Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Klassiek theater in een hiphoppend jasje
08 OKT 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Theater

Klassiek theater in een hiphoppend jasje

Zeven acteurs uit Nederland, Engeland en Zuid-Afrika én dj Lovesupreme steken samen oude theaterteksten in een modern hiphop-jazzjasje. The Revivalists is een jonge, internationale theaterproductie die werken uit de Europese toneelliteratuur (De Bacchanten, Othello, Maria Stuart, De Kersentuin en Een vijand van het volk) actueel en bespreekbaar maken met harde hiphopbeats en vlijmscherpe betogen.
Vurig betoog
Het was even spannend of de show nog door zou gaan in verband met het faillissement van het MC Theater, waar de première oorspronkelijk stond geprogrammeerd. Gelukkig was er lastminute een oplossing gevonden: het Bijlmer Parktheater. In de stromende regen arriveerde ondergetekende met een theaterliefhebbende vriendin, nog nét op tijd, bij het tijdelijke onderkomen van de voorstelling. Iets met in de verkeerde metro stappen en dan nog een half uur verdwalen in de Bijlmer. Bij binnenkomst staat een Zuid-Afrikaanse jongen al een vurig betoog te houden op een houten stellage. Dit is het concept van de negentig minuten durende voorstelling The Revivalists. Om beurten vertellen de acteurs een persoonlijk verhaal dat gebaseerd is op theater-schrijvende grootmeesters à la Shakespeare. Dit gebeurt over het algemeen in het Engels, maar er zijn ook passages waarbij er Nederlands wordt gesproken. En zelfs Afrikaans. Tot grote hilariteit van het publiek. De Engelse stukken gaan redelijk rap en zijn voor de ongeoefende Engels-spreker niet altijd te bevatten. Maar de Nederlandse stukken komen daardoor des te harder binnen.

Under Construction
Tussen de speeches door gooien de acteurs met imaginaire stenen, doen ze moderne dansen en houden ze poëtische conversaties. De voorstelling zet de wereld neer als niemandsland. Een wereld under construction. De acteurs staan met elkaar op een bouwplaatsachtig toneel dat wordt beschenen met een beamer. Hier maken de acteurs nieuwe verhalen met teksten uit het verleden. Want ook al ken je de stukken van Shakespeare of Tsjechov niet, zodra de acteurs oude theaterscripts ombouwen naar een verhaal over slavernij, racisme of de positie van de vrouw bijvoorbeeld, krijgen de teksten een nieuwe lading. Er wordt geëxperimenteerd met knipperende visuals, een webcam die live de acteurs filmt en nieuwsbeelden. De acteurs spugen hun teksten over het podium, trekken kledingstukken uit en zetten hun betoog kracht bij door vele peuken te roken op het podium.  

Verhalen scratchen
Muziek is een terugkerend element. De beats van dj Lovesupreme zijn een strakke mix van jazz, hiphop en nieuwsberichten over het leven op straat en racisme. Deze dj heeft in iedere club van Amsterdam wel eens gedraaid, maar nu zijn hart verloren aan theatermuziek. ‘Het is leuk hoor, plaatjes draaien, maar hier kan ik écht een verhaal mee vertellen.’ En of hij een verhaal vertelt. Met zijn scratchskills en oude platen mixt hij een verhaal over iconen en de held in onszelf. Het publiek deint mee op de beat en er barst een applaus los.

Slappe tosti
Na de voorstelling wordt iedereen met een glaasje champagne naar de lobby gelokt. Grote, plastic kubussen worden gesierd door vier krachtige personages: de dichters van spoken-word groep Poetry Circle Nowhere. Zij sluiten de avond af met het optreden Becoming Another Becoming You. Het thema is identiteit: de ander en jij. Vier poëtische teksten van jonge dichters uit verschillende windstreken van het land: Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven en Groningen. Allemaal hebben ze een gedicht gemaakt dat is geïnspireerd op hun helden. Vincent van Gogh, Peter Pan, Martin Luther King en een feministische vrijheidsstrijdster. ‘Deze feminist is niet één persoon, maar staat symbool voor meerdere vrouwen’, legt de dichteres uit. De tekst van de Rotterdamse die vanuit Van Gogh is beschreven, gaat over liefhebben en gezien worden. Het gezelschap van ondergetekende staat met open mond te kijken naar Martin Luther King junior’s speech over je eigen talent ontdekken, jezelf zijn en je passie vinden. ‘Die komt binnen. Wat ben ik toch een slappe tosti dat ik om dit soort teksten moet janken, maar ik vond zijn gedichtje echt heel mooi.’

Afrovibes Festival is van 8 tot en met 11 oktober op het Westergasterrein. CJP geeft fikse korting op dit evenement bestaande uit: dans, hiphop, jazz, theater, design en debat. Het beste uit Zuidelijk Afrika op oer-Hollandse bodem. The Revivalists kun je 9 oktober zien in het MC Theater. Ondanks alle nieuwsberichten over faillissement gaat de show gewoon door! (Zoals Freddie Mercury dat ooit zo mooi bezong: The Show Must Go On.) The Revivalists zie je op 9 oktober 21:30 in MC Theater Amsterdam, 10 oktober 20:15 in De Nieuwe Regentes Den Haag en 11 oktober 21:45 in Parktheater Eindhoven.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.