Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Classy uit de kast gestapt
11 OKT 2014 • Door Amber Malik

Classy uit de kast gestapt

Om te vieren dat we het in Nederland relatief makkelijk hebben als het op seksualiteit aankomt, leveren wij je een lijstje met de meest inspirerende coming out verhalen die wat subtieler zijn dan indecent betrapt worden op het mannentoilet (tja, George Michael, dat was ook niet zo handig). Zodat je ook even ziet hoe moeilijk het is om uit de kast te komen en dat je er niet alleen in staat. Of gewoon, omdat het interessante verhalen zijn.
 
Barney Frank
Barney Frank werd in 1980 verkozen voor de Amerikaanse House of Representatives. Op dat moment waren er minder dan tien verkozen politici die openlijk homoseksueel waren – de rest (het waren er ongetwijfeld meer dan tien) verborg die kant van zichzelf. Toen Barney in 1987 toch besloot te verkondigen dat hij op mannen viel, waren de reacties zowel positief als vijandig. De negatieve slurs hielden hem niet tegen om verder te gaan in de politiek: sinds 1972, zelfs voordat Barney uit de kast gekomen was, vocht hij voor homorechten. Doet ons een beetje denken aan Harvey Milk. Misschien maakt juist dat hem een van de meest geliefde namen in de LGBT geschiedenis. En terecht.
 
Omar Sharif Jr.
Acteur Omar Sharif Jr. is half Joods en homoseksueel. Hij wist van tevoren al dat dit een grote backlash op zou leveren in Egypte, maar kwam in 2012 toch uit de kast. Zelf zei Omar dat homoseksueel zijn altijd al problemen opleverde in Egypte, maar dit in de huidige politieke onrust veel sterker voorkomt. Omar is een van de weinigen van Arabische afkomst die bekend genoeg is om de aandacht op zich te vestigen en zijn coming out is dus wel een flinke high five waard. Al helemaal omdat hij nu niet zeker weet of hij welkom is in het nieuwe Egypte.
 
Ellen DeGeneres
Het bekendste verhaal, en misschien ook wel een van de belangrijkste, was Ellen DeGeneres. Ze kwam in 1997 uit de kast, en waar kan je dat beter doen dan bij Oprah op de bank? Om te zeggen dat haar actie geen gevolgen had, zou een leugen zijn. De originele Ellen Show werd een jaar nadat ze uit de kast kwam gecanceld, het ging uit met haar partner Anne Heche en ze raakte depressief. Drie jaar lang had ze geen werk of geld, maar uiteindelijk zette ze haar eigen talkshow op. En nu Oprah niet meer op televisie is, is Ellen de grootste speler van allemaal en zet ze zich met haar verdiende geld in voor verschillende liefdadigheidsorganisaties. Suck on that.
 
Martina Navratilova
Net nadat tennisster Martina Navratilova naam voor zichzelf had gemaakt, besloot ze in 1981 publiekelijk te vertellen dat ze toch echt op vrouwen viel. Dat er in de sport een grote taboe op homoseksualiteit heerst mocht toch al duidelijk zijn (ja, zelfs vandaag de dag nog. Cristiano Ronaldo voor homo uitmaken gebeurt niet zomaar). Dat werd voor Martina bevestigd. Ze was achttien en verloor ongeveer tien miljoen dollar in endorsement deals. Geen kleinigheidje als je volwassen bent, maar al helemaal niet als tiener. Nu ze wijs en volwassen is, zet ze zich nog steeds in voor homorechten om te voorkomen dat tieners van vandaag zich zo rot voelen als zij toen.
 
Tom Daley
De jaren tachtig zijn dan wel voorbij en aids is niet meer het enige waar iedereen aan denkt als je het woord ‘homo’ laat vallen, maar die taboe heerst nog steeds in het achterhoofd van veel mensen. Zelfs Glee en Modern Family houden dat niet tegen. Voor de toen negentienjarige zwemmer Tom Daley was de drempel wat lager dan voor Martina: alles wat hij hoefde te doen was een YouTube filmpje uploaden en vertellen dat hij verliefd was geworden op een man (maar ook nog steeds op vrouwen valt). Het verschil met Martina mag er zijn: de reacties die Tom in 2013 kreeg waren lovend en zijn carrière kreeg een boost. Toch even bevestiging dat we erop vooruit zijn gegaan.
 
Tammy Smith
Na het afschaffen van de Don’t ask, don’t tell wet in Amerika besloot militaire Tammy Smith dat het genoeg was geweest. Op 10 augustus 2012 werd ze gepromoveerd naar Brigadier Generaal en dat leek haar het perfecte moment om aan te kondigen dat ze op vrouwen valt. Hiermee werd ze de hoogst gerangeerde militair die publiekelijk homoseksueel blijkt te zijn én nog haar functie beoefent. Een mijlpaal voor de LGBT community, maar ook voor vrouwen in het algemeen.
 
Hebben wij je geest opengesteld en wil je nu meer leren over seksualiteit? De Oude Kerk in Amsterdam presenteert je de Pride Photo Award over seksuele- en gender diversiteit. Als CJP’er ga jij er met € 2,50 korting naartoe.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.