Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP Serveerde: Stedelijk Museum
03 OKT 2014 • Door Elize Kerseboom • Meer blogs over Expo

CJP Serveerde: Stedelijk Museum

Het Stedelijk bruist vanavond nog meer dan normaal. En dat is niet zo vreemd, want er staat een hoop leuks op de planning voor alle CJP’ers en hun aanhang. De rode draad van het programma wordt dit keer gevormd door de overzichtstentoonstelling van Marlene Dumas, één van ‘s lands grootste (en nog levende!) kunstenaars. De in Zuid-Afrika geboren Nederlandse stelde haar kunst twintig jaar geleden al eens tentoon op deze locatie. Maar haar werk, dat voornamelijk bestaat uit expressionistische schilderijen, is nog nooit in zijn geheel in Nederland gezien. En daar werd het tijd voor, vonden de curatoren van het Stedelijk. Vandaag ter ere van Dumas een mini-college, een speedtour door haar expositie én een speciale gast die een woordje zal reppen over de kunstenares. Laat de avond maar beginnen!

Rond zeven uur treffen we de kern van de bruisende sfeer in het museumauditorium, waar onze kunstliefhebbende CJP’ers (dat moet wel een pleonasme zijn) vol spanning wachten op al dat moois dat komen gaat. Femke van het Stedelijk leidt de boel even voor ons in en vraagt ons te applaudisseren bij het verwelkomen van de host: Sef! De rapper, die een verhinderde Joost Zwagerman vervangt, zal vanavond zijn visie op het werk van Marlene Dumas geven.

Maar eerst gaat onze aandacht uit naar het televisieprogramma What the Art?!, van de AVRO. Dit programma is in handen van de Blikopeners, het kunstfanatencollectief van het Stedelijk. We krijgen een spiksplinternieuwe aflevering voor onze kiezen waarin twee Blikopeners Marlene Dumas interviewen. Binnen de muren van haar huis licht Marlene toe hoe ze haar werk benadert, dat gekenmerkt wordt door schilderwerken, veelal gebaseerd op (media)foto’s. Er schieten schilderportretten voorbij van Amy Winehouse, Osama Bin Laden (Marlene noemt hem fysiek aantrekkelijk) en Jezus, zoals we ze nog niet eerder zagen. Thema’s die Dumas in haar werk laat terugkomen zijn onder meer erotiek, geweld en verdriet. Ook speelt ze graag met vooroordelen van de toeschouwer, zo concludeert Blikopener Janne, die net nog op de muur gebeamd werd tijdens het filmpje maar vanavond bij ons is voor een korte Q&A. Het gesprek vindt plaats tussen haar en curator Leontien Coelewij, die zoveel van Marlene Dumas en haar werk weet, dat het lijkt alsof de kunstenares daar zelf achter de microfoon zit. 

Nadat we een hoop te weten zijn gekomen over Dumas en haar scheppingen, strekken we de benen om de kunstwerken eens in real life te bewonderen met de kennis die we nu hebben. De CJP’ers worden in groepjes meegenomen voor een toelichting op twee stukken uit de gigantische collectie. We krijgen onder meer een mooie toelichting op een portret van Osama (de hotshot) en bekijken een indrukwekkend schilderij met de naam Schaammeisje. Ook passeren we Jezus nog, maar daar hebben we nu even geen tijd voor. Gelukkig is er ná het programma nog ruimte om de expo helemaal op ons gemakje te verkennen en ook mogen we met ons entreebandje terugkomen op een andere dag. CJP’ers kunnen hun lol duidelijk niet op vanavond, want er is in korte tijd een hoop te zien en ook te leren. Zo ook vindt Maria, die haar moeder als introducé mee heeft genomen: ‘De rondleider van deze tour stimuleert echt om zelf na te denken. Ze vertelt, maar geeft ook ruimte voor je eigen gedachten over een schilderij’, aldus Maria, dochter van Truus. Beiden mengen zich enthousiast in het gesprek dat de gids met haar groepje voor de kunstwerken aangaat. 

Na de tour is het aan popart-liefhebber Sef om zijn visie op Marlene Dumas’ werk toe te lichten. Dat doet hij door een parallel te trekken tussen muziek en andere kunst. ‘Context is in alle vormen van kunst enorm belangrijk. Alles wat je ziet of hoort, kan totaal veranderen door een andere context.” Hij doelt daarmee op de meerdere interpretaties die men bij het werk van Dumas kan maken. Iedereen kan er iets anders in zien of voelen en context speelt daarbij een belangrijke rol. Menig zin sluit Sef af met ‘dat vind ik interessant’. Maar geef ‘m eens ongelijk, want het werk van Dumas ís interessant en om oneindig over door te praten.

Rond half negen is het moment daar om er ook nog even goed op los te babbelen met elkaar. Wat vond CJP’er Roos ervan? ‘Het mini-college voegde waarde toe aan de tentoonstelling, dus ik kom de expo binnenkort nog eens rustig bezoeken.’ Haar introducé Dafne kende Marlene Dumas eerst nog niet: ‘Maar nu, met al die achtergrondinformatie, leer je een kunstenaar enorm goed kennen. Absoluut de moeite waard.’ Gelukkig maar, want Dafne kwam all the way uit Leeuwarden om er vanavond bij te zijn. Zo toegewijd is de CJP’er dus! Ondertussen houdt de CJP Serveert-traditie stand en spoelen we de restjes van een achterover gegooide bitterbal weg met een heerlijk koud biertje. De conclusie van vanavond? Geslaagd. Maar bovenal zéér - om maar eens met Sef te spreken – interessant.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.