Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
12 dingen die we van de eighties hebben geleerd
08 OKT 2014 • Door Amber Malik • Meer blogs over Film

12 dingen die we van de eighties hebben geleerd

Je zou zeggen dat er niet veel is veranderd: de neon leggings zijn gewoon weer terug en de hipsterbevolking noemt schoudervullingen vintage. Maar wacht, er is meer: naast foute modekeuzes kunnen we uit de tachtiger jaren ook wat levenslessen plukken, gewoon, om ons dagelijks leven wat makkelijker te maken. Het enige wat je nodig hebt is een rijtje films en het lot wil dat wij die voor je klaargezet hebben. Dat we een geheime liefde hebben voor slechte effecten met een nog slechter script, heeft daar niets mee te maken. Blast die Pat Benatar-afspeellijst op Spotify alvast zo hard je kan, zet je Netflix account klaar voor gebruik en we’ll hit you with our best shot

1: Wiet roken in de schoolbibliotheek versterkt de band tussen tegenpolen. (The Breakfast Club, 1985) 
Echt waar, probeer het maar eens. Het werkte voor zes verschillende stereotypes die totaal niet met elkaar om konden gaan, dus waarom niet voor jou? En vergeet John Bender niet, die ons de allerbelangrijkste les van allemaal voorlegde: ‘Without lamps, there’d be no light.'  Dus.

2: De sleutel tot tijdreizen is een auto. (Back to the Future, 1985) 
Nou, nu weet je het dan eindelijk. Tijdreizen in een Volvo gaat je natuurlijk niet lukken, het moet wel een DeLorean zijn. Begeef je dus naar de dichtstbijzijnde autodealer en wees voorbereid om een fortuin uit te geven. Je moet er toch wat voor over hebben om die ene blunder ongedaan te maken.

3: Op een onbewoond eiland… Is het tijd om jezelf te redden. (The Blue Lagoon, 1980) 
Alsjeblieft, maak betere levenskeuzes dan Brooke Shields. En wees ook vooral niet zo naïef als zij was. Ja, ze is op een eiland achtergelaten op haar achtste en heeft geen idee hoe het andere geslacht in elkaar zit, maar dat is geen reden om de hangmat in te duiken met je neef. Gewoon niet doen. Zelfs niet met een voorbehoedsmiddel.

4: Als je maar genoeg zelfvertrouwen hebt, kan je alles bereiken. (Ferris Bueller’s Day Off, 1986) 
Vraag het maar aan Ferris Bueller; die jongen kan alles. Zoals doen alsof hij de Sausage King of Chicago is en er nog mee weg komen ook. Een droom die uitkomt, als je het ons vraagt. 

5: Je hoeft geen geld te hebben om modieus te zijn. (Pretty in Pink, 1986) 
Andie kon het ook, dus pak die naald en draad op en je zal zien dat je een heel eind opschiet – zo ver zelfs dat je met de populairste jongen van school kan eindigen. En als je écht goed wil zoenen om indruk op hem te maken, is oefenen op meloenen de beste manier om dat te doen. Als we Iona moeten geloven dan.

6: Dat je ouders slecht bezig zijn, wil niet zeggen dat jij hun gedrag overneemt. (Star Wars: Return of the Jedi, 1983) 
Luke Skywalker weet het als geen ander. Dat je ouders stomme dingen doen (het hele zonnestelsel proberen over te nemen, anyone?) betekent niet dat jij het niet ongedaan kan maken. Die lightsaber valt soms dus echt wél ver van de Death Star.

7: Mannen en vrouwen kunnen geen vrienden zijn. (When Harry Met Sally, 1989) 
De friendzone was een begrip dat in de jaren tachtig nog niet bestond. Mannen en vrouwen kunnen geen vrienden zijn, punt. Dat kan je bewijzen door midden in een restaurant een orgasme te faken. Logisch, toch? 

8: Vorm geen evil clique met drie personen die dezelfde naam hebben als jij. (Heathers, 1988) 
Doe je dat wel, dan ga jullie één voor één dood. En niet door zomaar iemand, maar door je zogenaamde beste vriendin die jaloers is dat jullie zo hecht zijn. Geloof ons, het is het niet waard. Zoek gewoon vrienden die niet je evenbeeld zijn – veel veiliger.

9: Met een enorme radio onder het raam van je grote liefde gaan staan is dé manier om iemands hart te veroveren. (Say Anything…, 1989) 
Dramatische gebaren worden altijd gewaardeerd door vrouwen, ook al vind je het nog zo overdreven. En ja, die boombox is nodig. Met je miezerige smartphone een blikkerig klinkend liedje afspelen heeft toch niet helemaal hetzelfde effect.

10: Zelfs als alle hoop verloren lijkt, zijn er nog steeds opties. (Mannequin, 1987) 
Werkte de boombox niet? Dan is het tijd om levende vrouwen door te laten lopen. Als je geniaal genoeg bent tenminste, want dan kan je gewoon je eigen Material Girl creëren. 

11: Als je niet oud genoeg bent om alcohol te kopen, huur je gewoon een weerwolf in. (Teen Wolf, 1985) 
Ja, we menen het. Roodgloeiende ogen en een overdaad aan gezichtsbeharing zorgen er blijkbaar voor dat iedereen aan je voeten ligt. Snappen we, wij houden ook van baarden. Handig voor dat kratje bier dat je wil kopen zonder ID, dus ga maar alvast op zoek en sla een weerwolf aan de haak. Hoef je ook niet meer bang te zijn om ’s nachts alleen over straat te lopen.

12: Het leven is niet altijd te begrijpen en dat moet je ook niet proberen. (Risky Business, 1983)
Tenslotte doet Tom Cruise in zijn jonge jaren ook een duit in het zakje met het beste motto van allemaal, dat je ook kan toepassen als je alle levenslessen in deze blog hebt opgevolgd: ‘Sometimes you gotta say, what the fuck.’  

Wil je deze levenslessen permanent kunnen naslaan? Met CJP krijg je 10% korting bij de onafhankelijke platenzaken om al deze dvd's aan je filmcollectie toe te voegen. Natuurlijk is een wijze raad niet tijdsgebonden, dus check met die korting vooral ook even je plaatselijke bioscopen voor nieuwere levensmotto's.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.