Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ode aan The Gaslamp Killer
09 SEP 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Festival

Ode aan The Gaslamp Killer

Binnen no-time is zijn naam gevestigd: The Gaslamp Killer. Deze maand komt hij naar Nederland. Dit moet je zien. Wij vertellen je waarom. 

Voor wie zijn show heeft gemist tijdens Pitch: op 26 september is er een herkansing tijdens TodaysArt Festival. The Gaslamp Killer is een Amerikaanse dj die valt onder het label van Flying Lotus. Hij woont in Los Angeles, maar komt oorspronkelijk uit San Diego. Hier begon de dj rond het millennium zijn carrière. Een hele rits uitgebrachte EP’s, mix-albums en podcasts later, komt het mixwonder in september 2012 met zijn eerste album: Breakthrough. Wat iedereen eigenlijk al wist, bewijst hij met deze topplaat. De multiculturele Jood met Turkse, Libanese, Mexicaanse, Litouwse wortels is een vooruitstrevend artiest. Een held. En een eindbaas.
Bipolaire genres
Een set van The Gaslamp Killer moet je ervaren. Alvast een voorproefje? Zet op je laptop een willekeurige track van Vivaldi aan. Laat uit je telefoon Move That Dope van Future klinken. Lees de volgende woorden ritmisch hardop. Outfit. Heftig. Kleuren. Haarbos. Baard. Evil. Laugh. Dubstep. Beats. Laser. Games. Blieb. Racewagens. Mantra’s. Gangta. Hiphop. Oriëntaals. Baard. Elektro. Psychedelisch. Wereld. Muziek. Jazz. Fusion. Rock. Stemmen. In. Je. Hoofd. Spoken. Word. Drums. Beats. Baard. Sonisch. Groove. Orientalica. Synths. Klassiek. Midden. Oosten. Neo. Soul. Chaos. Shit. Rock. N. Roll. Concentratiespanne-van-een-ski-hut-DJ-in-focus.
Zo, nu heb je een beetje een idee.

Fuck
Eén van de diepste teksten ooit geschreven over het woord fuck, is Fuck op het album Breakthrough. Met een filmische stem wordt uitgelegd dat fuck een van de meest interessante woorden uit de Engelse taal is. Van alle woorden die beginnen met de F, is fuck het enige woord dat wordt aangeduid als ‘the f-word’. Een woord dat zowel pijn, genot, liefde en haat kan uitdrukken. Op de achtergrond hoor je walvisgeluiden en de Vierjaargetijden gesampeld. Fuck the fucking fuckers, dit is fantastisch.

Miltloze bijna-doodervaring
Bijna. Bijna was The Gaslamp Killer dood door een net-niet-noodlottig scooterongeluk. Interne bloedingen deden hem in juli 2013 al afscheid nemen van het leven. Gelukkig herstelde hij. Wonder boven wonder. Miltloos en met een litteken van top tot teen, stond de herboren held kort daarna weer zalen op te blazen. Aretha Franklin had onze emoties niet beter kunnen bezingen. Respect.

Kattenmens
Ja, poezenfreaks. The Gaslamp Killer heeft een kat. En niet zomaar een kat. Nee. Hij heeft Charlie. Op Facebook staan de meest hilarische filmpjes van het duo dat verdacht veel gelijkenissen met elkaar vertoont. Vooral op haartechnisch gebied. Favoriet: samen voor een ventilator gifjes maken terwijl er een opera wordt gezongen op de achtergrond. Grumpy Cat: stap van je voetstuk en ga naar huis met je merchandise.

Liefde voor de fans
In een interview met Guitar Center Hollywood vertelt The Gaslamp Killer hoe hij een concert ervaart. ‘Eerst wacht je uren in de rij. Dan betaal je veel te veel voor een kaartje. Om vervolgens schouder aan schouder tegen allemaal  zwetende vreemden aan te staan. Het voelt als wegrennen voor agenten. Maar ook de artiest staat vol angst een zaal mensen aan te kijken die van hem verwachten dat ze worden overdonderd met iets geweldigs. Dan gebeurt het. Een magische energie komt vrij. En dat is de reden dat artiesten en fans keer op keer de hel weer doorstaan.’ Ja. Deze man begrijpt het.

Mix met Jungle By Night
The Gaslamp Killer heeft oog voor (Hollands) talent. Dus ging hij de samenwerking aan met de blazende afrobeat band Jungle By Night. Samen coverden ze Electric Funeral van Black Sabbath. Ze injecteerden, zogezegd, New Orleanse voodoo in het nummer van de Engelse hardrockers. Dit in combinatie met invloeden van de Turkse gitarist en zanger Selda uit de jaren zeventig. De EP heet Brass Sabbath en klinkt te gek.

The Gaslamp Killer staat 26 september met zijn groovy dansjes en killer beats op TodaysArt Festival. Hier draait het om kunst, muziek en technologie. Dit uit zich in beeldende kunst en de podiumvariant, in een urban omgeving. Ook kun je Tim Hecker, Ben Frost en SOHN live zien spelen tussen 25 en 27 september. Met je CJP-pas krijg je maar liefst € 10,- korting op je entreekaart. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.