Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kunstwerk in the picture
02 SEP 2014 • Door Tessa Verheul • Meer blogs over Expo

Kunstwerk in the picture

Is dit kunst of mag ik hier in klimmen?
Iedereen die wel eens in een beeldentuin is geweest, weet dat buiten de museummuren de gedragsregels net iets anders zijn. Wie de beeldentuin instapt ontdoet zich als het ware van het museumkeurslijf. Je hoeft niets af te geven bij de garderobe, je kunt gerust wat harder praten en eten of drinken naast een kunstwerk is geen enkel probleem. Zo ook in de beeldentuin van het Krőller-Műller Museum. Het museumpand, idyllisch gelegen in het park de Hoge Veluwe, wordt omringd door beelden. Van klassieke negentiende-eeuwse figuratieve sculpturen tot abstracte moderne en hedendaagse kunstwerken. Relaxed zoeft een suppoost voorbij op een fiets, de paraplu achterop gebonden. Kan het nog informeler? Met het wegvallen van de museale gedragscodes splitst de mensheid in tweeën. Waar de ene groep houvast probeert te vinden in tekstbordjes, stuift de andere (jongere) groep op de kunstwerken af. Trial and error.
 
Aan de achterkant van het museum staat de kleurrijke sculptuur 56 Vaten van de kunstenaar Christo (1935) verdekt opgesteld. Christo is vooral bekend van zijn inpak-sculpturen, waarbij hij met doek gebouwen inpakte. De brug Pont Neuf in Parijs bijvoorbeeld, en de Reichstag in Berlijn. In hetzelfde jaar dat Christo begon met het inpakken, experimenteerde hij ook met het maken van sculpturen van olievaten. Voor het Krőller-Műller Museum had Christo eigenlijk een ander kunstwerk in gedachten. Hij maakte in 1973 een schets van een gigantische piramide met gestapelde olievaten, die op de parkeerplaats van het museum zou moeten komen te staan. Het werk zou maar liefst 25 meter hoog worden. Maar de oliecrisis veranderde de zaak. Er was geen sprake van dat de kunstenaar ruim tweehonderdduizend olievaten bij elkaar zou kunnen sprokkelen. In plaats van dit lichtelijk megalomane plan, heeft het museum nu de sculptuur 56 Vaten in zijn collectie. Ook een pittige bijna vijf meter hoog. Christo beschilderde de vaten en stapelde er 55 in verschillende formaten, verticaal, tot een soort blokkentoren. Het 56e vat, de allerkleinste van het stel, ligt er horizontaal bovenop.
 
Hoort het niet bij een blokkentoren dat hij om kan vallen? Het baart verschillende museumbezoekers grote zorgen. Een vrouw stelt haar man gerust door uit te leggen dat het bovenste olievat is vastgeplakt, zodat hij er niet vanaf kan rollen. Een andere man kijkt peinzend naar de constructie, vraagt zich af hoe Christo de olievaten aan elkaar heeft bevestigd. ‘Wat een denkwerk’, mompelt hij. Dan komt er een groep Franse toeristen, hun jonge kinderen rennen om de vaten heen en slaan er tegenaan. Het luide getrommel klinkt door de beeldentuin. 
Lichtelijk gegeneerd probeert een moeder ze te stoppen. Het is dan ook niet gek, maar waarschijnlijk wel behoorlijk verwarrend, dat het Rijksmuseum vorig jaar tijdelijk speeltoestellen in zijn beeldentuin plaatste.
 
Buiten dat de museummuren het gedrag van de bezoekers enigszins in toom houden, zorgen ze ook voor de nodige bescherming van de kunstwerken. Voor 56 Vaten, dat al eerder gerestaureerd en opnieuw geïnstalleerd werd, zijn overigens niet zozeer baldadige bezoekers maar wel de weersomstandigheden schadelijk. Elk najaar wordt dan ook een tentje over de olievaten gespannen, om nieuwe beschadigingen te voorkomen.
CJP’ers krijgen 50% korting op de entree van het Krőller-Műller Museum in Otterlo en 10% korting op de entree van het park. Deze korting geldt alleen bij aankoop van een combiticket voor park en museum.
 

[kader]
Onderzoek uitgevoerd: begin juli 2014
Leeftijd bezoekers: 2-72
Kijkduur: tien seconden tot vier minuten
Opvallend: veel internationale museumbezoekers
Citaten:
-       ‘Is dit echt een Christo?’
-       ‘Wat een denkproces moet die man hebben doorgemaakt!’
-       ‘Zou hij die onderste laag eerst hebben gemaakt en het jaar daarna de laag erop hebben gestapeld?’
-       ‘Zou deze toren niet omvallen?’
-       ‘Leeft deze kunstenaar nog?’
-       ‘Zo jammer dat we hier niet op mogen klimmen.’

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.