Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP Serveerde: Nederlands Film Festival 2014
29 SEP 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Film

CJP Serveerde: Nederlands Film Festival 2014

Op zaterdag 27 september doken we de Utrechtse bioscoop in voor CJP Serveert @ Nederlands Film Festival. NFF toont Hollands glorie in de breedste zin van het woord; van docu’s tot drama en van korte clips tot potentiële kaskrakers. In één dag zie je dus de crème de la crème der NFF programmering. Inclusief Q + A’s met regisseurs en cast. Op twintig minuutjes loopafstand van Hoog Catharijne ligt het Louis Hartlooper Complex. Dit voormalige politiebureau op de Tolsteegbrug is een van de mooiste bioscopen van Nederland.
Bademeisters
Presentatrice Vivienne van den Assem opent het evenement met de mededeling dat we diverse exclusieve voorpremières voorgeschoteld krijgen. Om de programmering lekker Utrechts te beginnen starten we met de docu Bademeisters. Iedere zomer volgt een groep Utrechtse studenten een opleiding tot strandwacht op Texel. De docu laat studentikoze ontgroeningstaferelen zien. Het is ook met vlagen ontroerend. Zo hebben de jongens geen idee wat ze moeten doen als een hysterische strandoma hen vraagt om een teek uit haar oksel te plukken. De strandwachters communiceren in een zelfverzonnen taaltje. De zaal moet hardop lachen. Later horen we iemand aan de bar een water deluxe bestellen. Bier in de taal van Bademeisters.

One Night Stand - Ketamine
Van feutenachtig strandplezier naar bittere Trainspotting-sferen. Twee broers gaan naar de begrafenis van hun moeder in haar geboortedorp. Daar besluiten ze een tijdje in een caravan te wonen. Woede over hun slechte opvoeding komt naar boven. Destructief gedrag is het resultaat. Een ontroerend verhaal over broederliefde. En drugsgebruik. Zoals de titel al doet vermoeden. Hier en daar horen we wat aanmerkingen in de zaal over de acteerprestaties van de oudste broer Sjoerd. ’Ik geloofde het niet,’ zegt iemand achter ons. De jongere broer Vincent, gespeeld door Jonas Smulders, valt wel goed in de smaak. ’Ik ben er even stil van’, zucht een andere stem.

Kadetten en een diepte-interview
In de lunchpauze verspreiden de CJP’ers zich over Utrecht. In het nazomerse zonnetje worden harde kadetjes met kipfilet weggewerkt. ’Wat vind je er tot nu toe van?’, vragen we een blonde Fries die voor het eerst op CJP Serveert is. ’Het is echt te gek. Ik heb nog nooit zoveel films op een dag gezien. Ja, een Lord Of The Rings-filmmarathon, maar dat telt niet.’

Ultrakort: A Single Life
Op de lege stoel naast ons gaat een jongen zitten. ’Ben je net aangekomen?’, vragen we. ’Dan heb je de eerste twee films gemist!’ Hij is inderdaad net aan gekomen, maar de jongen blijkt de regisseur van Aanmodderfakker: Michiel ter Horn. Michiel heeft de film nog niet met publiek erbij gezien. Acteur Yannick van der Velde, die een hele brakke dude met baard speelt, heeft überhaupt nog niets gezien. Maar eerst kijken we twee minuutjes naar A Single Life. Een coole animatie waarin het opzetten van een singletje op een oude pick-up leidt tot een ingrijpend spel met de tijd.

Aanmodderfakker 
Een tragikomedie over mannen die te lang een jongetje blijven en meisjes die te snel vrouw willen worden. Dit kan wel eens de nieuwe kaskraker van het komende filmseizoen worden. Wat een hilarische film. Gijs Naber speelt met nostalgische herkenbaarheid. Flashbacks naar moeders die Tupperware-bakjes vol restjes meegeven, potten knalgele gel en een oude slaapkamer vol discmans, verkleedkleding en geanimeerde dekbedovertrekken. Een studente communicatiewetenschappen uit Amsterdam vertelt ons achteraf dat ze de droogkloot op een trampoline het grappigste vond.

Q + A: Aanmodderfakker
Vivienne: ’Hoe was het om de film met publiek te zien, Michiel?’. Michiel: ’Tof. Het voelt als een vuurdoop van een vuurdoop, omdat dinsdag de officiële première is. Nu is het officieel af en zichtbaar voor de wereld. Gek, want de film is nog maar een week af.’ Vivienne: ’Iris Otten, jij bent producent en je hebt al eerder met Michiel gewerkt. Hoe kwamen jullie op dit verhaal?’ Iris: ’We hadden de ontmaagding samen gedaan en toen wilden we wel graag door. Vivienne: ’Oké?’ Iris lachend: ’De ontmaagding van Eva van Ent. Onze eerst film samen. Het idee van Aanmodderfakker ontstond uit Michiel’s omgeving, waar net zo’n laks figuur rondhing. Het typeert onze generatie. Veel mensen herkennen zichzelf of iemand in hun omgeving in de hoofdpersoon.’

All Those Sunflowers
Even denken we dat we naar een Engelse remake van Overspel zitten te kijken als we Sylvia Hoeks met Photoshop bezig zien en Engels horen praten. Maar dan verandert de film plotseling in een kippenvel-bezorgend drama over eenzaamheid, rouw en opnieuw beginnen. Marieke (Sylvia Hoeks dus) werkt in New York bij een reclamebureau. Ze is afgepeigerd en depressief. Gedurende het verhaal begrijp je waarom. Een groepje meiden vond het wat voorspelbaar en ook een deceptie dat het zo kort duurde. Twee vriendinnen uit Utrecht vonden het prachtig en moesten zelfs huilen.

Schorem
De barbershop Schorem aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is uitsluitend voor mannen toegankelijk. De kappersleerlingen zijn voornamelijk straatschoffies en de kapsels zijn klassiekers. De docu focust op de bebaarde Leen en de besnorde Bertus. Beiden zitten onder de tattoo's en zijn de bedenkers van het winkeltje. Een succes dat zelfs grenzen overgaat. De mannen van Schorem zitten zelf ook in de zaal. Leuk, want hun Rotterdamse commentaar schalt boven de speakers van de bios uit.

Q + A: Schorem
Vivienne: ’Hoe is het om onder de douche gefilmd te worden?’ Bertus: ’Het is wel bizar om jezelf op een groot scherm te zien, maar ik heb niet veel te verbergen. Ik heb toch ook een heel mooi lichaam? Mijn vrouw had zoiets van: je gaat voor de film toch niet onder de douche staan? Maar wat kan mij dat nou schelen joh. Ik moest sowieso douchen. Waarom wilde jij mij eigenlijk naakt filmen Martijn?’ Martijn: ’Ik ken niet zoveel mannen die zo’n rug hebben.’ Bertus: ’Zo breed en behaard?’ Martijn: ’Nee, met zo veel inkt.’ Een meisje uit het publiek vraagt of Schorem alleen voor hippe hetero boys is. Dit raakt Bertus duidelijk: ’We krijgen ook negatieve dingen over ons heen, dat het nu hip is en voor hipsters. Dat is niet zo. De drempel moet laag zijn voor elke man in Nederland. Of je nou homo of hipster of rockabilly en Hell’s Angels bent. Iedereen is welkom.’

Bier en bitterballen
We verruilen de bloedhete zaal voor een dito bitterbal. Een psychologiestudente merkt op: ’Ik wist niet dat er in Nederland zo veel goede films worden gemaakt.’ ’Echt goede balans in de programmering,’ vult haar vriendin aan. ’Veel films maar goed te behappen.’ Wie het ook goed te behappen vindt, is Bertus van Schorem. Terwijl hij een bitterbal wegwerkt vragen we hem of hij veel op straat wordt herkend. ’Ja. Vaak is dat wel leuk, want ik ben ontzettend aandachtsgeil, maar soms zit je met je brakke hoofd in de tram met je hond op schoot uit je neus te vreten en dan is het wat minder.’ Dan stormen andere CJP’ers op hem af om zijn aandachtsgeilheid te bevredigen. Wij bijten nonchalant op een kaassoufflé en verbranden ons verhemelte.

Wil je nu ook bij CJP Serveert zijn? Klik hier op de data. Er komen weer evenementen aan, waaronder Stedelijk, LIFF, IDFA en IFFR. Per CJP-pas mag je twee tickets bestellen, wel zo gezellig.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.