Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
10 x Preken voor eigen parochie
10 SEP 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Theater

10 x Preken voor eigen parochie

Het nieuwe seizoen van De Kleine Komedie begint altijd met een reeks preken. Cabaretiers, politici, wetenschappers en publicisten geven allemaal hun snaarscherpe kijk op de actualiteit. Dit jaar zie je onder andere Carolien Gehrels, Thomas Verbogt, Barbara Baarsma en Wim Helsen. Voel je je geroepen om hieronder je eigen rant te plaatsen? Dan zien we jouw reactie, gaarne zonder interpunctie, tegemoet bij de opmerkingen.
1) De snijtafel – ‘De Waarheid’
Nooit eerder is Marco’s tranentrekker zo taalkundig de grond in geboord door geletterde types. Marco: ‘En hoe je voor me leeft.’ De snijtafel: ‘Leeft zij voor hem? Of ziet hij het zo? Beide mogelijkheden vind ik vrij ziek.’ De waarheid over de waarheid. 

2) What Disney Movies Taught Me – Jenna Marbles
Wat leert Jenna ons over Disney? ‘Tieners horen de hele dag rond te lopen in hoerige schelpen-bh’s. Belle heeft een zoöfilische voorkeur. Jasmine heeft onderdanige dierenslaafjes. Je levensdoel is het vinden van een prins, ofwel man. Oh ja, en dikke, lelijke, oude mensen zijn de vijand.’
 
3) Bill Hicks on Marketing
Volgens Bill Hicks zijn marketeers kleine hulpjes van de duivel. Ze kunnen zichzelf beter direct van kant maken. Dat is de enige manier om hun ziel te redden.  Zij verpesten alles wat goed is en besmeuren de wereld met rotzooi. Rationeel onwaardige fucking evil scumbags noemt hij ze ook wel.
 
4) Theo Maassen Coca Cola
‘Coca Cola, onthoud die naam. Veruit de lekkerste cola.’ Na het zien van deze rant trek je nooit meer een blikje cola open, zonder aan seksende mensen te denken. De kennis dat (naakte) mensen voor 70% uit water bestaan, is net zo irritant als weten dat er tweeëntwintig suikerklonten in een glas Coca Cola zitten. 
 
5) George Carlin: Religion is Bullshit
Volgens Carlin is religie is bullshit. Religie heeft mensen overtuigd dat er een onzichtbare man bestaat die alles in de gaten houdt. Hij heeft een lijstje met tien dingen die je nooit mag doen. Doe je het toch? Dan brand, huil, schreeuw en lijd je voor altijd, ever. Maar hij houdt wél van je. Na deze rant ben je de rest van de dag bezig Carlin’s gehele repertoire Youtuben.
 
6) Network – Mad as Hell Scene
De half gestoorde, half geniale nieuwslezer Howard Beale ontploft live op tv. ‘Wil je iets veranderen aan recessie, inflatie en de oliecrisis? Je bent goddamn een mens. Ga weg bij die tv en schreeuw uit het raam: ‘I’m as mad as hell, and I’m not going to take this anymore.’ Wij wachten rustig af of we al wat horen in de buurt. 
 
7) Newsroom - What makes America the greatest country in the world? Will McAvoy
‘Amerika het beste land? Is het niet! If Liberals are so fucking smart, why do they lose so goddamn always? Vrijheid? Er zijn genoeg andere vrije landen. Zelfs België.’ Een rits met feiten wordt met Busta Rhymes-skills gespit. Als de piano-emo begint bij 02:50, mag je 'm weer afzetten.
 
8) Trainspotting (Scottish Rant)
‘It’s shit being Scottish. We are the lowest of the low.’ Geweldig accent van Ewan McGregor als Mark Renton. Terwijl Mark kapot gaat aan de drugs, vind hij het kutter om Schots te zijn. ‘De Schotten zijn door Engelse rukkers gekoloniseerd. Ze kunnen niet eens een fatsoenlijk volk vinden om door gekoloniseerd te worden.' Gelukkig kunnen de eilandbewoners tegenwoordig weer lekker pints met elkaar drinken.  
 
9) IL Rep. Mike Bost Is Furious Over Pension Reforms
Een afgevaardigde in Illionois ontploft tijdens een vergadering. Mensen moeten van hem worden ‘vrijgelaten’. Dat predikt hij a la Mozes met de woorden: 'let my people go’. Een poging om met een vastzittende microfoon te smijten mislukt. Hilarisch: de parlementariërs kijken zó stoïcijns. Alsof ze in een supermarktrij staan.

10) Everybody’s Free To Wear SUNSCREEN!
Mooi, optimistisch en humoristisch. De levenslessen van Baz Luhrmann. Eén tip is wetenschappelijk: smeer zonnebrand. De rest geeft een kijkje in het hoofd van de regisseur van The Great Gatsby. ‘Don’t read beauty magazines, they will only make you feel ugly.’ Waarschuwing: de stem van het zingende kerkjochie krijg je niet meer uit je hoofd. 

Jan Jaap van der Wal presenteert op zaterdag 20 en zondag 21 september Preken voor eigen parochie. Zaterdag met Carolien Gehrels, Thomas Verbogt, Barbara Baarsma en Wim Helsen. Zondag met  Ann Demeester, A.L. Snijders, Haig Balian en wederom Wim Helsen. Met CJP krijg je lachwekkend veel korting bij De Kleine Komedie. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.