Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De macht van de superheld
25 AUG 2014 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

De macht van de superheld

Het is een opmerkelijke wederopstanding van het genre dat in de jaren negentig ten dode opgeschreven leek. Die dood was vooral te danken aan twee koldereske Batman-films, waarin het homo-erotische glitterkostuum (inclusief lachwekkende opplaktepels – alsof George Clooney die nodig had!) een grotere rol speelde dan de fletse held zelf. ‘De kans is klein dat Hollywood zich op korte termijn nog aan dit soort films waagt’, schreef een recensent toen zelfs. Maar tijden kunnen snel veranderen. Zeker na de aanslagen op 9/11 was het getraumatiseerde volk weer hard toe aan hoogwaardig vermaak, waarin vooral de standvastigheid en heldhaftigheid van de Amerikaanse identiteit werd beklemtoond. Daar leenden de koene ridders met hun steevast onkreukbare moraal zich uitstekend voor.

Kenmerkend voor die nieuwe golf aan superheldenfilms: de nadrukkelijke karakterontwikkeling die de hoofdpersonages moeten doormaken. voordat ze eindelijk boeven mogen gaan bestrijden. Was Batman in de jaren zestig een volstrekt onkwetsbare strijder, die hooguit twijfelde hoe verliefd hij naar zijn maatje Robin mocht kijken; in de nieuwe films is hij een moeilijk te doorgronden denker die zijn hele leven wordt achtervolgd door de moord op zijn ouders. Thor en Iron Man (die allebei hun eigen succesvolle reeks hebben én te zien zijn in de alomvattende Avengers-cyclus) kun je zelfs ronduit onsympathiek noemen. Totdat ze een lesje nederigheid krijgen, eindelijk het licht zien en hun levensdoel omhelzen.

Superhelden zeggen bij uitstek veel over de tijd waarin ze worden gecreëerd. Stan Lee, de geestelijk vader van het gros van de Amerikaanse comics, bedacht zijn gemuteerde held de Hulk bijvoorbeeld midden in de Koude Oorlog, toen de wapenwedloop de hele wereld in de ban had. Strips kunnen bovendien de publieke opinie beïnvloeden. Onlangs ontketende het een flinke rel toen Superman in een nieuw verhaal zijn Amerikaanse staatsburgerschap opgaf, als statement tegen het internationale oorlogsbeleid van Uncle Sam. En uitgever Marvel schokte recent vriend en vijand door recent aan te kondigen dat Thor in nieuwe verhalen een vrouw wordt. Met deze revolutionaire twist wil de stripgigant voor eens en voor altijd afrekenen met het ouderwetse (en weinig geëmancipeerde) idee dat alleen mannen superhelden kunnen zijn.

Alleen in Nederland lijkt het superheldenfilmgenre wat onderontwikkeld te blijven. Verder dan een paar delen Sjors & Sjimmie in de jaren zeventig en recenter Kapitein Rob (geen hit) en Suske en Wiske (ronduit flop) is het nooit gekomen. Plannen voor een verfilming van Agent 327 verdwenen in de ijskast. Misschien is Nederland te klein of te nuchter om de wereld te verrijken met koene beschermers van dit kaliber. Het enige Amerikaanse comicpersonage met Nederlandse wortels komt uit de Wildstorm-reeks van uitgever DC Comics. De kans lijkt niet groot dat deze aan drugs verslaafde dotcom-miljardair Jeroen Thornedike, ook bekend onder zijn superheldennaam 'The Doctor', ooit zijn eigen film krijgt. Maar wie weet, als Hollywood in het huidige tempo door produceert en het genre populair blijft, komt ook deze strijder van vaderlandse bodem eens aan de beurt.

Captain America: The Winter Soldier, The Amazing Spider-Man 2 en X-Men: Days of Future Past komen allemaal deze maand uit op dvd en blu-ray. Met je CJP-pas krijg je 10% korting op deze titels.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.