Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
CJP's wat te doen weekendagenda
08 AUG 2014 • Door Klaas Bakker

CJP's wat te doen weekendagenda

Vrijdag
Francis Bacon: Het grafische werk
Als Francis Bacon nog geleefd had, was hij waarschijnlijk de rijkste kunstenaar ooit. Honderden miljoenen zijn er al betaald voor zijn schilderijen, die even onbegrijpelijk als fascinerend zijn. In zijn werken zie je allemaal misvormde figuren, maar Bacon deed dat met opzet. Hij portretteerde mensen, keerde hun ziel binnenstebuiten en vatte dat samen op zijn expressionistische doeken. Een voorliefde voor getroebleerde zielen maakte dat Bacon’s schilderijen voornamelijk duister van aard zijn. Omdat die werken in de jaren zestig al onbetaalbaar waren, begon Bacon met het maken van etsen, litho’s en offset prints. Het zijn er niet veel, een stuk of veertig, maar ze zijn net zo duister en fascinerend als zijn onbetaalbare schilderijen. Laat je in het Noordbrabants Museum onderdompelen in de rare wereld van Francis Bacon, waar je die grafische drukproeven in al hun glorie kunt zien.
Noordbrabants Museum, Den Bosch // Kaarten: met je CJP-pas betaal je € 6,- // Open: 11:00 uur tot 17:00 uur // Meer info
 
The Homesman
Wat doe je wanneer je als gearriveerd acteur werkelijk alles al hebt meegemaakt? Juist, dan ga je op de regisseursstoel zitten. Meestal pakt dat goed uit, zie Clint Eastwood, en vanavond zie je in de bios tijdens The Homesman of dat ook voor die film geldt. Het is de meest recente film van Tommy Lee Jones en hij speelt zich af in het Nebraska van 1854. Vrijbuiter George Briggs (Tommy Lee Jones) wordt  door Mary Bee Cuddy (Hillary Swank) van de dood-door-ophanging gered. In ruil daarvoor gaat Briggs, tegen wil en dank, mee op een tripje om drie krankzinnig geworden vrouwen naar Iowa te vervoeren. Ijdel als elke acteur heeft Tommy Lee er voor gekozen om zelf één van de hoofdrollen te spelen. Dat hij kan acteren wisten we al en dat maakt deze film net ietsje meer de moeite waard.
Verschillende bioscopen in het land // Kaarten: prijzen verschillen per bioscoop, maar altijd € 1,- of € 2,- euro korting met CJP-pas // Aanvang: verschilt per bioscoop // Meer info
 
Zaterdag
Car Art Festival
Dan volgt nu een dwingend CJP-advies. Stap op zaterdagochtend in je auto, toets ‘Delft’ in je TomTom en rij vervolgens naar Car Art Festival, waar je auto meer dan welkom is. Op Car Art zie, voel en proef je zie je in alle vormen en maten odes aan de voiture. Wat aankleding betreft hebben ze hun best gedaan, want de foodtrucks ontbreken niet en voor je wekelijkse workshop transformer-pak maken, ben je bij Car Art ook aan het goede adres. Omdat een festival zonder muziek als een cappuccino zonder melk is, zie je op Car Art o.a. Roos en Tim van Roosbeef, DAAU en Hunting The Robot en op zondag, als het festival geruisloos een dagje doortuft, Meindert Talma en Knarsetand.
Evenemententerrein Lijm & Cultuur, Delft // Kaarten: met je CJP-pas betaal je € 12,50 voor een dagkaart en € 22,50 voor een weekendticket // Tijd: 11:00 uur tot 23:00 uur // Meer info
 
Christian Scott
Jazzcats zijn er in alle soorten en maten, maar je ziet ze niet vaak zo hip als Christian Scott. De New Yorker staat met beide benen in het hier en nu en lijkt met een trompet aan zijn mond geboren, zo natuurlijk klinken zijn composities. Instrumentale jazz, zoals je gewend bent van Miles Davis en John Coltrane, maar dan met Christians eigenzinnige innovatie. Eerlijk gezegd spreken we hier van de eerste echte jazzhipster van de 21e eeuw. Vernieuwing is een constante drijfveer voor Christian Scott en omdat jazzhipsters niet zonder muze kunnen, neemt Scott tegenwoordig ook zijn vrouw mee op tournee voor de vocalen. Ondertussen hopen we vurig dat Christian vanavond in BIRD zijn versie van Thom Yorke’s The Eraser aan je laat horen.
Bird, Rotterdam // Kaarten: € 20,- met je CJP-pas // Aanvang: 20:30 uur // Meer info
 
Zondag
Robeco SummerNights: Ruben Hein
Van de ene jazzcat naar de andere. Ruben Hein is een jongen van z’n stad, want hoeveel Amsterdamse muzikanten kunnen zeggen dat ze in Paradiso, Melkweg, North Sea Jazzclub, de Kleine Komedie, Carré, Het Bimhuis, de Amsterdam ArenA én het Concertgebouw hebben gespeeld? Een indrukwekkend rijtje. Ruben is dus een druk baasje; rustiger aan doen staat niet in zijn agenda. Dit najaar toert hij door Europa met FINK en ondertussen is hij bezig met het maken van een nieuwe album. Vanavond zie je hem eerst nog een keer in het Concertgebouw waar hij naast het werk van zijn laatste album Hopscotch ongetwijfeld nieuwe nummers zal spelen. Let wel even op tijdens het bestellen van je kaarten, want CJP’ers krijgen specifiek voor de tweede rang korting.
Concertgebouw, Amsterdam // Kaarten: Met je CJP-pas betaal je voor kaarten op de tweede rang € 21,60 // Aanvang: 20:00 uur // Meer info 
 
The Yes Men: Out-Smarting Capitalism
Voor een betrokken en betekenisvolle middag ga je deze zondag naar Sittard, want in Museum Het Domein hebben ze het goed voor elkaar. Daar zie je de expo Out-Smarting Capitalism van The Yes Men; twee geniale gekkies die zich afzetten tegen het kapitalisme. Niet door de Occupy-beweging voort te zetten, maar door multinationals met humor te slim af te zijn. Zo wisten ze bijvoorbeeld als nep-vertegenwoordigers van Dow Chemical Company op BBC World voor driehonderd miljoen kijkers een complete hoax te pullen die alle nieuwszenders en kranten haalde. Door hun mediastunts staan ze op de scheidslijn van kunst en activisme en doorbreken ze ethische regels, maar komen er telkens mee weg. Met hun werk laten ze je nadenken over hoe grote bedrijven wereldwijd ongestraft mensenrechten, democratie en milieuregels schenden. Voor iedereen die het beste met de wereld voor heeft, is dit een expo die je zeker moet checken.
Museum Het Domein, Sittard // Kaarten: € 3,- met je CJP-pas // Open: 11:00 uur tot 17:00 uur // Meer info

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.