Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
CJP @ het festival van Venetië
28 AUG 2014 • Door Charlotte Bouman • Meer blogs over Film

CJP @ het festival van Venetië

De geur van vers gezaagd (decor)hout kwam me tegemoet. De rode loper werd nog snel even vastgeniet en de verf van de net opgebouwde stellages eromheen was nog niet eens droog. Zo kwam ik dinsdag aan op het Lido-eiland waar de komende dagen het Filmfestival van Venetië plaatsvindt. Met zijn 71 jaar het oudste filmfestival ter wereld. Dit wordt mijn zevende keer hier en ik leerde al snel dat die heerlijke Italiaanse (organisatorische) chaos net zo vanzelfsprekend voor dit festival is als de cappuccino -'cappucchio' voor intimi-, Aperol Spritz-aperitivo's, voordringende Italianen en het mooie weer. Ook vaste prik: de bouwput pal naast de rode loper die er al jarenlang onaangeroerd bijligt, 'gemaskeerd' door een ordinaire witte plastic schutting. Een local: 'Ik geloof dat er asbest gevonden is'. Laat het los en tutti va bene!
 
Als een local
Het festival vindt dus plaats op het Lido, een eiland op zo'n twintig minuten met de waterbuis varen vanaf het befaamde San Marco-plein. Hier geen kronkelende autoloze straatjes met Efteling-uitstraling, maar asfalt met uitzicht op zee. Voordeel: je kunt er van screening naar interview fietsen, iets wat menig journalist hier dan ook doet. Dit is eveneens het eiland waar de Venetianen zelf wonen, weg van de toeristen. Dat merk je bijvoorbeeld aan de vriendelijke prijzen voor bijvoorbeeld een espresso (€ 1,-), maar ook aan het feit dat een van de grootste festivallocaties/tenten gewoon op een sportveld staat. Die arme locals trouwens. Mijn Air bnb-hospita vertelde me vorig jaar dat er naast de tien dagen festival normaliter geen filmhuis of bioscoop te vinden is op het eiland. Geen wonder dat die mega-tent op dat sportveld elke avond bomvol zit voor de dagelijkse double bill. Ze krijgen daar bijna al fresco zo'n vier uur stevige arthouse voor hun kiezen, maar smullen ervan. Tenminste, zo klinkt het applaus wanneer je langs die mega-tent loopt. Wanneer je zelf in die tent zit hoor je elke ambulance op straat langsrijden alsof hij zo het gangpad doorkomt. In de pauze wordt daar steevast een ware favoriet onder journalisten gescoord: de panini's met filmnamen. Want het hart van elke filmnerd gaat toch echt nét iets sneller kloppen van broodjes met namen als 'Bread Pitt', 'Gregory Speck' en 'George Crudy'.
 
Festivalmascotte
Over 'George Crudy' gesproken... de afgelopen jaren heeft George Clooney zich ontpopt tot onofficiële festivalmascotte. Bijna elk jaar is hij wel op het Lido te vinden voor een (openings)film; Zelf geregisseerd (Ides Of March) of als acteur (The American, Burn After Reading, Syriana). Vorig jaar schitterde hij nog in de openingsfilm Gravity. Maar dit jaar is Georgino, zoals zijn Italiaanse fans hem liefkozend noemen, er niet bij. Gelukkig zijn er inmiddels een paar nieuwe festival-darlings opgestaan om de honneurs waar te nemen. Bijvoorbeeld de Koreaanse filmmaker Kim Ki-duk. Twee jaar geleden won zijn Pièta hier de Gouden Leeuw voor de beste film, vorig jaar was de opvolger Moebius te zien. En deze festival-editie wordt alweer zijn One on one vertoond. Het publiek hier is dol op hem. De rijen voor Kim Ki-duks films behoren tot de langsten die ik op dit festival heb gezien. Maar ook James Franco is vaste gast. Deze keer voor zijn William Faulkner-verfilming The Sound And The Fury. Niet in competitie, maar op zijn vorige films als regisseur afgaande (geen ervan haalden de Nederlandse bios) zal het weer een pittige zit worden. Hoewel ik niet denk dat hij zijn schuimbekkende necrofiel als hoofdpersonage van zijn Child Of God vorig jaar gaat overtreffen. Ook bijna elk jaar op het Lido: Willem Dafoe. Anno 2014 in de competitiefilm Pasolini, over de (moord op de) gelijknamige regisseur. Maar als hij als hier niet als acteur hoeft te zijn, gaat Mr. Dafoe ook vaak mee als +1 van zijn acterende en regisserende Italiaanse echtgenote Giada Colagrande, die elk jaar wel iets in Venetië lijkt te hebben draaien.
 
Namedropping
Verder is het dit jaar qua grote namen vergeleken met de voorgaande edities eerlijk gezegd een beetje mwoah. Veel acteurs hebben afgezegd vanwege 'scheduling conflicts'. Of ze hebben in vergelijking met de afgelopen jaren weinig tijd om interviews te geven, omdat ze gelijk door moeten naar het concurrerende filmfestival van Toronto. Maar er blijven gelukkig nog heel wat leuke namen over om op dat vers uitgerolde tapijt te paraderen. Zoals Emma Stone, Edward Norton en Michael Keaton voor de openingsfilm Birdman, de nieuwe titel van Alejandro González Iñárritu (Amores Perros, Babel). De verwachtingen waren hooggespannen, naar het bleek terecht. Er kon zelfs een bescheiden applaus vanaf (gebeurt bijna nooit bij een persvoorstelling). Die kan ik jullie alvast van harte tippen voor wanneer hij eind januari in de Nederlandse bios gaat draaien. Verder qua celebrities op het Lido? O.a. Al Pacino, Charlotte Gainsbourg, Ethan Hawke, January Jones, Andrew Garfield en Catherine Deneuve. De kans op hysterische fan-toestanden is daarmee kleiner dan gebruikelijk. Zoals toen Selena Gomez hier was voor Spring Breakers en het gerucht ging dat ze Justin Bieber als date mee zou nemen naar de première. Of toen Daniel Radcliffe hier vorig jaar was voor Kill Your Darlings. Vanaf een uur of acht 's ochtends stonden zijn fans al met spandoeken klaar, zo'n uur of twaalf voor zijn entree op de rode loper. Ze hadden er graag een dag in de brandende zon voor over. Toen Daniel zich op een gegeven moment naar de andere kant van de straat begaf, klonk er een oorverdovend gegil dat op een kilometer afstand zelfs nog te horen was.
 
Must see
Mijn eigen kijklijst? Naast alle competitiefilms zijn dat verder o.a. de komedie She's Funny That Way met Owen Wilson en Imogen Poots. Vooral de voormalige titel van die film, Squirrels To The Nuts, maakt me nieuwsgierig. Volgend jaar zomer(!) draait hij in de Nederlandse bios. Olive Ketteridge is gelukkig al eerder te zien, al is dat stiekem een miniserie. Normaliter draaien hier geen series, maar na de screening van Mildred Pierce met Kate Winslet een paar jaar geleden hadden HBO en het festival blijkbaar de smaak te pakken. Ook stevig omcirkeld in mijn programmaboekje: de nieuwe Ulrich Seidl, Im Keller, een docu over de relatie tussen Oostenrijkers en hun kelders. Klinkt intrigerend. 
 
Hollandsch glorie
Er zijn hier ook nog wat Nederlandse tintjes te vinden. Zo gaat in de Gionate degli Autori-sectie Peter Hoogendoorns Tussen 10 en 12 in première. En toen ik het programmaboekje doorspitte kwam de synopsis van de film I Nostri Ragazzi me toch wel heel erg bekend voor. Dat blijkt (wederom) een verfilming van Herman Kochs Het Diner, maar dan op zijn Italiaans. Daarnaast is er nog Johan Cruijff, als een van de eerstgenoemden op de credits van de docu Messi, over de de rise and rise van de beroemde voetballer. De film bestaat uit gefilmde gesprekken tussen mensen uit zijn verleden, afgewisseld met geënsceneerde scenes. Zagen we daar niet de Nederlandse komiek Jeffrey Spalburg opduiken als Frank Rijkaard..?
 
Al dat filmgeweld vindt plaats van zo'n uur of negen 's ochtends wanneer de eerste screening begint, tot een uur of twaalf 's avonds, zo'n vijf films per dag. Ja, dan moet je wel een georganiseerd lijstje gaan bijhouden, want anders weet je de dag erop al niet meer wat je gister zag. Een bekend festivalverschijnsel. Extra hulp? Heel veel koffie. Gelukkig is die hier bellissima.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.