Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
5 x Acda en de Munnikiaanse wijsheden
29 AUG 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Theater

5 x Acda en de Munnikiaanse wijsheden

Het Nederlandse cabaret- en muziekduo heeft met hun eenvoudige melodieën en melancholische teksten menig Hollander diep in het hart geraakt. Niemand kan de liefde, de afgedane jeugd en het leven zo mooi bezingen als de harmonische zangstemmen van Acda en de Munnik. Van november tot maart kun je hen voor de allerlaatste keer zien optreden. Dan zal het duo van hun gezamenlijke voetstuk afstappen en afzonderlijk het maaiveld in te trekken. Gelukkig hebben we de cd’s nog. Al dan niet van je moeder gekregen. In een vlucht langs memory lane, hier de mooiste wijsheden op een rijtje.
1) Self fulfilling prophecy
Soms is het leven heel simpel. Je hebt een mooi lied geschreven, maar er nog geen naam voor bedacht. Dus noem je het maar: mooi liedje. En dan wordt het wordt plotsklaps één van de allermooiste liedjes allertijden ooit geschreven.
Wijsheid: Het beestje bij de naam noemen. Dit is een self fulfilling prophecy. Maar dan zonder dat je een aardbeving over jezelf afroept.

2) De stad Amsterdam
‘In de stad Amsterdam, waar de zeelui gaan zuipen. En maar zuipen en zuipen en dan nog maar een keer zuip-zuipen op het geluk. Van een hoer van de Wallen of een Hamburgse hoer. Nou ja, van een goed stuk, van een slet die zichzelf en haar deugd heeft geschonken. Voor een gulden of elf en dan zijn ze goed dronken. En met hun wankele lijven, lozen zij dan hun drank. Pissen zoals ik jank, op de ontrouw der wijven. In de stad Amsterdam, in de stad Amsterdam.’
Wijsheid: Wil je een leuk leven met veel gezuip en bezoekjes aan hoeren? Ga dan in Amsterdam wonen. Voor iedereen met andere hobby’s, ook voor jou is deze stad bijzonder geschikt. Tsja, er gaat gewoon niets boven ons hoofdstadje.

3) Vondelpark en Herman
Menig A&DM-liefhebber kan niet in het  Vondelpark vertoeven, zonder dit park met de fictieve Herman te associëren. In Als het vuur gedoofd is zit Herman in het Amsterdamse park zijn leven te overdenken. Hij realiseert zich dat geen van zijn levensdoelen zijn bereikt. Zijn leven is compleet doorsnede en doodeenvoudig. Jan Modaal is er niets bij. Dan realiseert hij zich dat het nooit te laat is om het leven radicaal te veranderen en dromen na te jagen. Helaas eindigt het verhaal met Herman die tussen zes plankjes vurenhout ligt. Gelukkig is daar: Het regent zonnestralen. Herman is helemaal niet dood! Na zijn overdenkingen in het park heeft hij zijn auto van de hand gedaan en is vertrokken naar Frankrijk. Helaas kan de man die zijn auto kocht dit niet navertellen. Op een zonovergoten terras in Frankrijk overdenkt Herman het moment in het Vondelpark, zijn onverwachte tweede kans en het feit dat hij nu meer vrijheid heeft dan hem eigenlijk lief is. Zijn toekomst ligt weer open en hij ziet wel wat er op zijn pad komt.
Wijsheid: De ergste nachtmerrie van iedereen die zweert bij een quarterlife crisis, maar soms moet je je neerleggen bij ‘saaie’ periodes in je leven. Trek je dit niet? Ga dan rap iets aan je leven veranderen. Bel die oude liefde op, ga op reis of koop een nieuwe auto. Een koffietje drinken in het park kan ook al iets met je state-of-mind doen.

4) Identiteitscrisis
In Niet of nooit geweest wordt bezongen hoe het voelt om door middel van een buiten-je-lichaam-treden-ervaring te beseffen dat je eigenlijk de gangmaker bent op het verkeerde feest. En geen strandvakantie kan je daaruit trekken.
Wijsheid: Ga een stukje lopen tot de zon komt. Dan kom je vanzelf tot de conclusie dat nooit meer een plan maken, óók een plan is. Waar je uitkomt, zie je dan wel weer. Kijk, dat is de kracht van poëzie.

5) De beste stuurlui staan aan wal
Daten is niet gemakkelijk en een relatie onderhouden is al helemaal een uitdaging. Dat begrijp je als je naar De Kapitein Deel II luistert. ‘Ik hou van haar, ik haat ‘r en zij haat ook veel van mij.’ Een relatie is nou eenmaal een schip en je moet samen leren varen. Maar soms staan de zeilen eindelijk lekker in de wind en dan gooit de ander het roer weer om. Kaptein Iglo en Jack Sparrow samen hadden het niet mooier kunnen beschrijven.
Wijsheid: Mensen gaan uit elkaar, want soms kom je tot de conclusie dat je niet meer bij elkaar past. Je leeft maar één keer, dus waarom zou je de rest van je leven in ongelukkigheid bij elkaar blijven? Nee, dan kun je beter je spullen verdelen en je cd-collectie opsplitsen. Ondanks dat je nog veel van elkaar haat. Tegenwoordig gaat dat een stuk gemakkelijker dan vroeger. Gewoon je Spotify-account blijven delen.

Van 14 november 2014 t/m 30 maart 2015 reizen Acda en de Munnink door heel Nederland met hun afscheidstournee. Bij veel theaters krijg je fikse CJP-korting. Check hier de speellijst. Wees er snel bij, want het is de laatste keer dat deze helden samen op het podium staan. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.