Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
13 dingen die je niet mag missen op Lowlands
12 AUG 2014 • Door Harm Teunisse • Meer blogs over Festival

13 dingen die je niet mag missen op Lowlands

The New Rambo Generation door YoungGangsters
Ernest Hemingway zei het al: ‘Never think that war, no matter how necessary, nor how justified, is not a crime.’ Oorlog is – bij gebrek aan een eloquentere term – volkomen kut. Toch verheerlijken we geweld in talloze actiefilms. Een film met 836 gewelddadige oorlogsdoden (Lord of The Rings): geen probleem. Een tepel op een onwelvallig tijdstip en men klimt schuimbekkend in de pen voor een boze brief. The New Rambo Generation gaat over die gekte. Oorlogsgekte. In een heftige, gewelddadige theatervoorstelling wordt ode gebracht aan - en inspiratie gehaald uit – films als The Deerhunter, Platoon en Full Metal Jacket.
Vrijdag 15 augustus // 14:30 // Juliet // Meer info...

Literatuurfest: kinderboeken volgens MC Fit, Typhoon en Vjèze Fur
Rappers en hun favoriete kinderboeken. Vijf woorden waar je direct onze aandacht mee trekt. Tijdens de altijd gezellige en helaas inmiddels overleden literaire avonden van Literatuurfest is het sowieso altijd goed toeven. Gelukkig hebben ze nog één keer leven geblazen in het concept en zullen op Lowlands zowel Sticks, Typhoon als Vjèze Fur aan een gezellige groep grote dronken kinderen vertellen wat hun favoriete kinderboek was. Of is. Waarom? Kinderboeken zijn niet stoer. Daarom vraagt Literatuurfest aan de stoerste mensen van Lowlands om over hun favoriete kinderboek te vertellen. Rappers dus. This we gotta see.
Vrijdag 15 augustus // 16:00 // Romeo // Meer info...

Oscar and the Wolf
Broeierige synthpop van bij vlagen adembenemend niveau, met aan kop het Vlaamse talent Max Colombie. Oscar and the Wolf speelde tot haar debuut Entity vooral dromerige popsongs, maar duikt op het vrij fantastische album flink de diepte in. De kale beats worden omlijst door ronkende baslijnen en dromerige gitaarloopjes, terwijl de stem van Max surft over geluidsgolven. Melancholisch, maar nooit treurig. Oscar and the Wolf wint met haar geweldige liveshow steeds meer zieltjes. Waaronder die van CJP.
Zaterdag 16 augustus // 14:00 // Charlie // Meer info...
 
The Acid
De kunst van het weglaten is misschien wel de belangrijkste vaardigheid voor aspirerende producers en dj’s. The Acid geeft een masterclass minimale elektronica. Een samenwerking van een Australische songwritende surfdude, Berlineske beatbakker en een Amerikaanse techneut. Heb je ooit staan zweven op Howling? De verliefdheidstrack van Ame’s Frank Wiedemann en Ry Cuming is al twee jaar een klein hoogtepuntje in elke dj-set. Diezelfde vibe wordt doorgepakt door The Acid. Nog minimaler en gestript van opsmuk, maar minstens zo aangrijpend en melodieus. Neem je lover mee.
Zaterdag 16 augustus // 19:00 //X-Ray // Meer info...
 
The National
Sommige muziekdocumentaires ontnemen een band haar magie. Je leert ze net even te goed kennen. De gitarist blijkt in zijn vrije tijd yogaleraar te zijn, de zanger heeft last van roos en de bassist… Gelukkig is dat niet het geval met The National in de topdocumentaire Mistaken for Strangers. Frontman Matt Berninger is nog steeds een piekerende, fascinerende zanger met een eeuwige zweem van melancholie, en het verlangen om de band live in actie te zien is alleen maar gestegen. Nu is het zover. The National speelt gelaagde, treurige, voorzichtig optimistische rock. En dat doen ze vooral live verschrikkelijk goed.
Zaterdag 16 augustus // 20:50 // Grolsch // Meer info...
 
Gesaffelstein
Gesaffelstein. Laat de naam even over je tong rollen. Ge-saf-fel-stein. Vier lettergrepen die het volledige spectrum van menselijk emoties bevatten. Loop zaterdagavond de Bravo in, vraag iemand hoe het gaat en het antwoord is ‘GESAFFELSTEIN!’. Biertjes smaken na zaterdag ‘GESAFFELSTEIN!’. Je hele weekend was ‘fucking GESAFFELSTEIN.’
Strak in pak, achter een marmeren (want klasse) altaar, brengt deze Franse hoogpriester van nieuwe Franse dance je tot nieuwe hoogtes. Het is vooruitstrevend, dansbaar, intelligent en gewoon motherf*cking Gesaffelstein.
Zaterdag 16 augustus // 21:30 // Bravo // Meer info...
 
Cashmere Cat
Denk trap met een vleug dubstep, maar dan sexy. En zonder die eeuwige wah-wah-meheehhehe-wawo wobble. ‘Meisjesdubstep’ wordt het soms meesmuilend genoemd. Laat ze. Het zijn dezelfde mensen die nooit een pit induiken omdat ze bang zijn voor hun eigen zweet. Cashmere Cat is pas 26, heet eigenlijk August Høiberg en komt uit Noorwegen. Dit alter-ego bestaat misschien pas enkele jaren, maar August draait al langer mee dan Golden Earring. Ok, dat is niet waar, maar deze artiest weet verdomd goed waar ie mee bezig is. Tussen 2006 en 2009 vertegenwoordigde hij Noorwegen op het WK Turntable-ism. Oftewel: August is een meester van de draaitafels. Maar nu vooral powerproducer die heeft samengewerkt met onder anderen Ludacris, Benny Blanco en Wiz Khalifa.
Zondag 16 augustus // 02:15 // Bravo // Meer info...
 
Fink
We vermoeden dat de 'Sundaymorning' playlist van de Lowlands organisatie bestaat uit Fink, gevolgd door Fink, afgewisseld met wat remixes van Fink. Waarom ook niet, de croissants die in 2011 tijdens het vrij epische zondagochtendconcert werden uitgedeeld smaakten minstens zo goed als de weergaloze set van Finn en zijn companen. Met het nieuwe album Hard Believer in de gitaarkoffer en de kenmerkende zwoele, jazzy stem van frontman Finn Greenall kunnen we niet wachten op de kater van zondag en hoe fijn die zal worden weggemasseerd door de herfstige klanken van Fink.
Zondag 17 augustus // 11:30 // Bravo // Meer info...

Kovacs
Een stem als een klok, een eigenzinnige look én ze komt uit Eindhoven: Kovacs. In 2013 afgestudeerd aan de Rock Academy, wat ons eigenlijk even veel zegt als een diploma vrijetijdsmanagement, maar die stém! Open-deur vergelijkingen met Lana Del Rey en Amy Winhouse zijn onvermijdelijk, maar wel terecht. Wij zoeken het liever in de hoek van Nina Simone en Etta James. Zij zelf trouwens ook, als inspiratiebron. Maar Kovacs is voornamelijk zichzelf. Een goed ontvangen EP is er sinds dit voorjaar, het debuutalbum volgt hopelijk voor de jaarwisseling. Een legende in wording.
Zondag 17 augustus // 13:30 // Bravo // Meer info...
 
Royal Blood
Nee, echt, er is absoluut niks mis met Queens of the Stone Age als headliner. Al eeuwen een favoriet redactiebandje. Heus. Maar dan propt een nieuw Engels duo hun debuutplaat vol monsterlijke riffjes en trommelvlies vernietigende drumpartijen. Ja, wat doen je dan. Dan flirt je met je nieuwe rockliefde. We zijn niet de enige. Royal Blood verpulverde in april het publiek van de beroemde BBC muziekshow Later with… Jools Holland en staat sindsdien met neonlichten op de radar van muziekliefhebbers. Het is hard, vol, groovend, smerig, melodieus en lekker. Leunen over het hek, bier in je hand, meebrullen. C’est tout.
Zondag 16 augustus // 18:30 // India // Meer info...
 
Typhoon
Hij kwam, hij zag, hij Appelsapte. Typhoon is terugger dan terug. Een nieuw (en fantastisch) album. Een stuk ouder, een stuk wijzer en nog steeds een van de beste rappers van Nederland. Hadden we al gezegd dat hij een complete liveband meeneemt? Het wordt een feestje in de Bravo. Typhoon gaat die tent dopen, inpakken en kapot spelen en wij worden graag met een strik erom afgevoerd.
Zondag 17 augustus // 19:15 // Bravo // Meer info...
 
Titty Twister
Hij ging weg. Maar hij is terug! Voordat ie überhaupt echt weg is geweest. Vorig jaar zou het doek definitief vallen voor de geliefde, smoezelige, broeierige en smerig lekkere Titty Twister van Joost van Bellen. Dit hardrock café met extragratis paaldanseressen en legendarische rockkaraoke is gebaseerd op de hoerenkit uit Quentin Tarantino’s From Dusk Till Dawn. En dat zal je weten ook. Sprokkel wat geduld bij elkaar, de wachtrij is het altijd waard. Het beste alternatief voor de nacht als in de Bravo tussen Amsterdamse hipsters stoempen op beuktechno, zeg maar, niet echt je ding is. Nooit meer naar huis, TT for life.
Vrij, za, zo // 20:30 – 04:30 // Titty Twister

CJP is het hele weekend op Lowlands en zal verslag doen op Instagram.com/cjp.nl. Gedurende het weekend vind je op Insta en op CJP.nl hoogtepunten, interviews en meer!

En voor de complete programmering ga je natuurlijk naar www.lowlands.nl.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.