Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend lekker Londen
10 JUL 2014 • Door Klaas Bakker

Likkebaardend lekker Londen

Londen: een stad waar meer te zien is dan een Londenaar in zijn/haar leven kan zien. Je hoeft je smartphone niet vol te schieten met kiekjes vanuit de London Eye of shots van Buckingham Palace. Wij verzamelden de tips die jullie via onze Facebook-pagina gaven en smeedden die tot de ultieme gids  om de Engelse hoofdstad nét even van een andere kant te zien. 
 
Free Art
Oké, je krijgt één wildcard: we starten bij London Eye. Maar beter nog dan het uitzicht is een wandeling over de Southbank naar Tate Modern. Hier vind je markten, straatartiesten en kunstenaars en kun je je bij de locals voegen om te picknicken op het gras. Aan het eind van je wandeling zie je bij de Millenium Bridge Tate Modern. In New York hebben ze MoMa en in Bilbao Guggenheim, maar in Londen ga je voor moderne kunst naar Tate Modern. Ooit was het een oude elektriciteitscentrale, maar nu beheert het museum topstukken van o.a. Dalí en Monet. Extra voordeel: het is een staatsmuseum. Of je nou Brits, Nederlands of Tuvaluaan bent, iedereen mag gratis naar binnen. Scheelt je weer geld dat je veel beter ergens anders in de stad kunt uitgeven. 

To be or not  to be?
Pal naast Tate Modern staat het Shakespeare Globe Theatre. Ruim vierhonderd jaar geleden zag je in hier al voorstellingen van de naamgever van het theater. In 1613 fikte het bouwwerk compleet af en dat vonden ze zo zonde dat er sinds 1997 op nog geen honderd meter van het oude theater een reconstructie staat. Om de zoveel maanden zie je hier een ander stuk van de Britse bard. Niet alleen het bekende werk wordt er geprogrammeerd, de organisatie zorgt er ook voor dat de minder bekende stukken op de planken te zien zijn. Er worden ook rondleidingen gegeven die zeker de moeite waard zijn. Voor culturele architectuurfans is dit een must-see. Het pand is namelijk met zeshonderd balken in elkaar gezet, zonder dat er ook maar een spijker aan te pas kwam. Voor Shakespeare-fans is er een tentoonstellingshal waar je alles over hem komt te weten.
 
Be Your Own Richard Ashcroft
Je kunt natuurlijk als The Beatles over Abbey Road lopen, waar om de drie seconden wel weer een nieuwe foto gemaakt wordt. Been there, done that. Wat je óók kunt doen is naar de wijk Hoxton in Noord-Londen. Neem je camera mee, want dit wil je filmen. Ken je The Verve? Dan weet je misschien al wat we bedoelen. Loop vanaf de kruising van Hoxton Street en Falkirk Street naar het noorden (vanaf hier start je met filmen) en hou de rechterzijde van de straat aan. Het loopje duurt minder dan vijf minuten en je hoeft heus niet direct ontzag te hebben voor wie er verder op straat loopt. Je mag er, op eigen risico natuurlijk, gerust een keer tegen iemand aan beuken. Bij thuiskomst hoef je alleen nog maar de muziek van Bittersweet Symphony er onder te zetten en presto: je hebt je eigen videoclip!
 
Brick Lane
Wie bij onze test definitief een koffiehipster bleek, voelt zich meteen thuis in de straatjes rond Brick Lane. De überhippe buurt is een mengelmoes van culturen met een groots aanbod aan Indiaas eten, straatbarbecues en English pints. In het weekend zijn er etensmarktjes te vinden, tweedehands kledingkraampjes en pop-up ateliers. De Britse street-art held Banksy heeft ook zijn sporen in dit Oost-Londense gebied achter gelaten. Zo kom je een autowrak tegen met een wrecking ball ter grote van twintig keer Miley Cyrus. Dit heeft andere straatartiesten weer geïnspireerd, waardoor dit hele gebied bezaaid is met graffiti en andere kunstzinnige uitingen. Schilders nemen je voor een prikkie (alleen fooi) mee op street-art toer en vertellen je over de dagelijks wisselende kunstwerken. Je kunt ook een middagje bij ze op les. Na je drukke middag eet je de beste curry allertijden in een van de Indiase restaurantjes. De obers zullen van alles doen om je naar binnen te krijgen, maar voor tien pond drink je een glas wijn en eet je een goede maaltijd met voorgerechtje. Wil je liever een Jack the Ripper-experience en nog goed eten ook? Boven in deze pub (waar Jack volgens de overlevering ooit een hoer heeft vermoord) zit een verstopt restaurant, met het beste pubvoer dat je ooit zult proeven. Nog steeds niet moe? Trek Oost-London dieper in voor een ultieme clubavond of bandjes kijken in Hoxton Bar and Kitchen.  
 
Met Travelbird krijg je 42% korting op twee overnachtingen in een tweepersoonskamer in het viersterrenhotel Aloft London Excel. Het hotel ligt midden in de hippe Docklands, vanwaar het centrum makkelijk bereikbaar is.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.