Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
I'm a puber, get me outta here!
31 JUL 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

I'm a puber, get me outta here!

Richard Linklater is een baas. Hij maakt zich er in ieder geval niet makkelijk van af. Naast de Before Sunrise/Sunset/Midnight-serie is daar nu Boyhood. Twaalf jaar geleden strikte hij Ethan Hawke, Patricia Arquette en een onbekend schattig jongetje van een jaar of vijf voor zijn grootse project. Elk jaar kwamen ze een week bij elkaar voor repetities en script changes, om vervolgens vier á vijf scène’s op te nemen. Dat resulteert in een film waarin je het jongetje in kwestie, Mason, ziet opgroeien tot een puber met ambitieuze dromen en een brede geest. Tegelijkertijd is dat dus óók het volwassen worden van de acteur in kwestie, Ellar Coltrane. Je bekijkt hoe ze in 2008 verkiezingsborden voor Obama in tuinen zetten, voor het eerst kennismaken met iPods: het mooie aan die voor ons nu retro ontwikkelingen is dat ze door de maker(s) niet achteraf zijn bedacht/gefilmd, maar op het moment dat de ontwikkeling gaande was. Die kennis doet wat met je als kijker, het komt net wat realistischer over en duidelijker binnen. In de stroom aan lyrische meningen over Boyhood is slechts één kritische noot te kraken: het hoofdpersonage van Mason zou te weinig grootste dingen meemaken, zeker in vergelijking met zijn ouders (scheiding, alcoholistische nieuwe partners). Dat klopt weliswaar, maar of dat erg is..? De meeste puberlevens zijn nou eenmaal niet zo veelbewogen. Veel spannender dan of die ene persoon ‘ja’ zegt op de vraag of je meegaat naar een schoolfeest wordt het doorgaans niet. Volwassenen hebben gewoon, tsja, ‘volwassener’ problemen.  De rite of passage, het coming of age-verhaal, van Boyhood is daarmee van een realistische schoonheid zoals we die oprecht nog nooit hebben gezien.
 
Mocht je wat vergelijkingsmateriaal willen, of gewoon geïnteresseerd zijn in films waarin personages  (herkenbare) ontwikkelingen doormaken qua persoonlijkheid (en de liefde uiteraard), aanschouw dan deze niet alomvattende edoch superhandige lijst:
 
Hele families komen of age
-          Little Miss Sunshine (2006): Gezin op een roadtrip, waarbij iedereen een realitycheck krijgt, met name de zoon des huizes. De glimlach die je krijgt na de dansscène bij een miss-verkiezing op het podium zul je met grof geweld van je gezicht moeten beitelen.
-          The Way Way Back (2013): Jongen brengt zijn zomervakantie door in een vakantiepark en leert een boel over vriendschappen, dromen en –uiteraard- de liefde.
-          Garden State (2004): Alleen vanwege de soundtrack al de moeite waard, maar het verhaal over een jongen (Zack Braff) wiens moeder net is overleden is ook right on the money.
-          Whale rider (2002): In Nieuw-Zeeland kan het eveneens pittig zijn om op te groeien, zo zie je aan het Maori-meisje dat de hoofdrol speelt in deze Oscarwinnende productie.
 
(High) school
-          Dead poets society (1989): Klassieker, met Robin Williams als inspirerende docent die we allemaal wel willen hebben, die zijn leerlingen stapels levenslessen verstrekt.
-          The Perks of being a wallflower (2012): Een juweeltje, met toekomstige superster Logan Lerman en Emma Watson, die nog dagen door je hoofd spookt omdat hij zo wáár is.
-          Dazed and confused (1993): Zo zie je maar, dat er in 40 jaar (de film speelt zich af in 1976) geen zak veranderd is aan het overleven van de middelbare school (behalve de kapsels & kleding).
-          Easy A (2010): Emma Stone steelt de show als een stoere chick die haar eigen plan probeert te trekken.
-          The Breakfast club (1985): John Hughes was de koning van het genre. Al was het maar vanwege de ‘drugs gebruiken in de bibliotheek en dan gekke dansjes doen’-scène in deze film (zie bij de video's hierboven). 
-          Mean Girls (2004): Toen Lindsay Lohan nog cool was en we allemaal haar vriend(in) wilden zijn.
-          Clueless (1995): Toen Alicia Silverstone nog cool was en we allemaal haar vocabulaire wilden overnemen (‘As if!’).
 
Beter laat dan nooit
-          Frances Ha (2012): Naast Linklater nog zo’n koning van de coming of age-film: Noah Baumbach. In deze is het de klunzige twintiger Frances, die in zwart-wit haar leven op de rit probeert te krijgen, maar het liefst fake fights houdt in het park.
-          Short term 12 (2013): Je slaakt de ene zucht van herkenning na de andere, al kijkend naar het personage van twenty something Brie Larson die zich door het leven navigeert.
 
Love is a bitch
-          My summer of love (2004): Een toen nog onbekende Emily Blunt ontdekt de vrouwenliefde. 
-          La vie d’Adele (2013): Riep een hoop controverse op wegens de seksscènes, maar blijft een wonderschone film (zij het iets te lang).
-          Juno (2007): Beetje lullig, op je zestiende zwanger worden van de schoolnerd. Maar Juno (Ellen Page) weet er met haar snedige teksten prima mee om te gaan.
-          The Spectacular now (2013): De wilde feestganger uithangen is allemaal mooi en aardig, maar wat te doen wanneer Cupido je recht in je hart schiet?
-          Fucking Amal (1998): Het enige dat ingewikkelder is dan onbeantwoorde liefde, is onbeantwoorde liefde terwijl je nog in de kast zit.
 
Vrienden voor (een soort van) altijd
-          Stand by me (1986): Jongensvriendschap op z’n ontroerendst (plus de jonge koppies van onder andere Christian ‘Batman’ Bale).
-          Kings of summer (2013): De nieuwe Stand by me, maar dan iets luchtiger. Doet je willen dat je zelf een tijdje met vrienden in het bos kon gaan wonen.
-          Superbad (2007): Vol iconische scènes (kopstoot, anyone?) en de onwaarschijnlijk goed werkende combinatie van Jonah Hill en Michael Cera.
-          Adventureland (2009): Die andere Michael Cera (Jesse Eisenberg) spendeert een zomer op een pretpark, waar hij bevriend raakt met zijn collega’s (o.a. Kristen Stewart).
-          Almost famous (2000): Jezelf naar binnen lullen bij Rolling Stone en mee op tour met een rockband: mogen we ook een jeugd als die van regisseur Cameron Crowe?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.