Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
25 k*tfilms die stiekem best goed zijn
29 JUL 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

25 k*tfilms die stiekem best goed zijn

De regel die we onszelf oplegden bij dit uiterst filmwetenschappelijk verantwoorde onderzoek was simpel: de titels mochten maximaal een 6,1 krijgen op IMDB (in eerste instantie een 6, maar nummer 6 was een darling die we weigerden te killen).
1: Gunday (2014. IMDB: 1,7): Ken je de aflevering van Community, die draait om het bekijken/bekritiseren van slechte films met je vrienden, waarbij je elkaar af probeert te troeven met spitsvondige opmerkingen? Deze film is gemáákt voor dat concept. Hij bungelt roemloos onderaan de ‘bottom 100’-lijst van IMDB. Perfect voor een avondje vriendschappen aanhalen.
 
2: Disaster Movie (2008. IMDB: 1,9): Een net zo laag cijfer als bovenstaande, maar met een budget van 25 miljoen dollar zou je toch wel iets meer schwung verwachten. Toch niet te versmaden, vanwege het ongelofelijk flauwe gevoel voor humor. De hoofdrolspeler valt in een drol en roept ‘oh shit’. Dat niveau. Zo slecht dat het weer goed wordt en bíjna terug gaat naar slecht.
 
3: Blue Lagoon (1980. IMDB: 5,6). De vaseline-achtige jaren tachtig-look oogt nu net zo corny als in je herinnering. En Brooke Shields is inderdaad zo frustrerend naïef als je dacht dat ze was. Maar het is ook best schattig, en romantisch enzo. Plus bonuspunten voor de onvergetelijke filmposter.
 
4: Spice world (1997. IMDB: 3,2). Soms heb je maar één woord nodig om een krakkemikkige productie bestaansrecht te geven: jeugdsentiment.
 
5: The Room (2003. IMDB: 3,5). Heeft een enorme cultstatus. Hele clubjes verzamelen zich regelmatig om dit wanproduct te bekijken, want bij elke viewing is hij 'beter'. Zelfs regisseur/schrijver Tommy Wiseau geeft toe dat hij prut maakte. 
 
6: Basket Case (1982. IMDB: 6,1). Een man draagt zijn mismaakte (ex-Siamese) tweelingbroer overal met zich mee. In een mandje. Ondanks het feit dat de broer in kwestie bestaat uit een soort vleesblob met mini-armpjes blijkt hij bijzonder moordzuchtig. Meer info heb je niet nodig, toch?
 
7: The nostril picker (1993. IMDB: 2,6). Beste tagline óóit: ‘He chose his weapons. He selected his victims. He changed in to a girl. And he picked his nose. All in one absolutely disgusting movie!’
 
8: Rubber (2010. IMDB: 5,8). Een wraakzuchtige autoband die mensen om het leven brengt. Ja, echt. Maar deze bizarre premisse zorgt wel voor een oprecht hilarisch resultaat. We zagen hem in een screening op Imagine Film Festival en hebben nog nooit mensen zo hard horen lachen.
 
9: Battlefield Earth (2000. IMDB: 2,4). Geen meesterwerk, maar een 2,4 is ook weer overdreven. Goed, John Travolta heeft duidelijk geen idéé waar hij mee bezig is en het plot moet je zoeken met een vergrootglas, maar je kunt wel een vermakelijk spelletje ‘Scientology verwijzingen zoeken’ spelen.
 
10: Waterworld (1995. IMDB: 6,0). Wellicht ingegeven door jeugdsentiment, maar deze titel is bij nadere viewing verrassend goed. Welke andere film krijgt het voor elkaar dat je meeleeft met een tomatenplantje?
 
11: Gigli (2003. IMDB: 2,3): De combi Ben Affleck en Jennifer Lopez krijgt vaak de stempel ‘slechtste film ooit’. Hij won als eerste film Razzies in álle hoofdcategorieen: slechtste film, acteur, actrice, scenario en regisseur. Die laatste twee waren voor Martin Brest, die er een trauma aan heeft overgehouden: na Gigli regisseerde hij nooit meer. Best zielig, dus laten we massaal de dvd aanschaffen.
 
12: Movie 43 (2013. IMDB: 4,4). Een onvergetelijk slechte ensemblecast, omgeven door een nog slechtere raamvertelling en voorzien van grote namen op acteergebied, waarvan je met de beste wil van de wereld niet kunt begrijpen waarom ze hebben meegewerkt. Een veel betere test voor je uithoudingsvermogen dan de Coopertest.
 
13: Showgirls (1995. IMDB: 4,5). Of Paul Verhoeven het nou écht ironisch bedoelde houden we even in het midden, maar los daarvan: deze film bevat officieel de onvergetelijkste seksscène ooit. Let op: we zeggen onvergetelijkste. Niet beste. Of opwindendste.
 
14: Sharknado (2013. IMDB: 3,3). Een tornado van haaien teistert een stadje. We willen drugsgebruik uiteráárd niet promoten bij CJP, maar mócht je op zoek zijn naar een film die goed matcht met het roken van een joint…
 
15: Surf nazi’s must die (1987. IMDB: 3,3). Eigenlijk is alleen de titel leuk. Maar nazi’s op een surfboard blijft een intrigerend concept.
 
16: Glitter (2001. IMDB: 2,1) en Crossroads (2002, IMDB: 3,2). Gezusterlijk bij elkaar, want respectievelijk Mariah Carey en Britney Spears wedijveren voor het wereldrecord ‘meeste cliché’s in een één film.’
 
17: Vampire girl versus Frankenstein girl  (2009. IMDB: 6,0). Schudde ondergetekende ooit bruut wakker om zeven uur 's ochtends tijdens een Night of Terror, met 84 minuten aan pure waanzin. Dit moet je niet uitleggen, maar ervaren. En alvast sorry aan je netvlies.
 
18: De hel van ’63 (2009. IMDB: 6,3). Het is zogenaamd ijzig koud tijdens de Elfstedentocht, maar zó duidelijk dat het niet echt koud is. Neppe ijspegels vliegen je om de oren en de ene tenenkrommende scène volgt de andere op. De hysterische lachbui die dit oplevert is eigenlijk best lekker.
 
19: Machete (2013. IMDB: 5,7). Vanwege de oneliners (‘Machete don’t text’) en omdat de filmmakers zelf ook héél goed weten hoe over the top hun film is. Totaal geen pretentie, heel verfrissend.
 
20: Piranha 3dd (2012. IMDB: 3,8). Pulp van de bovenste plank. Enorme piranha’s, nog grotere borsten en een hysterie die zijn weerga niet kent. Puur genieten dus.
 
21: Pledge This (2006. IMDB: 2,0). Paris Hilton was een tijdje filmster. Als je naar dit meesterwerk kijkt, is het een groot mysterie waarom deze zich niet ontpopte tot een stortregen aan Oscars.   
 
22: Bring it on (2000. IMDB: 5,9). Dit lage cijfer snappen we oprecht niet. Lekker bitchy high school comedy met Kirsten Dunst, over de brute cheerleader(onder)wereld. Echt, wat is jullie probleem, IMDB-beoordelers?
 
23: Last action hero (1993. IMDB: 6,1). Dé droom van vele (in 1993) kleine jongetjes: transporteren in de wereld van je favoriete filmpersonage. Tikkeltje corny, maar ach, Arnie steelde toen nog de show láng voordat het triest werd (we kijken naar jou, Expendables).
 
24: Gay (2009. IMDB: 2,9). Tom Six (die van The Human Centipede) noemt een film over gays gewoon Gay. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?
 
25: Grease 2 (1982. IMDB: 4,1). Michelle Pfeiffer wist er niet zo’n succes van te maken als Olivia Newton-John, maar een béétje musicalliefhebber hoort deze gezien te hebben. Maakt gebruik van de regel ‘maak een simpele sequel’: brave jongen probeert in het gevlei te komen bij de stoerste chick van school.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.