Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival: ’Tis Pity She’s a Whore
17 JUN 2014 • Door Harm Teunisse • Meer blogs over Theater

Holland Festival: ’Tis Pity She’s a Whore

Titel: ’Tis Pity She’s a Whore
Details: 120 minuten, zonder pauze. Regie: Declan Donnellan. Door theatergezelschap Cheek By Jowl.
 
Waar gaat het over: Incest, moraal, religie en corruptie. In het Italië van de zeventiende eeuw is iedereen belust op geld en macht. Het stuk draait om de mooie Annabella, dochter van Florio van Parma en haar broer Giovanni. Annabella is bijzonder in trek bij de vrijgezelle (en waarschijnlijk ook niet vrijgezelle) mannen van Parma. Er wordt stevig gevochten om haar hand. Maar haar vader heeft al zijn voorkeur uitgesproken voor de gladde, rijke en charmante Soranzo.
 
Wat niemand weet, is dat Annabella en haar broer een gepassioneerde, incestueuze relatie hebben. Giovanni aanbidt Annabella als een heilige. Maar als Annabella na een wilde nacht zwanger blijkt van haar broer,  is het een kwestie van tijd voordat hun geheime verhouding uitlekt en hun hele wereld als een kaartenhuis in elkaar stort. Sorenzo komt er notabene op hun trouwdag achter dat zijn kersverse bruid zwanger is, en van wie. Hij zint op wraak. Maar dan had hij niet op de door liefde compleet verblinde Giovanni gerekend, die zijn zus liever vermoordt, dan haar op te geven.
Wat vonden we er van: Een energiek, intrigerend stuk,  dat met typisch Engelse tongue-in-cheek humor is vertolkt. De twee uur durende voorstelling vloog voorbij. Het toneelstuk van John Ford stam intussen uit 1633, maar lijkt nog niet aan ouderdomskwaaltjes te lijden. Het gehele stuk speelt zich af in Annabella’s slaapkamer, waar alle scènes worden uitgespeeld, ondersteund door soms komisch aandoende dansjes op beukende techno en hiphop. Het resultaat is in ieder geval dynamisch en de verschillende scenes worden in hoog tempo aan elkaar geregen.
 
Ford’s neutrale benadering van het onderwerp vormt al vier eeuwen lang de (soms fel bediscussieerde) rode draad. Hij veroordeelde de twee jonge lovers niet om hun geruchtmakende liefde, maar juist de hypocriete Kerk en hun op geld beluste omgeving. Want wat is erger: je hart volgen, ook al is het nog zo omstreden, of over lijken gaan voor wat centen? Juist die hypocrisie komt in het stuk wat te weinig naar voren. Zeker, er wordt door de verschillende personages gekonkeld en onderlinge verbonden gesloten, maar de dubbele moraal van de kerk blijft beperkt. Het zijn vooral persoonlijke hebzucht en misplaatst eergevoel die de verschillende karakters tot manische daden drijven.
 
Het spel van de jonge cast is energiek, met een prettige ironische ondertoon die het publiek nu en dan hardop aan het lachen krijgt. Eva Ponsonby (Annabel) en Orlando James (Giovanni) spelen hun rol met de drift van jonge geliefden die totaal in elkaar op gaan. De wanhoop van Giovanni is voelbaar, als hij uitroept dat hij er toch ook niks aan kan doen dat hij zijn hart aan zijn zus heeft verpand. Tja. Maar om haar dan aan het mes te rijgen onder het motto ‘als ik ‘r niet kan hebben, dan jullie ook niet’?
 
Cijfer: 7,5

CJP volgt de hele maand juni het Holland Festival. Check alle blogs en onze speciale selectie voorstellingen!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.