Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival: The Returns
26 JUN 2014 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Festival

Holland Festival: The Returns

Titel: The Returns
Details: 90 minuten zonder pauze. Een werk van William Forsythe. Muziek van Dietrich Krüger, Sebastian Rietz en Thom Willems. Een productie van The Forsythe Company.
 
Waar gaat het over:
Een Aziatische manicuriste, met rode lippen die uit stukjes opgeplakt tape bestaan, neemt het publiek mee op een reis door de wereld van kunst. Op humoristische wijze stelt ze de vraag: ‘wat is kunst?’ aan de kaak. Tijdens het verhaal komen verschillende uitgedoste types langs. Extravagante zakenlui, sjamanen, papagaaien en piraten. Kunst wordt voorgesteld als fetisj, een kunstenaar als een bedrieger en de kunstmarkt als een gekke speelplaats vol rare types. Het podium is bezaaid met hysterische figuren waar het publiek niet omheen kan. Het stuk wordt vertolkt in het Engels, het decor bestaat uit bouwmarktobjecten en de show wordt gedragen door achttien dansers.
Wat vonden we er van: We hebben keihard gelachen om dit satirische stukje kritiek. Het was vrolijk en spot on. De rode draad van het verhaal, een Japanse vrouw die klinkt als een Engelssprekend stereotype, werkte bij het publiek op de lachspieren. Volgens de Japanse zijn zakenlui, drag queens en piraten bijvoorbeeld géén kunst. Terwijl zij haar betoog houdt en in gesprek gaat met figuren die door een stemvervormende microfoon spreken, zijn er op andere delen van het podium diverse creatieve uitspattingen gaande. Zo beeldde een danser in detail uit hoe je moet fisten, legde een kikker het verschil uit tussen hetero- en homoseksualiteit (door middel van geluiden, een plastic ring en een komkommer) en stonden er twee random mannen op het podium te pingpongen. Een van hen was een soort verdwaasde bejaarde die vervolgens werd doorverwezen naar het ziekenhuis. Een groep uitgedoste piraten ging touwtjespringen, een ballerina met een gigantische afro danste beter dan de gemiddelde achtergronddanseres uit een Kanye West-video en verschillende dansparen bewogen modern met hun superieure lichamen. Toen ontpopte het geheel zich in een modeshow, gepresenteerd door de manicuriste. Ze schreeuwde aan de lopende band ‘fashion’, onder begeleiding van housemuziek. Een groot scala aan bizarre kostuums passeerde de revue. Wat ons het meeste is bijgebleven: het tamponjasje, de vele ontblote mannelijke geslachtsdelen (niet van ons netvlies te krijgen), de levende basketbal die door de zaal werd gedribbeld, de bevalling uit de buik van een man, de vuilniszakoutfit, de wc-borsteljurk, het pizzadooskostuum met echte pizza’s, het luchtbedaccessoire en de bossen nepoksel- en schaamhaar. Point well made.
 
Cijfer: 8,5

Het Holland Festival duurt nog de hele maand juni. Check de speciale CJP-selectie voorstellingen waar je dikke korting op krijgt. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.