Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival: it is ON
02 JUN 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Theater

Holland Festival: it is ON

We hebben –samen met HF- een speciale CJP-selectie gemaakt. Voorstellingen waarvan wij denken dat jullie ze kunnen waarderen én waarvoor we een extra fijne korting hebben geregeld. Wat met zo’n dik programmaboekje als dat van Holland Festival is het niet heel gek als je er een beetje in verdwaalt. Binnenkort kun je van al deze voorstellingen (en meer) ons verslag lezen, maar om je alvast lekker te maken, hierbij wat teasers.
 
The Returns
Wat Holland Festival zegt: ‘Vrolijk, vlijmscherp commentaar op de wereld van de kunst.’
Wat wij denken: In deze dansvoorstelling drijft choreograaf William Forsythe de spot met de kunstwereld. Hij laat verschillende typetjes opdraven die samen laten zien hoe raar deze industrie eigenlijk in elkaar zit. Want het is helemaal niet zo onschuldig als het lijkt, kunst is keiharde business. Je krijgt een heleboel intrigerende personages voor je kiezen, van een helderziende Aziatische manicuriste tot een piraat.
 
Bestiaire d’amour
Wat Holland Festival zegt: ‘Isabella Rossellini belicht het bizarre liefdesleven der dieren.’
Wat wij denken: Mensen die nog steeds moeten lachen om het woord piemel kunnen beter een andere voorstelling kiezen. In deze lezing vertelt de legendarische actrice Isabella Rossellini namelijk over niets anders dan geslachtsorganen en wat je hiermee kunt doen. Wel allemaal met betrekking tot dieren, trouwens. Rossellini treedt in detail over onderwerpen als groepsverkrachting, orgieën en het favoriete standje van de worm. Duurt 1 uur en tien minuten, dus een prima lengte voor HF-maagden, om even in de terminologie te blijven.
 
Thyestes
Wat Holland Festival zegt: ‘Als een archeoloog van de ziel haalt Stone onze diepste, oeroude driften boven.’
Wat wij denken: Verblik of verbloos jij niet van een beetje bloed in combinatie met excessief geweld? Dan is Thyestes het stuk dat jij moet bezoeken tijdens Holland Festival. Regisseur Simon Stone koos uit het brede assortiment Griekse mythes voor de bloederigste. Het stuk vertelt het verhaal van een onttroonde koning die tijdens een feestmaal het vlees van zijn eigen kinderen voorgeschoteld krijgt, met dank aan zijn niet zo liefhebbende broer. Stone leverde vorig jaar met The Wild Duck dé festivalhit, dus we zijn benieuwd.
 
Gavrilo Princip
Wat Holland Festival zegt: ‘De lont in het kruidvat – terug naar de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in een eigenzinnige, theatrale reconstructie.’
Wat wij denken: Iedereen die heeft opgelet tijdens geschiedenis weet dat Franz Ferdinand niet alleen een band is. Hij was de Oostenrijkse troonopvolger die op 28 juni 1914 werd vermoord door de nationalistische Serviër Gavrilo Princip. Zijn dood luidde de Eerste Wereldoorlog in. Theatergroep De Warme Winkel besloot een theatervoorstelling te wijden aan deze historische superschurk. In hun stuk Gavrilo Princip geven zij een reconstructie van de dag dat Franz Ferdinand het leven liet.
 
Woodkid
Wat het Holland Festival zegt: ‘Heroische popmuziek met overdonderende visuals.’
Wat wij denken: Het was op de redactie vechten om de perskaart voor deze voorstelling. Tot een paar jaar geleden spendeerde Yoann Lemoine zijn tijd vooral aan het maken van videoclips voor bekende artiesten als Katy Perry, Rihanna en Lana del Rey. Nu is hij onder pseudoniem Woodkid hard op weg zelf een bekende artiest te worden. Met zijn bombastische shows vol koperblazers en slagwerk weet hij zalen overal stil te krijgen. In de Stadsschouwburg is het zijn beurt om het Nederlandse publiek het zwijgen op te leggen.
 
The Kitchen
Wat Holland Festival zegt: ‘Koken in de keuken van het leven.’
Wat wij denken: Een leuke, live kookshow: dat is theatervoorstelling The Kitchen dus niet. Het stuk van de Indiase regisseur Roysten Abel volgt een zwijgend echtpaar dat in hun keuken traditionele payasam aan het bereiden is. Onschuldig, zo lijkt, maar de twee staan elkaar naar het leven. Naarmate de voorstelling vordert wordt de situatie erger, totdat het aan het einde tot een kookpunt komt. Letterlijk, want de acteurs maken echt payasam en het publiek mag na afloop proeven.
 
You Us We All
Wat Holland Festival zegt: ‘Barok totaalspektakel van Amerikaanse multitalenten Ondrejcak en Worden.’
Wat wij denken: Die namen zeggen ons niet zoveel. Maar het onderwerp daarentegen… De dood, dat was vroeger volksangst nummer één. Inmiddels is dat het hebben van overmatige lichaamsbeharing. Een enorme verschuiving, inderdaad. Theatervoorstelling You Us We All gaat over welke rol oeronderwerpen als hoop, deugd, liefde en dood nog wél spelen in de huidige samenleving. De regisseur (da's dus Ondrejcak) doet dit uit de doeken in een stuk vol platte humor en bekakt taalgebruik.
 
Op alle voorstellingen van Holland Festival (dus niet alleen bovenstaande!) krijg je CJP-korting. En die is niet mis. Hij loopt op tot wel 70%! Per voorstelling verschilt de toegang, kijk op de site van Holland Festival voor alle info hierover.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.