Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Holland Festival: Gavrilo Princip
23 JUN 2014 • Door Klaas Bakker • Meer blogs over Festival

Holland Festival: Gavrilo Princip

Titel: Gavrilo Princip
Details: 115 minuten, zonder pauze. Voorstelling door Theatergroep De Warme Winkel.
 
Waar gaat het over: Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de Servische radicaal Gavrilo Princip met een pistoolschot de geschiedenis van Europa op z’n kop zette. Na een mislukte poging om de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand te liquideren, besloot Princip om zijn #fail te compenseren met een broodje. Het had weinig gescheeld of hij was na zijn bezoek aan de bakker weer naar huis gegaan. Bij toeval reed zijn doelwit hem echter voorbij, Gavrilo bedacht zich geen moment en schoot de troonopvolger van Oostenrijk alsnog dood. Gevolgen: Europa in puin door de Eerste Wereldoorlog en twintig jaar gevangenisstraf voor de arme boerenzoon Gavrilo. De voorstelling  van Theatergroep de Warme Winkel werkte deze gebeurtenissen uit in een vorm zoals je theater niet veel vaker zag.
Wat vonden we ervan: Een indrukwekkende avond in een ongewone theatersetting. Het stuk speelt zich af in een loods met op het toneel een overvolle opstelling van decors. Eigenlijk een georganiseerde bende, je studentenkamer is er niks bij. De verschillende ruimtes zijn zo afgeschermd dat we, zittend op de tribune, nooit precies zien waar de acteurs nou precies mee bezig zijn. Niet echt handig voor een toneelstuk, zou je zeggen. Maar door live beelden van een cameraman krijgen we op een groot doek precies te zien wat er gebeurt. Het zorgt er voor dat we letterlijk anders tegen het toneelspel aankijken, het stuk lijkt continu te switchen tussen toneel en film.  We blijven geboeid schakelen tussen het doek en wat er tegelijkertijd rond de decors afspeelt.
 
Het verhaal dendert ondertussen verder als een sneltrein door de Balkan. De twee uur vliegen haast om. Het stuk leidt ons langs verschillende momenten in het verhaal: van de profielschets van Dr. Pappenheim tot de surrealistische biljartscène. In de gevangenis richt Gavrilo nog een laatste woord op ons. Hij heeft spijt van zijn daad. ‘Ik wil naar huis. Maar dat zal iedereen wel willen.’ Als afsluiting worden alle decorstukken omvergetrokken en is de wereld van Gavrilo letterlijk ingestort. De spelers maken ondertussen een sprong naar het heden.  Met een interview met een Syrisch-Nederlandse jihadstrijder wordt een parallel met de actualiteit gemaakt. Het laat zien dat het heden nooit alleen staat en dat een wereldgebeurtenis naar vroegere tijden is te herleiden. Na afloop hoeven we ook eindelijk eens niet direct te zeggen of we nou de film of het toneelstuk (of het boek) beter vonden. Het maakt de voorstelling Gavrilo Princip meer dan de moeite waard om te zien.
 
De theatervoorstelling Gavrilo Princip is deze week nog drie keer te zien op het Holland Festival. Kaartjes kosten € 17,50 voor CJP’ers. Op vrijdag is er een speciale nachtvoorstelling met voorafgaand het feest Last Waltz.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.