Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Get He(a)d
25 JUN 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Theater

Get He(a)d

Iedereen krijgt de vraag weleens, maar als filmjournalist hoor je het helemaal vaak: ‘wat is je lievelingsfilm?’ Nu is dat eigenlijk een onmogelijke vraag. Want een klassieker zoals Vertigo is moeilijk te vergelijken met een recenter succesnummer als 500 days of summer. Allebei goed, allebei hoog in mijn persoonlijke hitlijst, maar heel anders. Toch werd ik het ontwijken van die vraag zat, en ging er eens goed over nadenken. Hitchock moest erin, en Kubrick. Onbekend pareltje Take Shelter ook. Maar de nummer 1? Onbetwist zal ik niet zeggen, maar hij staat daar toch behoorlijk solide op de toppositie: Hedwig and the angry inch.
 
Uitverkoopbak
Mijn gay best friend plukte hem in onze studententijd uit een uitverkoopbak, met de redenering: ‘hij kostte maar 2,50 euro.’ Hoge verwachtingen waren dus niet van toepassing. Maar vanaf de allereerste beelden waren we om. Vanwege het stiekem erg ontroerende verhaal van Hansel/Hedwig, wiens sex change operation got botched, met haar woelige liefdesleven. En vanwege de tekstueel en muzikaal zeer sterke songs, vertolkt door Hedwig, als ontzagwekkende frontdame van een karakteristieke (rock)band. Met een indrukwekkend arsenaal aan pruiken zingt ze over the origin of love, het ontsnappen aan een benauwende opvoeding en sugar daddies. We zullen niet beweren dat het een leven is waar iedereen zich mee identificeert, maar Hedwigs verhaal zit bomvol herkenbare elementen. Zeker voor de getroebleerden onder ons.
Ooit ontsproten aan het brein van John Cameron Mitchell (die ook het behoorlijk pornografische Shortbus creëerde) en componist Stephen Trask, was Hedwigs verhaal van origine een off Broadway musical. De verfilming verscheen in 2001 en kreeg al snel een cultstatus, met name in de gay community: fans noemen zichzelf Hedheads, a certain someone op de CJP-redactie speurde ooit met resultaat maandenlang Ebay af voor een ‘Get Hed’-shirt. Naar mijn bescheiden mening is het dus zeer terecht dat Hedwig nu weer live in het theater is te bewonderen.
 
Tits of clay
De eer is aan Sven Ratzke, een van oorsprong Duitse entertainer. Mitchell noemde hem ‘de beste Hedwig ooit’ en de verwachtingen van ondergetekende waren dus nu wel zéér hooggespannen. Met de armen over elkaar was het op de achterste rij in de Kleine Komedie even afwachten. Een extreem geliefd filmpersonage weergegeven zien door een ander is vragen om teleurstellingen. Toch? Nou, nee dus. Het theater zinderde vanaf het moment dat Ratzke, nee, Hedwig, het podium op kwam rennen van achteruit de zaal. Met de kenmerkende pruik, sexy outfit en de bijpassende attitude was het zo geloofwaardig als het neerzetten van een fictief personage maar zijn kan. Geen enkele seconde viel hij out of character. Er werd (letterlijk) gespeeld met publiek, tegen nietsvermoedende bezoekers aangereden, gebitcht tegen bandleden, geactualiseerde opmerkingen over de locatie gemaakt en –vooral- vol schwung gedanst en gezongen. Een bewonderingswaardige prestatie.
 
Dat vol hart en ziel performen heeft als bijkomend voordeel dat het theater – niet de meest rock-fähige locatie ooit- alsnog op z’n kop stond. Meeklappen en -zingen ('Tits of claaaaay'), juichen, zich bemoeien met de plaagstootjes van Hedwig en het meedeinen op ‘put up your hands’ bij afsluiter Wig in a box; zo'n humoristische feestjes maak je zelden mee in het comfortabele pluche. Met zoveel sfeerverhogende elementen was het onmiddelijk vergeven/vergeten dat het hoge gehalte Duitse monologen soms een beetje lastig te volgen was. Liefhebbers van de film kennen het verhaal toch uit hun hoofd, want het is onmogelijk om deze productie maar één keer te zien. En Hedwig maagden met een bescheiden kennis van het Duits kunnen deze show mooi aangrijpen als mogelijkheid om de film alsnog snel te bekijken. Wedden dat hij binnenkort ook in jouw favorietenlijstje staat? 
 
Je krijgt 10% korting op de dvd van Hedwig and the angry inch bij je onafhankelijke platenzaak. De voorstelling is deze week nog te zien bij De Kleine Komedie, daar krijg je een fikse lastminute-korting op kaarten. En als je om bent, kun je ook even een tripje naar New York boeken: daar is de musical nu op het échte Broadway te zien.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.