Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Fuck Dexter
18 JUN 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

Fuck Dexter

Ga er maar aan staan, als televisiemaker: dertien afleveringen lang de spanning vasthouden, met een serie over een moordzaak. Bij The Killing ging dat lekker, maar normaal gesproken is er óf een overdosis plot-twists óf kakt het verhaal halverwege in. Zo niet bij True Detective.
 
Een killer einde
Stiekem best logisch, als je ziet wie deze hitserie heeft gecreëerd. Dat is namelijk Nic Pizzolatto, die ook scripts schreef voor (de Amerikaanse versie van) The Killing. Maar waar hij daar ‘slechts’ schreef, is hij bij True Detective showrunner, producer én de enige schrijver. Oftewel: de serie is compleet zijn geesteskind. Alleen de regie moest hij aan iemand anders laten (Cary Fukunaga). Ondanks dit weten we: casting kan een productie maken of breken. In dit geval ging het gelukkig van een leien dakje. Matthew McConaughey en Woody Harrelson spelen respectievelijk rechercheurs Rust Cohle en Marty Hart. Ze hielden zich bezig met een mysterieuze moordzaak. De dader wisten ze uiteindelijk te snappen. Dachten ze. Zeventien jaar later blijkt dat toch niet alles zo te zijn als het leek.
 
Á la Breaking Bad
Pizzolatto heeft het slim aangepakt. In eerste instantie lijkt deze serie zich relatief klassiek te ontvouwen. Ex-rechercheurs, aan een tafel, pratend over een vroegere zaak die ondertussen wordt verduidelijkt door flashbacks. Maar langzamerhand krijg je als kijker door dat die flashbacks wellicht niet helemaal kloppen. Dit alles is met een fijn sfeervol licht gefilmd. Je gelooft zo je in Louisiana te bevinden, een streek met blijkbaar wel heel veel kleurrijke personages. Een Wrong Turn-achtige horrorfilm zou hier kunnen floreren. En als we toch in de vergelijkingsmodus zitten: True Detective vertoont behoorlijk wat gelijkenis met Breaking Bad en Fargo, qua het rauwe sfeertje, de onderhuidse spanningen en het magnifieke acteerwerk. Met name Matthew McConaughey plant zijn voeten nog even wat steviger in het grondgebied van De Serieuze Acteur.
 
Antho-wat?
Ook bijzonder aan True Detective, is het feit dat het een anthologie is. Oftewel: een serie die ieder seizoen een nieuwe cast/locatie/structuur bevat. Een fenomeen dat weer helemaal terug is sinds American Horror Story: in zijn eerste seizoen ging dat over een familie in een spookhuis, seizoen twee bevatte gruwelen in een mental institution, drie ging over heksen en het aankomende vierde seizoen gaat over een freak show, je weet wel, vrouwen met baarden en dat soort werk. Iedere keer weten ze te verrassen én een aangenaam gevoel van herkenning op te roepen, door de snelheid van de scripts, het spanningselement en acteurs die (in een andere rol) regelmatig terugkomen.
True Detective lijkt dit pad ook op te gaan, al keren McConaughey en Harrelson waarschijnlijk niet terug. Er is wat casting-gefluister over onder andere Jessica Chastain, Reese Witherspoon, Lupita Nyong’o en Rachel McAdams. Uit Pizzolatto komt nog niet veel aanvullende info, behalve de belofte dat het tweede seizoen drie hoofdrollen bevat, zich afspeelt in Californië en gaat over ‘sterke vrouwen, slechte mannen en geheime occulte zaken in het transportsysteem van de Verenigde Staten’. Net zo mysterieus als z’n serie dus.
 
We geven seizoen 1 van True Detective weg!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.