Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De ultieme festivalinsider-tips
04 JUN 2014 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Festival

De ultieme festivalinsider-tips

Als je moet bepalen op welke plek de rij het snelst gaat…
Ga nooit achter onze hoofdredacteur in de rij staan. Hij heeft gemillimeterd haar en een rossige baard. Zie hiernaast voor een foto, zodat je zijn beeltenis op je netvlies kunt timmeren.

Als je geen kaartje hebt, maar ook weinig geld…
Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe Lowlands of Solar hun randprogrammering vinen? Meestal hoeven ze niet eens op zoek. Mensen die geen geld hebben voor een kaartje of gewoon net naast de pot piesten toen de kaartverkoop van start ging, bieden hun eigen acts aan om toch nog van het festival te kunnen genieten. Onze festivalfavoriet van dit jaar is alvast live Tinder (gezien op Paaspop): twee poppenkasten tegenover elkaar. Als de gordijntjes opengaan kun je naar rechts of naar links stappen. Bij een match neem je plaats op de liefdesbank, als je wordt afgewezen staat er een psycholoog voor je klaar.

Als je snel een biertje wilt bestellen…
Ga nooit achter onze hoofdredacteur in de rij staan.

Als je vrienden ‘linksvoor’ staan en het concert al begonnen is…
Je wilde nog even een frietje eten en nu staan je vrienden staan dáár, vooraan. De truc waardoor je gegarandeerd zo snel mogelijk bij hen komt, draait volledig om psychologie. Loop langs de zijkant van de tent he-le-maal naar voren. Probeer je vrienden te lokaliseren en loop nu in een schuine lijn tussen de massa door naar achteren. Niemand zal je een strobreed in de weg leggen als je ze van de voorkant benadert: je maakt immers alleen maar ruimte voor ze.

Als je ‘linksvoor’ staat en die ene vriend er nog steeds niet is…
Dit is één van de simpelste festivaltrucs ooit en daardoor de meest doeltreffende. Je gaat op een bepaald moment hoe dan ook vrienden kwijtraken. Geen reden voor paniek; je maakt snel genoeg nieuwe vrienden. Maar als je vriend of vriendin net bier aan het halen was, ben je wel mooi de lul. Je kunt natuurlijk een paraplu, gekke hoed of zo’n idiote vlag op een stok meenemen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat deze door een zeker lid van de CJP-redactie in de fik wordt gestoken. Beter steek je gewoon je handen omhoog. Niet recht omhoog, maar in de vorm van een dakje. Tried and tested door onszelf. Het valt direct op in de massa, omdat (bijna) niemand deze vorm maakt. Tot nu toe dan.

Als je zo iemand bent die zijn hoge nood vergeet zodra je gezellig aan het ouwehoeren bent…
Oké, in dat geval: de rij met onze hoofdredacteur erin is de jouwe.

Als je smetvrees hebt en een praatje met de hoofdredacteur je echt niet afleidt van de hoge nood…
Maak voor je vertrek een klein ‘DEFECT’- of ‘CREW’-bordje en plastificeer het. Neem ook een klein hangslot en duct tape mee. Zoek aan het begin van het festival een Dixie uit op een rustige plek en hang je bordje op. Hang als je klaar bent het slot door het ijzeren lipje aan de buitenkant. Voilá, je eigen privé-toilet. Totdat een medewerker nodig moet en zijn sleutel niet past natuurlijk. Klein nadeel: de rest van het festival loop je rond met een schuldgevoel.

Als je niet wilt dat je tent helemaal leeggeroofd wordt…
Twee dingen kunnen je leven redden op een festival: water drinken en bevriend raken met de buren. Iedereen kan zomaar een tent binnenkruipen en op zijn gemak kijken of er misschien een spiegelreflexcamera tussen de vieze onderbroeken ligt. Een slotje help niet, want met een mes wordt je tent onopvallend opengesneden. Stap dus, zodra de eerste haringen in de grond zitten, even op je buren af en begin een gesprek over koetjes en kalfjes. Oplettende buren helpen tegen tentenrollers en bovendien hebben zij wellicht de luchtbedpomp die jij vergeten bent.

Als je dan toch per se een telefoon wilt gebruiken…
Wat ons betreft kun je je telefoon beter thuislaten, maar mocht je echt niet zonder kunnen:
- Zet je telefoon op vliegtuigmodus: zo kun je wel een foto maken, maar wordt je tijdens een concert niet continu gestoord door dronken Whatsappjes. Spreek met je vrienden af dat je alleen op het hele uur je telefoon checkt. Uiteraard kan je telefoon uit als je slaapt. Je hebt toch geen wekker nodig.
- Tik het tijdstip waarop je een bericht stuurt in de sms. De kans is groot dat hij pas veel later aankomt bij je vrienden en zo ontstaat er geen verwarring. 
- Leg je telefoon nooit náást je luchtbed. Wakker worden op een drijvend luchtbed terwijl je telefoon door de tent zwemt is echt kut. Weten we nu.

Als je korting wilt op je festival…
Check CJP.nl/festivals, met je CJP-pas krijg je korting op een heleboel festivals. Van Zwarte Cross tot de Parade, van Solar tot North Sea Jazz.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.