Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De man die het festival bedacht
11 JUN 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Festival

De man die het festival bedacht

Of het ou gaat om een filmproject of een award winning album: Lou Adler kreeg het voor elkaar. Vorig jaar kwam zijn wijze grijze hoofd nog voorbij in de documentaire 20 feet from stardom, die met een Oscar naar huis ging. Het frustreerde hem, zei Lou in die film, dat hij achtergrondzangeres Merry Clayton niet beroemd had weten te maken. Niet zo vreemd, want de succesrate van deze Amerikaanse producer, manager, regisseur en concertzaaleigenaar is zeer indrukwekkend. 

Hij begon zijn zegetocht op de middelbare school, waar hij songs schreef voor de artiesten in de stal van Keen Records, om later een eigen maatschappij op te richten. Even signalerend hoe goed hij daarin was: Sam Cooke's What a wonderful world, die met de beroemde 'Don't know much about history'-regel, is van Lou. En wat dacht je van hippie anthem San Francisco (Be sure to wear some flowers in your hair) van Scott McKenzie, het lanceren van The Mamas and the Papas of Carole King, wiens albums Lou twee Grammy's opleverden. Zelf doet hij luchtig over zijn muzikale instinct. Hogere wiskunde it ain't. 'Voor een groot deel was het geluk. Soms hoorde ik iets leuks, soms kreeg ik een tip. Als een muzikant talent had en het verdiende om succesvol te zijn, wilde ik dat regelen.' 

Ondertussen stortte Lou zich op het oragniseren van een evenement dat een enorme, blijvende invloed zou hebben op de muziekwereld: het Monterey International Pop Festival. Men heeft het altijd maar over Woodstock, in het kader van legendarische festivals, maar Monterey was twee jaar eerder (1967) en minstens zo legendarisch. Lou, als mede-organisator van het project, veroorzaakte meerdere belangrijke ontwikkelingen. A) Monterey werd het eerste échte pop/rockfestival. B) Er werden carrières gelanceerd van onvergetelijke artiesten als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Otis Redding en The Grateful Dead. C) Men vond met de festivalfilm een nieuw filmgenre uit.

Want dat was ook nog een dingetje. Lou had het voortschrijdende inzicht om Monterey Pop te filmen. Niemand zag daar het nut van in, behalve hij. De filmrechten waren dus makkelijk in te palmen. Gelukkig voor Lou, want het levert hem nu nog steeds vele dollars per jaar op. De filmwereld beviel Lou overigens wel. Hij produceerde onder andere monsterhit Rocky Horror Picture Show (1975) en regisseerde de succesvolle komedie Up in smoke (1978). 

Vorig jaar werd Lou ein-de-lijk toegevoegd aan de Rock & Roll Hall of Fame. De laatste jaren is hij niet meer zo actief in de muziekwereld, want, in zijn eigen woorden, 'na disco haakte ik af'. Hij organiseert soms liefdadigheidsconcerten en is eigenaar van het wereldberoemde Roxy Theatre in Hollywood. Verder brengt hij vooral veel tijd door met zijn kinderen: zeven stuks bij drie vrouwen, waarvan je muzikant Cisco Adler wellicht kent. Soit, de goede man is inmiddels bejaard, dus gun hem die rust. Tegenwoordig is hij vooral bekend als 'de oude kerel met hoed en witte baard', die met zijn beste maat Jack Nicholson bij iedere wedstrijd van The Lakers zit. Vrienden omschrijven hem als down to earth en extremely cool. Voor fotografisch bewijsmateriaal van die laatste typering hoef je alleen maar even hiernaast te kijken.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.