Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De 6 beste nieuwe releases
10 JUN 2014 • Door Harm Teunisse • Meer blogs over Muziek

De 6 beste nieuwe releases

Clap Your Hands Say Yeah - Coming Down (single)
Coming Down begint zoals we Clap Your Hands Say Yeah (CYHSY) het liefst horen. Een gruizige vette baslijn, gevolgd door een muur van gitaarfuzz en de spookachtige stem van Alec Ounsworth. Als deze jongen uithaalt, lijkt hij nog steeds rechtstreeks in te bellen vanaf Radiohead's The Bends. En dat bedoelen we als compliment. Waar hij in het verleden nog wel eens alle kanten op wilde galmen, houdt Alec de boel nu netjes onder controle. Kippenvel in de nekkies. Helemaal als The National-zanger Matt Berninger zijn in whiskey gemarineerde vocalen in de strijd gooit voor een gastbijdrage. Het belooft wat voor hun nieuwe album Only Run, dat ze op 3 juni in eigen beheer uitgeven.
 
Broods – Broods (ep)
Er komen tegenwoordig mooie dingen uit Nieuw-Zeeland. Broer en zus Georgia en Caleb Nott verschenen vorig jaar uit het niets met hun wonderschone single Bridges, en timmeren intussen vrolijk verder aan de weg. In afwachting van hun albumrelease in augustus is er eerst de ep Broods. Die krijgt verrassend weinig aandacht voor zo’n fijne plaat. Op de golf van moody electropopbandjes met coole frontvrouwen surft Broods mee aan kop. Vooral dankzij zes ijzersterk geproduceerde songs waarin synths, piano, gitaar en de doordringende stem van Georgia elkaar de ruimte gunnen, in plaats van je te smoren in emotie. Misschien dat de hand van Joel Little, een van de masterminds achter die andere bekende Nieuw Zeelander, Lorde, daar iets mee te maken heeft. 
 
Sky Pilots – Sky Pilots (album)
Wordt dit hét Nederlandse zomerbandje van 2014? Sky Pilots klinkt in ieder geval wel zo, want hun analoog opgenomen debuut fladdert op spreekwoordelijke zonnestralen uit onze speakers. Opvallend hoeveel Nederlandse bandjes de laatste jaren muzikale odes aan sixties Britpop brengen. Met catchy riffjes en lekkere koortjes wordt er geknipoogd naar de Stones en gaan er handkusjes richting The Kinks. Ons maakt het niet uit, we horen op dit album zó al drie potentiële zomerhitjes in Only When it Rains, Sun en Dreamers.
 
Little Dragon – Paris (single)
We vroegen het ons eerder dit jaar tijdens hun optreden in club Trouw nog af: wie kan de charmes en fantastische stem van Little Dragon-frontvrouw Yukimi Nagano weerstaan? De dynamische Zweden hebben al drie sterke albums op hun naam staan en nummer vier, Nabuma Rubberband, is onderweg. Opvallende tweede single van die release is Paris, een uitgeklede track die wordt aangedreven door een groovy beat met een aanstekelijk, diep synth riffje. Zo eentje die direct op je onderbuik werkt. Nagano’s zanglijn is zoals altijd verrassend en melancholisch, voortgedreven door gelaagde muziek. Een track die in je hoofd rondspookt.
 
Happy Campers – The Daily Drumbeat (album)
Job Roggeveen houdt niet van stilzitten. Hij bouwt liever aan mooie vormgeving met zijn partners-in-animation Joris en Marieke. Oh, en hij speelt in een muziekproject genaamd Happy Campers. Waarvoor hij tussen neus en lippen door nu voor de tweede keer de de crème de la crème van de Nederlandse popartiesten in heeft geschakeld.  Onder anderen Janne Schra, Tim Knol en Eefje de Visser, om maar wat te noemen. Het resultaat klinkt als vrolijke, licht schizofrene popmuziek met een vette ironische knipoog. Alle nummers worden, zoals bij het debuut in 2011, vergezeld van tamelijk absurdistische geanimeerde clips van – uiteraard - studio Job, Joris en Marieke.
 
Todd Terje – It’s Album Time (album)
Stop! It’s album time. De man die in 2012 alle festivalgangers aan het dansen kreeg met Inspector Norse brengt eindelijk een album uit. De disco revival mag nu dan hot zijn, deze Noorse producer is al tien jaar een van de drijvende krachten achter die wederopstanding. Toch is dit zijn officiële debuut, Todd had het namelijk nogal druk met optreden en vette remixes maken. Gelukkig dat hij de tijd vond, want alle disco op een stokje, wat heeft hij een liefde voor muziek, disco en dansen in twaalf tracks weten te pompen. Het grooved, het ademt, het bounced en het komt rechtstreeks uit de eighties. Maar dan zonder de hoge spijkerbroeken en beenwarmers. Na twaalf überaanstekelijke tracks komen we bij afsluiter Inspector Morse, en dat is niet eens het hoogtepunt. Festivalsoundtrack van 2014!

Luister op Spotify naar al deze tracks.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.