Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP's wat te doen weekendagenda
06 JUN 2014 • Door Klaas Bakker

CJP's wat te doen weekendagenda

Vrijdag
Heb jij dat ook, dat je bij elke kleur een associatie hebt? Wij hadden er ook nog nooit van gehoord, maar er zijn mensen die bij het horen van geluiden kleuren zien. Waarbij elke kleur een smaak heeft. Dat weer aansluit bij een cijfer. Synesthesie heet het en de voorstelling The Valley of Astonishment voegt waargebeurde verhalen rond dit fenomeen toe aan een oud en mystiek Islamitisch verhaal over de zoektocht van een groep vogels door zeven valleien. Een voorstelling over mensen die de wereld totaal anders zien dan wij het doen en daarom alleen al wat ons betreft een aanrader is. Wat we ervan vonden? Astonishing indeed.
Holland Festival. Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam // Kaarten: € 17,50 met CJP-pas, inclusief pauzedrankje // Aanvang: 20:30 // Meer info
 
Wat zeg je als we een automerk en het woord customs in één zin zetten? Natuurlijk, Pimp My Ride. Helaas, Xzibit is niet in het land en we gaan ook geen auto’s bewerken tot een boombox-op-wielen. Wie wél in het land zijn, zijn twee van de beste bands uit België. Want naast onze eigen muziek komen de plezantste bands toch wel van onze zuiderburen. In Hengelo weten ze dat ook en vanavond spelen daar Customs en The Sedan Vault. Referenties zijn te krijgen bij Interpol en The Mars Volta, want de overeenkomsten tussen de bands zijn duidelijk te horen. Inmiddels hebben Customs en The Sedan Vault echter zélf ook een aardige staat van dienst. Rol dus met je auto, fiets of skelter naar de Metropool, dat pimpen komt later nog wel een keer.
Poppodium Metropool, Hengelo // Kaarten: € 12,- met CJP-pas // Deur open: 20:30, aanvang: 21:00 // Meer info
 
Zaterdag
Intiem en kleinschalig. Het zijn niet de termen die je direct bij de Amsterdam ArenA zou verwachten, maar op Amsterdam Jazz Festival zijn ze er in geslaagd om de grootsheid uit het stadion te krijgen en de rokerige nachtclub tot in de skyboxen aan toe te krijgen. Om de grootheden van het festival tegemoet te treden is er een op het veld wel een massive podium gebouwd. Het zijn namelijk niet de minste namen die op het affiche prijken. Onder meer Fatoumara Diawara, Ruben Hein, Giovanca en Benjamin Herman zorgen voor een swingende en dampende avond. Zoals je in een goede nachtclub inderdaad zou verwachten.
Amsterdam Arena, Amsterdam // Kaarten: € 35,- met CJP-pas // Tijd: van 14:00 tot 00:30 // Meer info
 
Musicals! Als cabaretiers niet uitkijken, staan ze binnenkort alleen nog maar in de foyer te spelen en toneelgroepen zijn al helemaal gewaarschuwd. Musicals zijn al jarenlang in opkomst en een beetje interessant verhaal wordt tegenwoordig zingend en dansend op het toneel verteld. Mode-illustrator Piet Paris noemt het de vervlakking van de samenleving en koos het als uitgangspunt voor zijn tentoonstelling Mode, de musical voor het Centraal Museum in Utrecht. Hij mocht uit de grote collectie mode-ontwerpen een selectie maken en het resultaat is op een verrassende wijze gepresenteerd als musical. Inclusief rode loper waar jij ook een keertje op kan shinen.
Centraal Museum, Utrecht // Kaarten: € 5,- met CJP-pas // Open van 11:00 tot 17:00 // Meer info
 
Zondag
De Parade, een rondreizend circus vol theater, muziek en natuurlijk de niet te missen zweefmolen. Voor wie écht niet kan wachten tot het eindelijk zover is, brengen de mensen achter de Parade dit weekend een voorproefje met oude bekenden en voorstellingen van weleer. The Real Showman’s Fair is herkenbaar voor velen en voor wie nieuw is een ideale eerste ontmoeting. ’s Middags en ’s avonds zijn er  diverse voorstellingen en om zes uur is het etenstijd. Tijdens het Spektakeldiner eet je samen met de artiesten die je blijvend zullen vermaken. Precies zoals we van de Parade gewend zijn.
Zonnehof, Amersfoort // Met je CJP-pas krijg je € 1,- korting op voorstellingen //  Tijd: van 15:00 tot 00:00 // Meer info
 
Oké, even een kleine test. Wat weten jullie van Grace Kelly? Juist, dat dachten wij al. Veel verder dan die hit van Mika komen we niet. Daarom kun je dit weekend naar Paleis ’t Loo om meer over deze bloedschone dame te leren. Grace Kelly, prinses & stijlicoon is een tentoonstelling over de prinses van Monaco, een groot stijlicoon wiens leven even gracieus was als haar naam. Wist je bijvoorbeeld dat ze in elf films heeft gespeeld en zelfs een Oscar heeft gewonnen? De films, veel van haar spullen, persoonlijke brieven en de meest prachtige jurken zijn te zien in Paleis ’t Loo, dat zelf ook de moeite waard is van een bezoekje.
Paleis ’t Loo, Apeldoorn // € 5,- aan de deur met CJP-pas // Open van 10:00 tot 17:00 // Meer info

Maandag
Brandende autobanden, flitsende kogels. Molotov-cocktails, vliegende stoeptegels en uiteindelijk zelfs meer dan honderd doden. Echt vrolijk klinkt het niet, nee. Maar op geen vijf uur vliegen van ons veilige kikkerlandje gebeurde het op het Maïdan-plein in Kiev. Het is allemaal te zien in de documentaire Maïdan, de enige Nederlandse co-productie die dit jaar op het filmfestival in Cannes te zien was en die dit weekend draait in EYE. Met verstilde camera-standpunten filmde regisseur Sergei Loznitsa het plein, van het carnaveleske begin tot de bloederige sfeer die er drie maanden later heersde. Een bijzondere film van een revolutie zoals we die in Europa eigenlijk niet meer kennen.
EYE, Amsterdam // Met je CJP-pas koop je een kaartje voor € 8,50 // Tijd: 10:45 // Meer info
 
Bloom, Trustfull, Engelaar, in chianti, florida, airport, Sanford, Magic, Figes en Oosterhout. De eerste tien voorstellen van Google op de zoekopdracht 'Orlando' toont een mix van onderwerpen. Maar de belangrijkste staat er niet tussen: de opera Orlando van George Friedrich Händel is namelijk een van zijn origineelste werken en mag gerust een meesterwerk genoemd worden. Het verhaal is eenvoudig, de ridder Orlando is verliefd op prinses Angelica. Maar helaas voor Orlando houdt zij van de Afrikaanse prins Medoro. Het overkomt de beste. Orlando wordt vervolgens gek van jaloezie en draait uiteindelijk helemaal door. Regisseur Pierre Audi bewerkte dit verhaal en gaf een verrassende draai aan door de hoofdpersoon niet tot ridder te benoemen, maar van hem een pyromane brandweerman te maken. Waar het toe leidt, kunnen we niet verklappen, maar vuur heeft er een prominente rol in.
Holland Festival. Stadsschouwburg, Amsterdam // Kaarten: € 17,50 met je CJP-pas // Aanvang: 19:00 // Meer info

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.