Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
5 manieren hoe DeBeschaving je slimmer maakt
23 JUN 2014 • Door Harm Teunisse • Meer blogs over Festival

5 manieren hoe DeBeschaving je slimmer maakt

Dit eendaagse festival (waar je uiteraard korting op krijgt) biedt namelijk een uitgebreid wetenschapsprogramma. Lekker kort ook: elke spreker krijgt twaalf minuten om je te verbazen met de laatste ontwikkelingen. Hadden ze dat tempo maar toen wij nog studeerden. Voor je je dus op de bar en in de moshpit stort: hier zijn vijf optredens die je niet mag missen.
1. Mind over Matter
Had je het vijf jaar geleden gelooft: een verlamde jongen die met zijn hersens een robotpak, of eigenlijk zogenaamd ‘exoskeleton’, aanstuurt en daarmee de kickoff geeft van het WK in Brazilië? Wij niet. Het gebeurde wel. What’s next: auto’s die je waarschuwen dat je moe bent, terwijl je je nog fit voelt? Of een ander muziekje aanzetten dat op dat moment het beste bij je stemming past, zonder dat je er zelf bewust mee bezig bent? Klinkt als toekomstmuziek. Breinonderzoeker dr. Erik Aarnoutse laat zien wat je nu al met je gedachtes kan sturen en wat de nabije toekomst ons gaat brengen. Freaky!
 
2. Rob Wijnberg over moderne journalistiek
Journalistiek is levender dan ooit. Het moet zichzelf alleen opnieuw uitvinden. Wat is de waarde van content, context en relevantie? Wat is het weten waard?  En willen we überhaupt voor nieuws betalen? Rob Wijnberg wachtte niet tot de antwoorden zich aandienen, maar richtte zelf gewoon De Correspondent op. Een antwoord op de stroom weetjes, feitjes, cijfers en gebeurtenissen waar 'het nieuws' tegenwoordig uit bestaat. Alleen een journalistiek platform was niet genoeg, dus lanceerde hij vorig jaar ook maar even De Nieuwsfabriek, een club die de huidige journalistiek met een kritische blik onder de loep neemt. Een boeiend verhaal voor nieuwsgierige en eigenwijze mensen.
 
3. Hans Clevers: Spelen met je genen
Men doet in genonderzoek veel moeite om het geheim van stamcellen te achterhalen. Cellen die basis van menselijk weefsel vormen. Als je de stamcel kan temmen, zou je zomaar eens een versleten hart kunnen voorzien van nieuw, gezond weefsel. Of misschien, heel misschien, zelfs het ouderdomsproces stoppen. Nooit meer aftakelen, altijd een rimpelloos koppie! We horen het van Hans Clevers. Hans is hoogleraar Moleculaire Genetica aan het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht en sinds 2012 president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waar hij Robbert Dijkgraaf opvolgde. Niet de minste prof dus.

4. Wijsheid van de massa
Wij met z’n allen. Wij weten dus eigenlijk zo’n beetje alles. Pak een willekeurige groep mensen, stel ze een moeilijke vraag en je zal zien dat er een goed antwoord uitrolt. Daar kwam Francis Galton in 1906 achter toen hij een veemarkt bezocht waar marktbezoekers het gewicht van een koe konden raden. De gemiddelde schatting van de marktbezoekers was nauwkeuriger dan die van een slager. Is dit anno 2014 nog zo? Check de reusachtige schedel van het Universiteitsmuseum Utrecht en doe mee met het experiment. Waag een gokje en ontdek hoe wijs de massa van deBeschaving is.
 
5. Eet je gezond?
Natuurlijk zit jij volle bak aan de quinoa en ontbijt je alleen maar met biologische havermout met bananen, moerbeien en een handje amandelen. Want gottegot, wat leven we gezond tegenwoordig. Maar weet je dat zeker? Voeding en farmacie (lees: medicijnen aka drugs) groeien steeds dichter naar elkaar. Of dat wel ok is, hoor je van Prof. Dr Johan Garssen, hoogleraar Farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Festival DeBeschaving vindt op zaterdag 5 juli plaats in de prachtige Botanische Tuinen van Utrecht Science Park. De line up bestaat uit o.a. Jett Rebel, Blaudzun, Novastar, WhoMadeWho en Chef'Special. Een kaartje kost met je CJP-pas slechts € 29,50!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.