Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
11 x oranje
12 JUN 2014 • Door Sara Madou

11 x oranje

1: A Clockwork orange
Stanley Kubrick kon gewoon geen slechte film maken (al verschillen de meningen over Barry Lyndon) en dit is daar weer een uitstekend bewijs van. Zie ook de trailer hier rechts. Vol bruut geweld dat voor nogal wat controverse zorgde toen de film verscheen (1971) en nu nog steeds confronterend is, maar bovenal een maatschappijkritisch meesterwerk. De scène waarin Alex (Malcolm McDowell) Singin’ in the rain zingt, krijg je eenmaal gezien gegarandeerd nooit meer van je netvlies. Lees ook zeker even het boek, van Anthony Burgess, dat in het Nederlands de snoezige titel Boze jongens kreeg.  
 
2: Annoyingorange.com
Te flauw voor woorden. Maar echt. Denk strips over pratende stuks groente en fruit, en filmpjes met zeer rellerige koppen als ‘Hilarious! Woman claimes her toaster is haunted’. Maar laten we eerlijk zijn: soms heb je dit soort dingen gewoon nodig. Als zwoegende student of hardwerkende kantoorslaaf, tussen de zenuwslopende opdrachten en presentaties door. Of gewoon omdat je je verveelt. Mag ook. Daar doen wij verder niet moeilijk over.
 
3: Festivallen op Paleis Soestdijk
Nee, technisch gezien is Paleis Soestdijk niet oranje. Meer Witte Huis-esque. Maar het is wel een (ex-)woning van de Oranjes, oftewel: onze koninklijke familie. Dus dat telt gewoon hoor. Nou is het sowieso interessant om een keer door het paleis te dwalen, maar wat we écht kunnen waarderen: op 22 juni kun je naar een nieuw festival in de tuinen van Soestdijk. Monarck heeft, naast deze bijzondere locatie, ook nog een lekkere line-up geregeld. Aanrader dus!
 
4: Channel Orange
Dit debuutalbum van Frank Ocean was baanbrekend om meerdere redenen. Want niet alleen was Frank zo’n beetje de eerste rapper die bekende (ook) op mannen te vallen, hij dropte ook nog eens een cd vol ongebruikelijke tracks. Met electro, funk en psychedelische trekjes daadwerkelijk a fresh breath of air in de scene.
 
5: L’amour des trois oranges
Een satirische opera van Prokofjev, over een kroonprins die verliefd wordt op drie sinaasappels. Ja, echt. We schreven eerder al eens over L’amour des trois oranges, daarna zal het je snel duidelijk worden.  
 
6: Deze World press foto
Albino’s hebben het zwaar. Los van het feit dat ze vaak (half)blind zijn en een gebrekkige hoeveelheid pigment hebben, zijn ze gezegend met een uiterlijk dat behoorlijk sterke reacties op kan roepen. Maar als je goed kijkt, zijn ze bovenal heel mooi. Zie bijvoorbeeld de foto van de Zuid-Afrikaanse Brent Stirton, waarmee hij de eerste prijs won bij World Press Photo in de categorie Mensen / geposeerde portretten. De jongen op deze foto heeft ook nog eens oranje haar, vandaar de positie op deze lijst.
 
7: De zelfportretten van Van Gogh
En dan met name zijn baard. Want wanneer je het hebt over de glorietocht van de oranjekleurige baard, dan staat die van Vincent van Gogh op eenzame hoogte. Gelukkig schilderde hij een hele rits zelfportretten en kunnen we dus veelvuldig van zijn hipster look genieten.  
 
8: Orange is the new black
Er lijkt iedere week wel een nieuwe hype te zijn op seriegebied, die we allemaal móeten kijken. Als je er ook nog een sociaal leven op na wilt houden (en werken/studeren) is dat best pittig. Toch een advies van CJP: voor Orange is the new black wil je tijd vrijmaken. Deze ‘Netflix original’ gaat over Piper Chapman (Taylor Schilling), die tien jaar na dato gesnapt wordt voor een achteraf gezien best lullig misdrijf. Daar zit ze dan, in een federal prison; de brave begin dertiger, die zweert bij sapkuren, biologische marktjes en haar verloofde (Jason Biggs). Klinkt vergezocht, maar is gebaseerd op het werkelijke levensverhaal van Piper Kerman. Strakke scripts van Jenji Kohan (Weeds) zorgen, in combinatie met een van de beste ensemblecasts die televisie ooit zag, voor een verslavend goede serie. (Als je meer hebt met glossy series vol soap-achtige ontwikkelingen uit begin jaren ’00’, dan is The OC ook nog een goede tip in dit lijstje. Want: afkorting voor Orange County. En met Mischa Barton toen ze er nog toe deed.)
 
9: Orange, Red, Yellow 
Mark Roth schilderde dit werk in 1961. Of het mooi is, valt –net als met alle kunstwerken- te betwisten. Een béétje kunstenaar roept met zijn werk reacties op en dat krijgt Roth zeker voor elkaar met zijn gekleurde vlakken. Mocht je het wel wat vinden voor boven je bank, dan hebben we slecht nieuws: het is namelijk een prijzig grapje. In 2012 wisselde het werk voor een recordbrekende ruime 86 miljoen dollar van eigenaar. Misschien dan toch maar een reproductie of poster.
 
10: Bassie’s haar
Ondergetekende spotte laatst in een oud familie-album een verontrustende foto (zie hierboven bij Meer Afbeeldingen). Samen met broerlief en Bassie, die zijn clownshanden solide om de kinderschoudertjes had genesteld, en met een paniekerige blik op haar gezicht. Dit verklaarde een hoop. Of nou ja, een hoop… In ieder geval een intense aversie jegens clowns. De oranje plukken van Bassie’s coupe zijn genoeg om jarenlang door je nachtmerries te spoken. We zouden bijna zeggen ‘daar is Pennywise niets bij’ (even voor de duidelijkheid: dat is de clown uit IT). Maar zijn haar is niet oranje, slechts rood, dus daar hebben we het verder niet over. 
 
11: Soldaat van Oranje
Eerst was er het boek (1977). Toen kwam er de film, door Paul Verhoeven en met Rutger Hauer (1977). En in 2010 startte de musical, een van de succesvolste ooit in dit land, die nu nog steeds te zien is. We kunnen dus wel stellen dat het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema er een is dat tot de verbeelding spreekt. Oorlog, heldendaden, nationalisme; het zit er allemaal in.
 
Het Nederlands elftal speelt op 13, 18 en 23 juni. Daar krijg je geen korting op, want hun spel is al goedkoop genoeg (*ba dum tsss*). Wel krijg je CJP-korting op kunst, films, musicals, festivals en dvd’s. Zie cjp.nl/kortingen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.