Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
The day the music died
07 MEI 2014 • Door Judith Zijp • Meer blogs over Muziek

The day the music died

Omdat we je een flinke portie lachen niet willen onthouden, vind je hieronder een lijstje met de grootste bagger van dit jaar. Ook doen we suggesties voor acts die deze landen moeten sturen als ze wél op onze goedkeuring willen rekenen.
 
1. Conchita Wurst- Rise Like A Phoenix
Oostenrijk
Wat is er mis mee?: Dit is een slechte Ruth Jacott-imitatie, alleen dan tekstueel nog inhoudslozer.
Wat wij volgend jaar graag willen zien: Wij zouden het Oostenrijkse bandje MARTA sturen. Dat ze er niet uitzien is niet erg, want ze klinken fantastisch. Zelfs zo goed dat we ze graag op een Nederlands podium zouden willen zien.
 
2. Teo- Cheesecake
Wit-Rusland
Wat is er mis mee?: Vraag liever wat niet. Dit lied heet Cheesecake, de tekst is tenenkrommend ( ‘I’m not your toy, perheps today’??) en Teo moet nodig op een cursus Engels ('Wance, I gave you wan more tjaans') . Daarbij zijn we geschokt dat er blijkbaar mensen zijn die ‘sweet cheesecake’ een goed koosnaampje vinden.
Wat wij volgend jaar graag willen zien: De Wit-Russische regering vindt Krambambulya niet zo’n leuke band wegens hun opruiende teksten, maar zij moeten voor een keer hun Sovjet-gedachtes opzij zetten. Niet-Russisch sprekende mensen verstaan toch niet wat ze zingen en horen alleen hun prima mix van ska en punk.
Ps. De foto boven dit blog is Teo. Daarop zie je dat hij tenminste wél vaardig is met de sambaballen.
 
3. The Shin & Mariko- Three Minutes To Earth
Georgië
Wat is er mis mee?: Dit klinkt alsof je een bandje achterstevoren afspeelt om te horen welke duivelse boodschap erop staat. De stemmen van de zangers verzachten de pijn niet. We snappen best dat het leven in Georgië zwaar is, maar dat is geen reden om zulke troep in te sturen.
Wat wij volgend jaar graag willen zien: Het was vrij lastig een Georgische band te vinden die verstaanbaar Engels zingt, maar het is gelukt. SvanSikh maakt toegankelijke, eigentijdse electro die niet na één nummer al verveelt.
 
4. Mei Finegold- Same Heart
Israël
Wat is er mis mee?: Het vat met ‘ongeïnspireerde dance’ lijkt een bodemloze put. Naast driekwart van de Oost-Europese deelnemers, tapt mevrouw Finegold zichzelf deze editie ook een flink glas.
Wat wij volgend jaar graag willen zien: We vragen ons af of The Aprons mee wil doen, maar ons lijkt het een goed idee. Deze twee dames maken muziek waar je spontaan van in slaap valt. Niet van saaiheid, maar omdat het zo fijn dromerig klinkt.

5. Aarzemnieki- Cake To bake
Letland
Wat is er mis mee?: Er zijn geen woorden om de kutheid van dit lied te omschrijven. Gelukkig voor de mensheid liggen zeuit de competitie.
Wat wij volgend jaar graag willen zien: Gelukkig zijn er ook Letten die wél muziek kunnen maken. Dzeltenie Pastnieki is de Letse Kraftwerk en bestaan al sinds begin jaren tachtig. Een fatsoenlijk setje synthpop hebben ze dus wel in de vingers. En laat dat nou net zijn waar het Songfestival behoefte aan heeft.
 
6. Tijana- To The Sky
Macedonië
Wat is er mis mee?: Tijana heeft zich in laten palmen door de zoveelste Eurovisie-producer. Samen poepten ze wat oninteressante deuntjes en inhoudsloze teksten uit. Het enige positieve is de clip, een filmische Dolce & Gabbana-reclame.
Wat wij volgend jaar graag willen zien: Macedonië heeft een heel goede jazzgitarist. Zijn naam is Toni Kitanovski en hij maakt soms platen met zigeunerorkesten. Tien van de tien keer klinkt dat beter dan die hele Tijana.
 
7. Donatan & Cleo- My Słowianie- We Are Slavic
Polen
Wat is er mis mee?: Cleo kent duidelijk het verschil tussen zingen en schreeuwen niet. Daarbij snappen we niet wat Donatan, die op een Poolse Brownie Dutch lijkt, toevoegt aan dit nummer. Niets, gokken wij.
Wat wij volgend jaar graag willen zien: Zodra je Polen binnenrijdt of vliegt, kom je in het deel van Europa waar het stikt van de Klezmer bands. Een daarvan is het Bester Quartet. Ze spelen jazzy, joodse volksmuziek waar niets mis mee kan gaan.
 
8. Suzy- Quero Ser Tua
Portugal
Wat is er mis mee?: Suzy (die vast geen Suzy heet, want lastig uit te spreken in het Portugees) ziet eruit als een kunstschaatser. Als wij haar waren zouden we daar ook proberen onze carrière van te maken, want een fatsoenlijk liedje zingen kan ze niet. Quero Ser Tua klinkt als een soort monsterbaby van de Lambada en Que Si Que No. Gelukkig hoeven we er nooit meer naar te luisteren, want Suzy zien we niet terug in de finale.
Wat wij volgend jaar graag willen zien: We zouden het niet vervelend vinden als Os Golpos Suzy zou opvolgen. Deze heren zijn de Portugese variant van The Strokes. Of je dat positief vindt, mag je zelf bepalen. Wij zijn in elk geval content met onze ontdekking.
 
9. Paula Seling & Ovi- Miracle
Roemenië
Wat is er mis mee?: We moeten heel diep zuchten van deze melancholische dancebeuker. Miracle had beter Boring kunnen heten.
Wat wij volgend jaar graag willen zien: Hoi Roemeense mensen, ergens op jullie platteland woont een stel zigeuners die samen een goede Balkan brassband vormen. Fanfare Ciocarlia heten ze. Ze speelden ook al op Sziget en zo, dus best wel de moeite waard om even te checken.

10. Molly- Children Of The Universe
Groot-Britannië
Wat is er mis mee?: Children Of The Universe is eigenlijk een experiment. Het onderzoekt het volgende: ‘Wat gebeurt er als je zoveel mogelijk achtergrondzangeressen en instrumenten in één liedje propt?’. Nou, dan krijg je dus dit onsamenhangende geheel, waar zangeres Molly voor moet opdraaien.
Wat wij volgend jaar graag willen zien: Only Real is ideaal. Hij is singer-songwriter, rapper en muzikant in één. Het resultaat van zijn veelzijdigheid komt tot uiting in fijne mellow liedjes die zich perfect lenen voor lange ligsessies in het park.
 
De tweede halve finale barst trouwens donderdagavond los en zaterdagavond mag je je nestelen op de bank voor de finale. We kunnen bijna niet wachten.

Ps. Pin ons er niet op vast, maar misschien heeft een onafhankelijke platenzaak bij jou in de beurt wel wat fijne MARTA-platen liggen. Daarop krijg je dan korting met je CJP-pas.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.