Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
 Oost Europa is leuk, omdat…
01 MEI 2014 • Door Judith Zijp • Meer blogs over Festival

Oost Europa is leuk, omdat…

1. Het overrated fenomeen bedtijd kennen ze niet.
Op Nederlandse festivals gaat op een gegeven moment de muziek uit en word je indirect gedwongen richting je meurende surrogaatsauna (a.k.a tent) te gaan. De organisatie verwacht dat je hier dan gaat slapen, maar eigenlijk lig jij zes uur lang als een ontevreden kind naar je tentzeil te staren. Jij wilt liever de hele nacht door de biermodder rollen, terwijl je oren zwaar op de proef worden gesteld door de bak herrie die de diensthebbende dj over je uitstort. Nou lieve mensen, dat kan tijdens festivals als Sziget of Exit. Geen enkele Hongaar, Serv of Koraat die je richting je krakkemikkige slaapmatje zal verwijzen zodra de klok half twee slaat.
 
2. De line-up bestaat niet alleen uit Skrillex, Skrillex-wannabe’s en nietszeggende indiebands.
Die bestaat namelijk ook uit leuke zigeunerorkesten als Fanfare Ciocarlia uit Roemenië. Ze zien eruit als de plaatselijke dakloze klarinetspeler, alleen zijn de leden van Ciocarlia niet dronken en kunnen ze dit instrument wél bespelen. Skip de podia met in Bill Crosby-truien gehulde Roemenen dus vooral niet als je deze zomer Sziget, Exit of een van de kleinere broertjes verblijd met je aanwezigheid. De Balkan Brass die zij voortbrengen zal namelijk een grotere verrijking zijn voor je muzieksmaak dan een half kaalgeschoren dj met nerdy bril.
 
3. Je hoeft geen lening af te sluiten om te kunnen voorzien in je alcoholbehoefte.
Als je een festivals in Oost-Europa bezoekt, is het helmaal niet nodig om ‘geldshop.nl’ in te typen in de adresbalk van je browser. Voorzien in je eerste festivalbehoefte (bier) kost namelijk geen drol. Alsof dit je hart al niet genoeg vervult met vreugde, zijn de hoeveelheden die je krijgt ook absoluut on-Hollands. Als je vraagt om jedan pivo (één bier, in de meeste Slavische talen) krijg je units waarvan de inhoud voor blaasverzakkingen zorgt. Ook doen Oost-Europeanen niet aan aanlengen van het gerstenat. Bier is bier, dus zonder water en mét alcohol.
 
4. Oost-Europese festivals laten je zien dat er andere dingen belangrijker zijn dan persoonlijke hygiëne.
‘Andere mensen stinken alleen als jij doucht’ is een eeuwenoud festivalcredo waar je je zeker in Oost-Europa aan moet houden. Althans, het is verstandig dat te doen als je je niet heel Sziget lang wil ergeren aan de zweetmelanges die jouw neus opvangt. Je kunt je tijd namelijk veel beter besteden aan het genieten van goede muziek, achterlijk lekker weer en vreemd dansende Duitsers. Die dingen doen je spontaan vergeten dat de rouwranden onder je nagels zwerverachtige proporties aannemen.
 
5. Georganiseerde chaos zal niet langer autistische neigingen bij je opwekken.
Ben jij een dwangneuroot die tijdens festivals precies wil weten waar je favoriete artiest optreedt en hoe je daar moet komen? Dan is Oost-Europa een goede plek om dit gedrag af te leren. Natuurlijk zijn er wel plattegronden, maar of deze te snappen zijn als je geen aardrijkskundig genie bent? Waarschijnlijk niet. Geenidee hebben of je überhaupt op de plek van bestemming komt, wakkert het oerinstinct aan. Iets wat verwende Nederlandse festivalbezoekertjes best kunnen gebruiken.
 
6. Het Oosten is gewoon een heel tof deel van Europa. Klaar.
Niet zo’n sterk argument, maar wel heel waar. In Oost-Europa kun je bijvoorbeeld doen wat je wilt, zonder dat er een betweterige gekkie afkeurend naar je kijkt. Na twintig bier overgaan op wodkashots? Geen probleem. Midden op de dag naakt in de Donau zwemmen? Misschien twee bedenkelijke gezichten. Niet alleen de kroegen en de mensen in Oost-Europa zijn tof, ook de steden zelf zijn de moeite waard. Als je tussen het festivallen door nog een gaatje hebt, dan zouden wij die vullen met een tripje naar Budapest, Belgrado of een van de pareltjes langs de Kroatische kust.

Ps: Als jij en je vermodderde tent weer huiswaarts keren, is het een goed idee om via Polen te reizen. Warschau verdient namelijk je onverdeelde aandacht. Met CJP kun je er voor weinig naartoe.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.