Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
FREEEEDOOOOMMM!
05 MEI 2014 • Door Steven Stoffers

FREEEEDOOOOMMM!

5. Erik Hazelhoff Roelfzema - Soldaat van Oranje
De film Soldaat van Oranje kijken op bevrijdingsdag is in Nederland langzamerhand bijna net zo'n traditie als Dinner For One met oud en nieuw voor de Duitsers. 'Same procedure as every year, James.'  Pak het dit jaar eens anders aan en lees het originele boek van verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema zelf eens. Zoals je mag verwachten van een lijvige autobiografie, gaat het veel gedetailleerder in op het verzet en de bevrijding dan de film die erop is gebaseerd. Best verfrissend. Zoals wijlen Prins Bernhard ooit in het voorwoord schreef: 'Menig lezer, vooral onder de jongeren, zal zich verbijsterd afvragen: Zou het nu werkelijk zo geweest zijn? Ik ben erbij geweest, en zo was het.' 

4. Nina Simone - Ain't Got No (I Got Life)
Voor mensen die al hun hele leven in vrijheid leven, is het haast niet voor te stellen dat zoiets abstracts je meer waard is dan een dak boven je hoofd. Luister nog eens echt aandachtig naar deze versie van Ain't Got No (I Got Life). Tien tegen één je aan het eind enigszins voelt waarom Nina zo blij was met haar vrijheid. 

3. Marco Cianfanelli - Nelson Mandela Sculptuur
Op de plek waar Nelson Mandela in 1962 gearresteerd werd, staat sinds 2012 (vijftig jaar later) een prachtig kunstwerk. Het bestaat uit vijftig grillig gevormde palen van acht tot tien meter hoog, die schijnbaar lukraak zijn neergezet op de plek waar Mandela's long walk to freedom begon. Pas als je genoeg afstand neemt, zo'n 35 meter, zie je het hele plaatje: een portret van Nelson Mandela, gemaakt van tralies. Een meter naar voren en het zijn gewoon weer zwarte palen: vrijheid laat zich niet kooien.  

2. East Side Gallery
De Berlijnse muur werd na die Wende in 1989 voor het grootste deel afgebroken, maar het stuk langs de Spree tussen Berlin Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke bleef gelukkig intact. Gelukkig, omdat het zo kon dienen als canvas/grootste openluchtgalerie ter wereld. In 1990 mochten 118 kunstenaars hun creativiteit de vrije loop laten en dat leverde iconische kunstwerken over vrijheid op. Een van de bekendste is My God, Help Me to Survive This Deadly Love van Dmtri Vrubel, de 'broederkus' tussen Breznhev en Honecker (voorlaatste leiders van resp. de USSR en DDR). Ze kusten elkaar nadat ze een afspraak hadden gemaakt over een (militaire) goederenuitwisseling, de kus an sich is dus niet bepaald een viering van de vrijheid. Maar door de plek waar het kunstwerk hangt/staat en in het licht van de oplaaiende homofobie in Rusland is het een even ironisch als iconisch monument voor de vrijheid.

1. Braveheart
Er is geen enkele film waarin zo vaak het woord freedom valt als Braveheart. Er is geen enkele film waarin een speech over freedom je zoveel kippenvel bezorgt als in Braveheart. Maar bovenal is er geen enkele andere film met Mel Gibson, met of zonder freedom, dan Braveheart die het aangluren waard is. FREEEEEEEEEEEEDOOOOOOOOMMMMMMM!!!!!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.