Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Cannes Festival: Stallone & een tank
19 MEI 2014 • Door Robbert Blokland • Meer blogs over Film

Cannes Festival: Stallone & een tank

Wat er ook zou gebeuren in Cannes dit jaar, één ding was van tevoren zeker: zondag zou de dag van The Expendables 3 worden. Stallone, Schwarzenegger, Statham, Ford, Gibson en de andere tien (!) hoofdrolspelers van het nog onaffe actievervolg eisten alle aandacht op, door met twee tanks over de boulevard van de badplaats te denderen. Dit leidde tot complete chaos: wegen werden afgesloten en fans verdrongen zich gillend om een glimp op te vangen van hun grote helden.

De aansluitende persconferentie – in het voor de gelegenheid hermetisch afgesloten Carlton Hotel - verliep lekker chaotisch, zoals doorgaans het geval is met groepssessies als deze. Eigenlijk kreeg alleen Sylvester Stallone bruikbare vragen, waarmee hij ook de enige was die bruikbare antwoorden gaf. Schwarzenegger ginnegapte wat met zijn collega/vriend ('ik had dolgraag jouw rol in Stop or my mom will shoot willen spelen'), Harrison Ford gromde wat vriendelijke woorden over de nieuwe Star Wars-film ('J.J. Abrams is op het toppunt van zijn kunnen') en Dolph Lundgren at in drie kwartier tijd bijna de hele doos chocolaatjes leeg die elke acteur had gekregen (omdat de hoofdsponsor van het evenement om één of andere onverklaarbare reden een bonbonleverancier was).

Dit soort adrenalinebommen zijn overigens wel nodig om het vol te houden tijdens deze slopende dagen. De gemiddeld vier tot vijf uur slaap per nacht begint zich langzaam maar zeker te wreken bij de meeste journalisten. Steeds vaker zie je hoofden even wegzakken, zeker tijdens lange, weinig enerverende films als Saint Laurent (2,5 uur) of Winter Sleep  (3,5 uur). Die laatste wordt overigens, ondanks de enorme hoeveelheid statiische praatscènes in het Turkse hotel waar de film zich afspeelt, wel gezien als serieuze kanshebber voor de Gouden Palm. De andere titel die hoog in alle favorietenlijstjes prijkt is Mr Turner van Mike Leigh, al wordt bij die uitspraak wel gelijk de kanttekening gemaakt dat een unaniem bejubeld meesterwerk als Amour, La vie d'Adele of Vier maanden, drie weken en twee dagen zich nog niet heeft aangediend. Geen ramp, want we zijn pas halverwege, maar toch: het geeft altijd een kick als uit het niets opeens een film verschijnt waar iedereen echt ongegeneerd vol van is.

Tot die tijd moeten we het maar doen met onderhoudende driesterrenfilms als Wild Tales (fijne Argentijnse lappendeken van Tarantino-achtige wraakverhalen), The Homesman (Hilary Swank als oude vrijster die in 19e-eeuws Amerika een bizarre roadtrip onderneemt met norse cowboy Tommy Lee Jones) en Maps to the Stars (onderhoudende maar milde en weinig opzienbarende satire op Hollywood).

Opvallende trendjes die zich ondertussen beginnen af te tekenen: jonge kinderen en baby’s hebben het zwaar te verduren (Eleanor Rigby, The Salvation, The Homesman, Maps to the Stars) en ook dieren moeten het tijdens deze editie erg vaak ontgelden (Timbuktu, Winter Sleep, The Homesman, Maps to the Stars). Beste voorlopige kanshebber voor de Palm Dog, de ludieke prijs voor de beste hondenvertolking: de schapendoes waarmee in Maps to the Stars Russische roulette wordt gespeeld.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.