Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ber·lin·esk versus Berlijns
04 MEI 2014 • Door Steven Stoffers

Ber·lin·esk versus Berlijns

Ber·lin·esk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) is familie van Beatleësk, Kafkaësk et cetera. De achtervoeging ‘esk’ betekent niets meer en niet minder dan: lijkend op/in de stijl van. Vandaar dat het klopt om een feestje in een afgeragd fabriekspand ‘Berlinesk’ te noemen in plaats van ‘Berlijns’. Tenminste, als dat afgeragde fabriekspand niet in Berlijn staat. Maar waarom zou je naar een ‘Berlinesk’ feestje gaan, als je voor (bijna) hetzelfde geld naar Berlijn kan? Want Berlinesk mag dan lijken op Berlijn, wij hebben vier bewijzen dat er niets gaat boven het echte werk.

Bewijsstuk 1: Een Berlinesk muurtje te Sliedrecht versus een complete Berlijnse graffitiwijk.
Doordat er niet veel werk te vinden is, staan in Berlijn een hoop panden leeg. Zeker als je het afzet tegen andere 'bruisende' Europese hoofdsteden zijn de huizen daarom spotgoedkoop. Dat trekt nu al jaren achter elkaar allerhande creatieven naar de stad, van beeldend kunstenaars tot internetondernemers. Zo kan het dat we in Nederland liefst elk Berlinesk muurtje laten overschilderen, terwijl in Berlijn kunstenaars de vrije hand krijgen op het RAW-terrein: een canvas van een kleine twee hectare.

Bewijsstuk 2: Een Berlineske bar versus Berlijnse club Kater Holzig
Het meest Berlineske stukje Nederland ligt ongetwijfeld aan de VOC-kade in Amsterdam. Onder een aantal roestende hijskranen kun je daar op een stadsstrand chillen met hippe mensen. Zoals de website van Roest zelf zegt: ‘alleen het hoognodige is gedaan om het tot een grootstedelijke café/bar te transformeren: warm, industrieel en vooral uitnodigend.’ Dat is lief, maar in Berlijn kom je op zulke locaties geen kinderwagens tegen. Waarom niet? Omdat er bijvoorbeeld in Kater Holzig een streng (ondoorgrondelijk) deurbeleid heerst en de lichten in het weekend in plaats van om drie uur 's nachts, helemaal niet aan gaan. Verwarrend genoeg wordt Kater Holzig nou juist wel weer 'très Berlinesque' (goh) genoemd op Tripadvisor.  

Bewijsstuk 3: zondag in een park in de meest Berlineske stad van Nederland versus een park in Berlijn
Bovengenoemde Berlijnse openingstijden resulteren in heel aparte taferelen op de zondagochtend. Zo kom je mensen tegen die heel graag willen slapen en dus maar gewoon op een bankje gaan zitten snurken. Maar je hebt ook mensen die dóór willen. Die mensen gaan naar het Mauerpark, waar elke zondag een enorme vlooienmarkt wordt opgebouwd. Hoogtepunt van de vlooienmarkt is een massale karaoke in het amfitheater. Ideaal om te ontnuchteren. Overigens vallen ook hier mensen in het gras in slaap. Omdat Eindhoven ook een oud industrieterrein omtoverde tot 'culturele broedplaats' bombarderen we de lichtstad tot meest Berlineske stad van Nederland. Ook daar kun je op zondag in een park in slaap vallen. Van verv... ontspanning

4. Een Berlineske biergarten versus een Berlijnse biergarten
In plaats van je roes uit te slapen, kun je je kater ook op een andere manier tegemoet treden: met gebalde vuisten. Op steenworp afstand van het Mauerpark vindt je namelijk de bekendste biergarten van Berlijn: de Pratergarten. Hoewel je midden in de stad zit, drink je hier bier tussen de bomen. Correctie: hier drink je serieus bier tussen de bomen. De pullen zijn groot en het bier is zwaar. Hoogstens München gaat qua bierdrinken nog boven Berlijn. Dit Berlineske bosdrinken in Almere komt er in ieder geval bij lange na niet in de buurt.

Met CJP krijg je nu tot 50% korting op je hotelovernachting in Berlijn. Voor slechts € 59,50 zit je drie dagen (incl. ontbijt) in het centrum. Je kunt ook met korting naar Madrid, Edinburgh of Krakau, maar ja: het is geen Berlijn.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.