Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Imagine... still going strong
18 APR 2014 • Door Elize Kerseboom & Sara Madou • Meer blogs over Film

Imagine... still going strong

Titel: Cheap Thrills
Details: E.L. Katz, comedy/thriller, VS, 2013, 85 minuten
Waar gaat het over? Na jaren komen twee jeugdvrienden elkaar weer tegen in de kroeg. De één net vader geworden maar financieel onder vuur, de ander vooral een slacker die zijn leven nooit echt op orde heeft gehad. De family man van de twee, Craig, heeft er eigenlijk helemaal geen trek in. ‘Eén drankje dan’, dringt de onbezonnen Vince aan. Dat drankje is het begin van een nacht vol gedonder. In dezelfde kroeg is namelijk Colin aanwezig, gespeeld door David Koechner (Anchorman! Anchorman 2!). Samen met zijn nét iets te jonge vrouw laat hij de twee jeugdvrienden uitdagingen doen voor verbazingwekkend hoge bedragen. Geld lijkt voor het echtpaar totaal geen rol te spelen, maar tegelijkertijd nemen de cashies een prominente rol in binnen het verhaal. Naarmate de bedragen stijgen, worden de uitdagingen gevaarlijker, ranziger en enger.
Wat vonden we ervan? Voordat de film begon, vulde het scherm zich met een selfieshot van regisseur E.L. Katz. Hij leidde in en vertelde dat Cheap Thrills in veertien dagen opgenomen is. Zonder repetitiemomenten en met veel frustratie op de set. Alsof hij zich moest indekken voor wat komen ging. Dus wat vonden we ervan? Een hoop: Cheap Thrills is grappig en spannend, kent goed uitgewerkte personages en het eenvoudige maar originele verhaal heeft een lekker tempo. Zowel mentaal als fysiek komt er een lading geweld naar voren; voor je het weet zit je als toeschouwer met een wapperende hand in je stoel, bang dat één van je vingers het zal moeten ontgelden. Het doet wat dat betreft denken aan de Saw-serie en is misschien niet de grootste aanrader voor de hypersensitieve mensen onder ons. Of juist wel, want die zullen tijdens het kijken van deze zwarte komedie wellicht de meeste thrills ervaren. Na een tijdje weet je niet meer of je nou moet lachen, huilen of van verbijstering geen contact meer kunt maken met je emoties. 
Cijfer: 7,5 (Dat indekken van Katz was nergens voor nodig en cheap voelde het niet aan)
Nog op Imagine: Niet meer, maar wel met CJP-korting in huis te halen op dvd.
 
Titel: Coherence
Details: James Ward Byrkit, sci-fi, VS, 2013, 89 minuten
Waar gaat het over? Een groep vrienden zit te eten aan een lange tafel. Ze eten, drinken en praten. Het is een gezellige avond, afgezien van het feit dat een van hen de ex van een ander heeft meegenomen. Nou, als dát je grootste probleem is…? Nou, dat is het dus niet. Er schiet namelijk een komeet voorbij de aarde op het moment van desbetreffend etentje. Dat heeft meer gevolgen dan je misschien denkt. Eerst schieten er wat barsten in telefoons, maar het blijkt al snel een stuk problematischer. De lichten vallen uit en de vrienden gaan op onderzoek uit. Wat ze ontdekken is bizar: er blijken meerdere werkelijkheden naast elkaar te bestaan. Oftewel: zij zijn niet het enige huis waar precies dit etentje plaatsvindt en komen letterlijk en figuurlijk zichzelf tegen. Freaky.
Wat vonden we ervan? Het begin van de film zit meteen dicht op de huid, door de intieme sfeer van de avond treffend te schetsen. Slim, want als een concept als dit wil werken, moet het je daadwerkelijk interesseren wat er gaat gebeuren met de mensen in het verhaal. Regisseur Byrkit gooit tevens meteen desoriëntatie in de mix met vrij lange zwarte shots tussen de eetscènes in. Deze stoppen pas when the shit hits the fan. Langzaam ontdekken de vrienden hoe het precies zit met de parallelle werelden, en meerdere versies van zichzelf. Is je vrouw wel écht je vrouw, of de vrouw van een andere jij, uit een andere wereld? En in hoeverre kun je de andere jij eigenlijk vertrouwen? Maar het is niet alleen ellende en zwartgalligheid, wat bij sci-fi nogal eens op de loer ligt; er valt ook behoorlijk wat te lachen. Het allerknapste van deze film is dat er onwijs veel verwarrende dingen gebeuren, zónder dat er kortsluiting ontstaat in je brein. Een beetje pienter, oplettend mens kan het prima volgen. Goede regie dus, en een logisch script. Die zijn allebei van Byrkit, voor wie dit de eerste grote speelfilm is. Maakt ons zeer nieuwsgierig naar zijn volgende projecten.
Cijfer: 8.
Nog op Imagine: 19 april, 13:50 uur, EYE2

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.