Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Het beste festival ooit
08 APR 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Festival

Het beste festival ooit

We zijn het over veel dingen eens, op de redactie van CJP. Dat er op vrijdagmiddag om klokslag vijf uur bier gedronken moet worden bijvoorbeeld. Maar er is ook veel waarover we van mening verschillen. Zo is stagiaire Judith hardcore One Direction-fan, blijkt hoofdredacteur Harm allergisch voor mompelende meisjesmuziek, hekelt redacteur Steven alle muziek die gemaakt is vóór 2010 en zijn alle favoriete soulartiesten van eindredacteur Sara allang overleden. 

Nu de festivalzomer eraan komt, barst hier dan ook onze jaarlijkse discussie los: modderige festivalweide of comfortabele theaterstoel? Het mooie van CJP is dat er voor al deze voorkeuren plek is; op de redactie, maar ook bij de kortingsgevers en dus voor jou, als CJP’er/bezoeker. Leuk en aardig, alleen: mijn naam staat onder dit stuk (Sara, die van de dode soulartiesten) dus ik breek lekker een lans voor mijn eigen favoriet. Het Imagine Film Festival begint morgen weer, iets waar ik al ongeveer vijftig weken naar uitkijk. Daar zijn meerdere steekhoudende argumenten voor, hieronder verstrekt in een doeltreffend lijstje:

1: Film is oprecht mijn grote liefde. Ik lees graag, zit ongezond veel in het theater en ga regelmatig naar concerten (zeker sinds ik Charles Bradley en Lee Fields heb ontdekt, er zijn dus toch nog ijzersterke levende soulartiesten). Maar film is officieel mijn meest serieuze culturele verslaving. 

2: Imagine speelt zich af in mijn woonplaats, Amsterdam, dus urenlange busritten, dagenlange files of wekenlange treinreizen zijn niet nodig om de plek van bestemming te bereiken. Ik ben wat dat betreft een lui mens. 

3:  Dit heeft als bijkomend voordeel dat ik niet in een tentje hoef te verblijven. Ik ben niet gemaakt voor kamperen. De gemiddelde haklengte van mijn schoenen (9 centimeter) verklaart een deel, mijn smetvrees nog een deel en de rest wordt voldaan door de enige keer ooit dat ik gekampeerd heb. Dat was op Lowlands, waar ik in het donker praktisch dacht te zijn door mijn tanden bij de tent te poetsen en de badkamertent te ontlopen, maar vervolgens nog dagenlang de smaak van bodybutter in mijn mond heb gehad. Wee degene die deze tubes op die van tandpasta heeft doen lijken. De jaren erna zat ik in zo’n bungalow voor mietjes, of het journalistenhotel. 

4: Qua filmgenre ben ik redelijk omnivoor, al heb ik niks met romcoms en SCHREEUWERIGE TRANSFORMERS-ACHTIGE FILMS VAN MICHAEL BAY. De meeste liefde heb ik echter voor horrorfilms. Eng of sfeervol, met geesten of serial killers, inclusief humoristische ondertoon of juist bloedserieus. En laat Imagine daar nou net ruimschoots in voorzien. Regelmatig weten ze je de pareltjes voor te schotelen, die je anders waarschijnlijk niet had gevonden. Zo zag ik vorig jaar het uitstekende Excision. Ze bieden overigens ook genoeg voor horrorhaters, met een ruime programmering op het gebied van fantasy en anime.

5: De locatie van het festival was geweldig, want Kriterion, een (studenten)bioscoop waar altijd een relaxte sfeer hangt. Alleen barstte Imagine daar uit z’n voegen; de smalle gangen stroomden bij voorstellingen over van de filmliefhebbers. Diezelfde mensen – inclusief ikzelf – waren sceptisch over de verhuizing vorig jaar naar Eye. Sure, het is een van de mooiste moderne gebouwen in Amsterdam. Maar de ietwat gruizige sfeer in Kriterion was wel zo knus. In Eye bleek het inderdaad anders te zijn. Je kon zowaar ademhalen, wanneer je van voorstelling via bar naar voorstelling probeerde te lopen. En de grote trappen waren ideaal voor een tussentijdse festivalevaluatie.

6: Randprogramma’s van (film)festivals trekken mij vaak niet zo. Ik wil gewoon films kijken, laat me met rust met je lezingen, exposities en straatoptredens van eenogige werkloze acteurs. Maar bij Imagine weten de thema’s me regelmatig wel te trekken. Dit jaar is er bijvoorbeeld het Fantastic Science programma, dat aandacht geeft aan de voorspellende (technologische) gave van de filmwereld. Zo is er de lezing Science of Hollywood, met wetenschappers die films als Gravity en Battlestar Galactica zo realistisch mogelijk probeerden te houden. Wanneer is een natuurwet belangrijker dan een filmwet, en wanneer/waarom wordt ervoor gekozen om George Clooney totaal onrealistisch weg te laten zweven van Sandra Bullock?

7: Het publiek van Imagine bestaat uit rasechte filmnerds. Mensen die met een glas bier eindeloos bakkeleien over het briljante dan wel dramatische werk van Uwe Boll. Posteer jezelf op de trap en luister deze gesprekken eens af, of meng je erin. Na een dagje Imagine kun je moeiteloos iedere filmquiz/pubquiz aan. 

8: Dit.

Zin gekregen in Imagine? Er zijn nog kaarten voor CJP serveert, maar je kunt ook reguliere kaarten kopen met CJP-korting. We doen uiteraard online verslag, zoals je van ons gewend bent. 
 
Laat ook vooral weten wat je eigen festivalfavoriet is!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.