Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De Poel der verderf
25 APR 2014 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Film

De Poel der verderf

Vorig jaar mocht CJP al even achter de schermen komen kijken op de set van nederhorror De Poel. Nu hij op het grote doek verschijnt wilden we natuurlijk ook het eindproduct zien. En horrorfanaat of niet; jij wil dat ook. Want dit is geen doorsnee slasher. Om met de gevleugelde woorden van de Jeugd van Tegenwoordig te spreken: het is 'n goddamn Griekse tragedie in this bitch. Die mening zullen we even stapsgewijs onderbouwen.

1. Het verhaal
Zoals bij iedere goede horrorfilm zit je geen moment echt op je gemak. Het vennetje ziet er overdag nog uit als ideale plek voor een heerlijke privévakantie, om vanaf zonsondergang drastisch om te slaan qua sfeer. Maar De Poel heeft een diepere laag. Naast de onmisbare suspense blijft het verhaal spannend door de onderhuidse frustraties van alle personages. Hier geen rustig op hun einde wachtende flat characters, maar geloofwaardige mensen in een (boven)natuurlijke omgeving die stuk voor stuk hun eigen geheimen blijken te hebben. De groep bestaat uit twee vaders, één vrouw en drie tieners, dus dat zijn er nogal wat.

2. De cast
Om het even zacht uit te drukken: in horrorfilms ligt het accent niet altijd op de acteerprestaties. Bij De Poel is de cast daarentegen geselecteerd op het overbrengen van emoties, in plaats van de meest oorverdovende angstschreeuw. Subtiliteit in horror? Ja, écht. Bij acteurs als Carine Crutzen en Bart Klever zit theater van nature in het bloed. De jonge garde trekt zich op aan hun niveau. De immer verleidelijke Katja Herbers heeft zich natuurlijk al eerder bewezen. En dan moeten we de pater familias nog noemen. Gijs Scholten van Aschat is de koning van de gezichtsuitdrukking.

3. De thematiek
Vanaf het allereerste shot van een rottend vogelkarkas is het duidelijk: op deze plek is iets niet helemaal in orde. Het zet de toon van de film. Kleine details tegenover grootse thema’s. Producent Jan ‘Mr. Horror’ Doense noemt het zelf een Griekse tragedie. Wij zien geen reden om daar tegenin te gaan. Als pack leader leidt Lennaert (Gijs SvA) de groep op een omgekeerde odyssee. Welk pad ze ook volgen om de plek des onheils te verlaten, ze komen altijd weer bij de thuisbasis uit. Ondertussen slaan de lust, de jaloezie en vooral de waanzin toe.

4. De locatie
Hoe vaak speelt een spannende film zich af in je eigen achtertuin? Een afgelegen bosmeertje, onmiskenbaar Nederlandse bordjes met ‘verboden toegang’ en een stel bomen zover als het zicht reikt. Het zou zomaar een natuurgebied op een steenworp afstand van je woonplaats kunnen zijn. Heeft er iemand serieuze plannen om van de zomer te gaan wildkamperen in het dichtstbijzijnde bos? Na deze film piep je wel anders.

5. Het is stiekem toch horror
Echte horrorliefhebbers kunnen rustig ademhalen (of juist niet). Er blijven genoeg klassieke elementen over. Hoe sterk het verhaal ook is aangekleed; dood en verderf overheersen nog steeds. Hoewel je aan alles voelt dat de schrikmomenten eraan komen, je hart schiet gegarandeerd een paar keer door je slokdarm naar boven.

De Poel draait vanaf donderdag 1 mei in de Nederlandse bioscopen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.