Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP Serveerde: Imagine
14 APR 2014 • Door Judith Zijp • Meer blogs over Film

CJP Serveerde: Imagine

Deze keer deden we ons best om het zo spannend mogelijk te maken. Imagine is hier het ideale festival voor, want naast alle fantasy en anime zit het programma vol zenuwslopende producties. Uit al die films die in aanmerking kwamen, moesten wij er drie selecteren. Dat was ongeveer zo ingewikkeld als het snappen van een Swahilische arthouse zonder ondertitels, maar het is ons gelukt: Enemy, Filth en The Babadook kwamen uit onze CJP-sorteerhoed.
Als eerste is Enemy aan de beurt. Om tien uur ’s ochtends, wel te verstaan. Dit voelt als vier uur ‘s nachts voor iedereen onder de veertig. Ondanks het tijdstip wordt bijna elke paarse stoel in zaal twee gevuld. Voordat de eerste film wordt gestart, doet schrijver en CJP-columnist Emma Curvers een inleidend praatje. Zij legt uit dat we de komende twee uur gaan kijken naar een een overdaad aan Jake Gyllenhaal en spinnen. Nare combi, vinden wij. Na een half uur wordt duidelijk dat alleen Jake G al bad news is, nog los van de spinnen. Want leraar Adam (gespeeld door Jake) ziet zijn dubbelganger Anthony (Jake, duh) in een film. Hij besluit hem op te zoeken, maar Anthony blijkt niet zo’n toffe gast. Beide mannen raken vervolgens verstrikt in een web vol leugens. Woorden als ´wat?!´en ´huh?!´ klinken veelvuldig uit het publiek wanneer de intrigerende film is afgelopen. Compleet gemindfucked door deze thriller worden zij de lunch ingestuurd.

Zo ook Marleen (19) en Nikki (18). Ze zitten op de trappen van het EYE café. In recordtijd werkte ze hun broodjes weg. Verklaren hoe het mogelijk is dat je zoveel op elkaar lijkt, maar elkaar niet kent gaat nu even voor. Terwijl wij erbij komen zitten, filosoferen ze rustig verder. ‘Ik denk dat Adam's collega, die hem wees op de film met Anthony, degene was die de opdracht kreeg de twee bij elkaar te brengen', zegt Nikki. Marleen knikt instemmend. Vooral zij is liefhebber van films waarin psychologische spelletjes een grote rol spelen. Deze film heeft dan ook zeker haar interesse gewekt. 'Ik ben erg benieuwd naar wat de andere films gaan brengen', vertelt Marleen.

Even verderop zitten docent Daniël (32) en zijn vrienden een kopje koffie weg te tikken. Ook zij zijn in een flink socratisch gesprek over Enemy verzeild geraakt. Ze hebben Jake Gyllenhaal al half schizofreen verklaart als wij erbij komen zitten. Spannend belooft het te worden vandaag, maar volgens de drie was deze film dat nog niet echt. 'Ik hoop dat de andere twee dat wel worden', aldus Daniël.

Drank en drugs
Na ongeveer veertig minuten pauze gaan we kijken of de spannings-wensen van de CJP'ers uitkomen bij de volgende film: Filth. Deze keer is het trouwens niet alleen aan hen om een oordeel te vellen over de film, de jongerenjury van Imagine heeft de paarse zetels op de bovenste rij ingenomen. Zij mogen aan het eind van het festival de MovieZone Imagine Award uitrijken. Emma introduceert ze en vertelt over Filth, van de makers van Trainspotting. Iets met drugs, dikke Schotse accenten en James McAvoy. En dat dan niet ondertiteld. Detective Bruce Robertson (James McAvoy) staat centraal in dit Schotse film. De agent aast op promotie. Hij is bereid daar alles voor te doen, zoals collega’s tegen elkaar uitspelen. Bruce is een manipulatieve lul, maar ook die hebben wel eens liefde nodig. Dit zoekt hij in drugs en drank. Naast een zielige zak is hij ook heel grappig, want ondanks het feit dat het soms door de dikke Schotse accenten lastig te volgen is klinkt uit het merendeel van de paarse stoelen gegniffel. Wanneer het onverbiddelijke zaallicht aan gaat, is het tijd voor een plaspauze. Een jongen van de MovieZone jury krabbelt nog snel iets in zijn chique opschrijfboek. Aan zijn blik te zien moet Filth van de anderen een 10+ rating hebben gekregen, wil het nog in aanmerking komen voor de award. 

Slapeloze nachten met The Babadook
Wanneer iedereen weer terug is van de wc, steekt Emma het publiek een hart onder de riem door te vertellen dat zij zelf nachten wakker lag van The Babadook. Met deze bemoedigende gedachte worden we het duister van de bioscoopzaal ingejaagd. In  de eerste dertig minuten van deze Australische film lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Totdat de kleine Samuel (Noah Wiseman) besluit dat zijn moeder eens uit iets anders moet voorlezen dan Pinkeltje. Hij pakt Mr. Babadook uit de boekenkast, de slechtste beslissing uit zijn zesjarige leven. Nadat zijn moeder Amelia (Essie Davis) het heeft voorgelezen, verandert hun leven. Het Babadook-monster komt door de kledingkast van Samuel het huis binnen en veroorzaakt Exorcistiaanse toestanden. Het meisje naast ons op de bovenste rij fluistert halverwege of we een tissue hebben waarmee ze haar klotsende oksels kan afvegen. Zij is niet de enige die bang is. Zelfs de stoerste mannen (ja, we hebben het over jullie, bebaard duo) gilden als kleine meisjes.

Bier en bitterballen
CJP Serveert zou CJP Serveert niet zijn zonder na deze programmering het angstzweet van het voorhoofd te deppen, onder het genot van een biertje en een bitterbal of een, twee, vijf. Marleen en Nikki discussiëren bij de bar over de films. Beiden zijn ze tevreden met wat hen werd voorgeschoteld. ‘Een erg geslaagde combinatie, eigenlijk alles waar ik van houd in films', aldus Marleen.  
Ook Zakaria (24) en Erik (28) zijn ervan overtuigd dat de selectie een goede dwarsdoorsnede laat zien van wat Imagine te bieden heeft. ‘Alleen het anime-gedeelte miste ik nog, want dat hoort wel echt bij dit festival’, vertelt Erik, die net een bitterbal achter de kiezen heeft. Niet alleen de gekozen films vonden zij tof, ook de volgorde was goed. ‘Het begon een beetje traag, maar het werd steeds sneller en enger’, zegt Zakaria. Hij is vooral fan van de laatste film. ‘The Babadook was echt mijn favoriet. Ik houd ontzettend van horror en deze werkte alle clichés zo goed uit. We waren echt bang.’

Na een uurtje is al het zweet wel verdampt en zijn de bitterballen op. Tevreden, moe, en een béétje bang voor de Babadook vertrekt iedereen naar huis. Wij wilden CJP´ers een spannende dag geven, en als je stoere mannen met baarden klamme handjes bezorgt, dan weet je dat dit is gelukt. Zonder de hulp van Jennifer Aniston!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.