Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
13 Roadtrips om voor thuis te blijven
24 APR 2014 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

13 Roadtrips om voor thuis te blijven

13. Into The Wild
De roadtrip die pas begint waar alle wegen ophouden, maar vooral: de roadtrip met de allerbeste soundtrack van allemaal. Trouwens, fuck die hele film. Met je bizarre einde: hoe hou je het in godsnaam zo lang in de wildernis uit als je niet eens... Enfin, zet gewoon Eddie Vedders Cold Hard Sun op.

12. Sideways
Er zijn drie redenen waarom Sideways in deze lijst staat:
1 - Punten voor degene die het is gelukt om een roadmovie gefinancierd te krijgen over twee oudere mannen die een wijnreis gaan maken.
2 - Punten voor regisseur Alexander Payne omdat hij van dat gegeven een verdomd grappig drama heeft weten te maken.
3 - Megabonuspunten voor de wijnversie van Youp van het Heks anti-Bucklerbier tirade: 'If anyone orders Merlot, I'm leaving. I am NOT drinking any fucking Merlot!'

11. Rabat
Elke vrouw die íets van mannenvriendschap wil begrijpen, moet kijken naar hoe Nasrdin Dchar probeert een taxi met Achmed Akkabi en Marwan Kenzari op de achterbank naar Rabat te rijden. Of langs een Franse snelweg gaan staan en je duim opsteken bij elke taxi die voorbijkomt met drie jonge gasten erin. Maar optie één is waarschijnlijk een stuk veiliger.

10. O Brother, Where Art Thou?
Als je deze film van de Coen Brothers (Big Lebowski, Fargo) nog nooit gezien hebt, staat er waarschijnlijk geen tv in je woonkamer. Hun moderne versie van Homerus Odyssee (het verhaal speelt zich af in het Mississippi van de jaren dertig) is bijna vaker op de buis dan Home Alone 2. Terecht, alleen al om te zien hoe George Clooney keihard op zijn bek gemept wordt. 

9. Natural Born Killers
Toen deze film uitkwam was het een soort supersnelle, psychotische aanklacht tegen de MTV-isering van de samenleving. Maar aangezien niemand meer weet wat MTV eigenlijk is, is het vooral de meest bloederige roadtrip ooit. Mickey en Mallory vermoorden namelijk iedereen die ze onderweg tegenkomen. Gewoon, om beroemd te worden. 

7. Nebraska
We hebben allemaal wel eens een mail gehad over een loterij die we gewonnen zouden hebben. Normale mensen flikkeren zo'n bericht in hun spambox, maar Woody Grant vraagt zijn zoon David of hij met hem de prijs wil gaan ophalen in Nebraska. Tijdens de in zwart-wit gefilmde tocht leert David zijn vader kennen en ontmoeten ze allerlei kenissen aan wie Woody nog geld verschuldig is. De mails die de producers van Nebraska moeten hebben gehad over de vele, vele prijzen die de film won, zijn allemaal echt. Overigens is ook Nebraska geregisseerd door Alexander Payne, die we hierbij kronen tot koning van de roadmovie.

6. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
We gaan niet eens proberen deze film uit te leggen. Als je Borat nog niet kent, dan is deze film absoluut niet aan jou besteed. Als je wél weet welke kleur zijn zwembroekje heeft, heb je hem al gezien.

5. Thelma & Louise
De oermoeder aller roadmovies. Twee vriendinnen ontvluchten de sleur van hun dagelijks leven in een dikke vette American muscle car. [hier even een flauw grapje over vrouwen achter het stuur] Dat loopt natuurlijk niet goed af en al snel moeten ze letterlijk op de vlucht in een dikke vette American muscle car. De (zons)ondergang tegemoet.

4. Road Trip
De oerpuber aller roadmovies, met een plot en een cast die alleen in 2000 mogelijk was. Student gaat vreemd, filmt dat (?!), stuurt de tape (?!!?) vervolgens per ongeluk (?!?!?!!) naar zijn vriendin aan de andere kant van Amerika en probeert dan met een auto (?!?!!111!!) sneller bij zijn vriendin te zijn dan de post (?!?!?!?!!???????!!). Bovendien: Tom Green. Misschien is deze hoge notering dus gewoon nostalgie. Aan de andere kant, misschien zijn de grappen in de auto(bus) gewoon echt zo goed als we ons herinneren.

3. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Hij draait pas 1 mei in de bioscoop, maar wij kunnen alvast verklappen dat dit de langzaamste edoch één van de grappigste roadtrips ooit is. Maar goed, als je het boek gelezen hebt, wist je dat al lang. 

2. Y tu mamá también
Sommige mensen gaan op roadtrip om zichzelf te vinden, maar de jonge vrienden in En je moeder ook hebben een bescheidener doel: ze proberen sex te hebben met een oudere vrouw. Toch zullen juist deze gasten een boel over het leven leren op hun reis. De vraag is alleen of ze elkaar aan het eind nog aan kunnen kijken.

1. Harold & Kumar Go To White Castle
De autorit van het huis van Harold en Kumar naar burgertent White Castle is slechts een kwartier. Maar als je stoned bent, kan er in vijftien minuten veel gebeuren. Met een beetje pech steelt een bronstige Neil Patrick Harris je auto bijvoorbeeld. Nu horen we je denken, hoe kan dit in godsnaam de beste roadtrip ooit zijn? Nou ja, Neil Patrick Harris dus.

Eens, oneens? Laat ons vooral weten welke film volgens jou deze lijst moet aanvoeren en waarom. Of zien we sowieso de beste roadtrips allertijden volledig over het hoofd?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.