Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
‘You can’t spell R&B without the R’
14 MRT 2014 • Door Thijs Zilverberg • Meer blogs over Muziek

‘You can’t spell R&B without the R’

1. Ieder jaar is het International R. Kelly Day, op de tweede vrijdag van maart. Dat is vandaag, dus we vonden dat we Thijs hier even moesten eren door zijn argumentatieschema te herpubliceren. (Dit artikel verscheen eerder in het CJP Magazine.)

2. R. Kelly is de bedenker en regisseur van cultklassieker Trapped in the Closet. Bovendien speelt hij in de hiphopera de rollen van hoofdpersonage Sylvester, Pimp Lucius, de verteller en nog een paar prominente types. Er zijn inmiddels 33 chapters, met elk een cliffhanger.

3. Zijn autobiografie heet Soulacoaster.

4. Hij nam de veertienjarige Aaliyah onder zijn vleugels en maakte haar wegwijs in de music bizz. Ook produceerde hij haar debuutalbum, met als titel: Age Ain’t Nothing But A Number

5. Wanneer je een Amerikaanse artiest bent, en niet ergens ‘feat. R. Kelly’ op een cd hebt staan, tel je niet mee.

6. Lang voordat Jay-Z beste maatjes werd met Kanye, vormde hij een gelegenheidsduo met R. Kelly. De combinatie van rap en R&B leidde tot het album The Best of Both Worlds. Legendarisch: de single Fiësta.

7. I Believe I Can Fly.

8. Vliegen is overdreven, maar Kells kan wel behoorlijk basketballen. In 1997 speelde hij zelfs een seizoen professioneel voor de Atlantic City Seagulls. De shooting guard scoorde gezien zijn gemiddelde van 1,2 punt per wedstrijd vooral tijdens het zingen van het volkslied.

9. Begin jaren negentig was hij de leadzanger van boyband Public Announcement

10. Hij noemt zichzelf Kells.

11. Slechts twee mensen kwamen ooit weg met het dragen van een Zorro-masker: Zorro en R. Kelly.

12. In Echo jodelt hij, en het werkt nog ook. 

13. Niet alleen schreef hij tientallen hits voor zichzelf, hij leent zijn gave voor melodie ook uit aan anderen. Britney Spears, Céline Dion en Janet Jackson zongen zijn nummers. De uitglijder van B2K’s Girlfriend is hem vergeven, want met You Are Not Alone is hij tevens verantwoordelijk voor een van Michael Jacksons mooiste ballades.

14. Op de begrafenis van Whitney Houston zong hij een hartverscheurende versie van I Look To You, dat hij voor haar laatste album schreef. Lesmateriaal voor talentenjachtdeelnemers.

15. De R zit in de maand.

16. Voor zover bekend zijn er minstens zestien videoclips waarin hij bij de hair braider zit, waaronder die van Hair Braider

17. The remix to Ignition is het beste clubnummer ooit. Na dik tien jaar voelt deze knaller nog steeds hot and fresh out the kitchen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.