Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
We zeiden nog zo, geen bommetje
24 MRT 2014 • Door Harm Teunisse • Meer blogs over Film

We zeiden nog zo, geen bommetje

Kevin Bacon vatte in zijn virale ode aan de eighties het decennium laatst goed samen: 'You couldn't skateboard to a blockbuster without getting nuked'. Weinig thema’s zorgen in de bioscoop voor zoveel koude rillingen als een kernoorlog. We hebben een aantal klassiekers voor je op een rij gezet.

Godzilla (1954, 1998, 2014)
De boodschap is helder: stop met atoomproeven, anders creëer je een torenhoog zeemonster dat zijn honger stilt met menselijk vlees en grootstedelijk beton. Godzilla, in Japan beter bekend als ‘walvisgorilla’, verscheen voor het eerst in een horrorfilm uit 1954. New York werd in 1998 nog vakkundig gesloopt in een schieten-tieten-helikopter-versie met antiheld Matthew Broderick, maar gelukkig is de nieuwe Godzilla nog dit jaar in de bios te zien. Spoiler alert: het monster verliest.

Planet of the Apes (1968)
Mensen rolden hysterisch de bioscoop uit door de ontknoping van Planet of the Apes. Hoofdrolspeler Charlton Heston komt als ruimtevaarder met zijn schip in de problemen en belandt op een verre planeet, waar apen het voor het zeggen hebben en mensen huisdieren zijn. Spoiler alert: hij is per ongeluk door de tijd gereisd en in de verre toekomst op aarde belandt. De menselijke beschaving is door een nucleaire oorlog vernietigd en apen hebben het stokje overgenomen. En die houden niet zo van mensen. Terecht, als je ziet wat voor puinzooi we er van maken.

WarGames (1983)
De les van WarGames; nucleaire oorlog, begin er maar niet aan. Als zelfs evil zelfdenkende supercomputers je na negentig minuten film aanraden atoombommen op te bergen, dan weet je het wel. In WarGames speelt een gehackte supercomputer een gevaarlijk spelletje ‘wat als Rusland en de Verenigde Staten elkaar aanvallen’. Spoiler alert: niemand wint, iedereen gaat  dood. Potje schaken dan maar?

The Sum Of All Fears (2002)
Handig dat ze je in Amsterdam en Den Haag verbieden om op je balkon te staan als de leiders van de vrije wereld (en China) op bezoek komen, maar heeft er iemand wel de frisdrankautomaten gecheckt? In The Sum of All Fears wordt ieders nachtmerrie werkelijkheid. ‘27.000 nuclear weapons. One is missing’. Die zit namelijk in een blikjesautomaat in Baltimore. 'Waarom in godsnaam Baltimore?', dachten de meeste bioscoopgangers. Spoiler alert; neonazi’s en frisdrank gaan niet samen.

Dr. Strangelove or: How I learned to stop worrying and love the bomb (1964)
Wat werkt er nou beter dan humor om een boodschap over te brengen?, bedacht Stanley Kubrick toen hij al was begonnen met de productie van Dr. Strangelove. Wat begon als duistere thriller, transformeerde naar een gitzwarte komedie met een geniale Peter Sellers (een komiek uit de tijd van je grootvader). Een doorgedraaide impotente generaal denkt dat de communisten in Amerika zijn geïnfiltreerd en eigenhandig een oorlog met de Sovjet-Unie begint. Spoiler alert: we gaan allemaal dood. Maar we hebben wel gelachen.

Threads  (1984) 
Blockbustergeweld is één ding, maar films die vlijmscherp een volstrekt geloofwaardige hypothetische situatie laten escaleren naar totale krieg, daar gaan je nekharen van overeind staan. In Threads, uit het prehistorische jaar 1984, wordt vanuit het dagelijks leven van twee families in het Britse Sheffield de situatie geschetst dat (heb je ze weer) de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een potje armpje drukken om Iran. Wat een beetje uit de hand loopt. Inclusief net echte nieuwsuitzendingen en geraffineerde dialogen. Voor je het weet mag je met je kopje thee en biscuits rennen naar een schuilkelder. Spoiler alert: we gaan allemaal dood. Heel erg.

Terminator 2 (1991)
Een film waar ondergetekende ademloos naar keek en die later in de nacht puberale nachtmerries opleverde. Computers krijgen een bewustzijn en zijn dat lastige mensenras liever kwijt dan rijk. Niet nu, maar in de toekomst. De special effects waren baanbrekend, Arnold Schwarzenegger voor het eerst geloofwaardig omdat-ie een robot mocht spelen, en de scène waarin LA wordt vernietigd door een atoombom is eveneens nachtmerriewaardig. Spoiler alert: Arnie gaat dood. Nou ja, wordt vakkundig gesloopt. Blijft een robot hè.

Armageddon (1998)
Maar hebben atoombommen dan echt geen praktisch nut? Zeker wel! Kijk bijvoorbeeld eens naar het bijzonder realistische relaas van een groep stoere olieboorders en Ben Affleck die door NASA worden gevraagd om de wereld te redden door een gat te boren op een komeet en daar een kernkop in te gooien.  Lach maar; voor je het weet sta je ze op je balkon (als het weer is vrijgegeven) op de klanken van Aerosmith toe te juichen. Het mooie van Michael Bays gierend patriottistische films is wel dat uiteindelijk de gehele wereld als één volk opstaat. En juicht voor Amerika.

Het zou mooi zijn als onze wereldleiders bovenstaande films af en toe even inblikken en wat kernwapens de deur uit doen. Zodat Zandvoort in ieder geval niet in het echt wordt opgeschrikt door een 80 meter hoge Japanse gorilla-walvis met een bijzonder onprettig ochtendhumeur. Vanaf 15 mei kan je Godzilla wel op het witte doek aanschouwen!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.