Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat je op de Roze filmdagen écht ziet
06 MRT 2014 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

Wat je op de Roze filmdagen écht ziet

Over een week beginnen de Roze Filmdagen en daar krijg jij met je CJP-pas korting op. Dit zijn zes zeer valide redenen waarom jij daar ook als je hetero bent (man of vrouw) bij MOET zijn. En ja, de afbeelding hierboven is een hint.
1. Omdat je soms uit je comfort zone moet stappen om mooie dingen te zien
Rond hoofdpersonen die homo zijn (voor het gemak gebruiken we deze term om de hele Lesbian/Gay/Bisexual/Transgender-gemeenschap aan te duiden), worden fantastische films gemaakt. Maar slechts het topje van de ijsberg haalt het grote publiek zie Brokeback Mountain, Milk en Dallas Buyers Club (Jared Leto kreeg een Oscar voor zijn bijrol als transgendere vrouw). Soms heeft dat te maken met de kwaliteit van de film, vaker met het commerciële risico dat kleeft aan een film met homoseksuele hoofdpersonen. En soms, bewijst het programma van de Roze Filmdagen, is dat echt heel erg zonde.

2. Vanwege In Bloom 
We hebben het allemaal meegemaakt. Je ontmoet de ware, hij of zij voelt dat ook zo en je hebt samen zo'n fantastisch leven dat je je niet kunt voorstellen dat het ooit ophoudt. Totdat je twee, drie, acht jaar later iemand tegenkomt waardoor je begint te twijfelen: ik heb nooit iemand anders gehad, is er niet toch meer in het leven? Kurt en Paul overkomt het in zomers Chicago, maar de gevolgen daarvan zijn voor hen wat heftiger. In Bloom is een prachtige eh... coming-of-age thriller, die op IMDB een terechte 8.1 krijgt. Ga dit zien. 

3. En The Last Match (La Partida
BNN's Social Club liet vandaag zien dat het zelfs in Amersfoort niet gemakkelijk is om homo te zijn, maar in de stad van de Buena Vista Social Club is het al helemaal niet te doen. Reinier is een Cubaanse tiener met vrouw en kind. Om hen en zijn gokverslaving te kunnen onderhouden, werkt hij (met expliciete goedkeuring van zijn schoonmoeder) als hoer voor rijke buitenlandse mannen. Ondertussen wordt Reinier verliefd op Yosvani, een jongen waar hij vaak mee voetbalt. Maar maakt echte liefde überhaupt ook maar een schijntje kans in het keiharde straatleven van Havana? La Partida is een grimmige film met briljant acteerwerk (en een expliciete seksscène hier en daar). Een must-see in het algemeen, maar voorlopig in Nederland alleen te zien op de Roze Filmdagen. 

4. Of Geography Club
The Breakfast Club, maar dan tijdens Aardrijkskunde? Niet helemaal. Geography Club is de verfilming van het gelijknamige en zeer succesvolle boek: een 'All American High School comedy', maar met een twist. De jock in Geography Club is namelijk, je raadt het nooit, homoseksueel. Zoals op elke normale middelbare school is hij niet de enige, maar in tegenstelling tot de meeste scholen hoeft Russell zich er ook daadwerkelijk niet alleen te voelen. Medeleerlingen hebben namelijk een club opgericht waar ze vrijuit met elkaar kunnen praten over alles wat met hun geaardheid samenhangt. Om ervoor te zorgen dat hun gesprekken privé blijven hebben ze het de Geography Club genoemd, want wie zou er nu ooit bij zo'n saaie vereniging willen zitten? 

4. Omdat je kennis over wat 'gay zijn' écht betekent waarschijnlijk eigenlijk niet zo groot is als je denkt
Ok, misschien ben je ook wel eens in een gay bar geweest. Misschien zat er vroeger iemand in je klas voor wie je het zielig vond dat hij of zij zo zijn best deed om het te verbergen. Misschien knik je in de supermarkt af en toe vriendelijk naar die homoseksuele buurman met het gekke hondje. Maar heb jij echt een idee hoe het voelt om boodschappen te doen en je mensen even - hoe kort of onschuldig dan ook - ziet denken dat je 'anders' bent? Kun je je voorstellen waarom een man zich graag wil verkleden als vrouw, maar wel expres zijn snor laat staan? Kennis is macht mensen, een betere wereld begint bij begrip en bovendien kan het zeer interessant zijn om je te verdiepen in een leven dat op bepaalde punten anders is dan het jouwe.

5. Omdat het juist nu belangrijk is om de LGBT-gemeenschap te steunen
Hoewel homo's ook hier nog bespuugd en uitgescholden worden op straat, gaat het in Nederland relatief prima met de acceptatie van homo's. In Oeganda, Rusland en zelfs al een paar honderd kilometer naar het zuiden, kun je echter goed de lul zijn als je seksuele voorkeur afwijkt van de heersende norm. We zeggen niet dat je door een film te kijken de positie van homo's in die landen direct verbetert, maar we zorgen er in ieder geval voor dat dit mooie festival kan blijven bestaan en het is een mooi signaal: homo's en hetero's kunnen echt wel genieten van dezelfde film.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.