Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Burgundy is back
25 MRT 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

Burgundy is back

Een paar maanden geleden zat ondergetekende behoorlijk in de stress, als Anchorman-fan zijnde. Deel 2, midden december in Amerika verschenen, zou niet in de Nederlandse bioscopen gaan draaien...
Na de hartaanval die dit nieuws opleverde, kreeg de film opeens wél een releasedatum, maar dan een stuk later. Vervolgens werd die uitgesteld en zelfs opnieuw afgezegd. Na een online petitie en smeekbedes van vele liefhebbers ging de filmmaatschappij godzijdank toch definitief overstag: vanaf 27 maart is Anchorman 2: The Legend Continues in onze bioscopen te zien. Hoef je je niet te verlagen tot een gruizige download op je laptop, want dat verdienen Ron Burgundy en de zijnen niet. 

Het heeft zo z’n voordelen om bij CJP te werken: een maandje geleden zat ik al bij een persvoorstelling. Die viewings, speciaal voor journalisten om een film te kunnen reviewen voor de release, zijn sowieso leuk (overdag in een bioscoopzaal zitten voor je werk!), maar hier was ik oprecht een beetje nerveus voor. Want een film waar je je zó ontzettend op verheugd, een vervolg op een van de beste komedies ooit, kan toch bijna alleen maar tegenvallen?

Hoe het allemaal begon
Even een recap, voor degenen die de eerste film niet trouw iedere maand gekeken hebben de afgelopen jaren of hem überhaupt niet kennen (schande!). Ron Burgundy, gespeeld door de onvolprezen Will Ferrell, is een omhooggevallen nieuwslezer met perfect haar. Vergezeld door zijn newsteam, bestaande uit de spraakzame Brick (Steve ‘I love lamp’ Carrell), sexy Brian (eveneens sexy Paul Rudd) en schreeuwerd Champ (de wat minder interessante David Koechner) bluft hij zich door het leven. Wanneer Veronica Corningstone - een vrouw! - (gespeeld door Christina Applegate) hem dreigt te vervangen op z’n werk, ziet Ron het somber in. Maar Ron zou Ron niet zijn, als hij daar zich niet uit wist te worstelen. Met hulp van zijn trouwe metgezel, hond Baxter. Vanaf de allereerste keer dat ik deze film zag, was ik om. Ook al is het een film die regelmatig de typering 'mannenhumor' meekrijgt. De briljante improvisaties van de cast (er schijnt iets van honderd keer zoveel sterk materiaal te zijn dan wat er uiteindelijk in de film zit) zorgden voor oneliners die in m’n studententijd en tot ver daarna toegepast konden worden op vele situaties. Met ‘I’m in a glass cage of emotion’ – door Ron geuit in een telefooncel, huilend vanwege het schijnbare verlies van Baxter – fier bovenaan.

Brick's begrafenis
Maar goed. Op een gegeven moment wil je wel weer wat anders gebruiken (en willen je vrienden ook wel weer wat anders horen). Enter de nieuwe Anchorman-film. Met de jaren zeventig achter zich, is Ron zijn hervonden glorie inmiddels wéérr kwijt. Dan wordt GNN opgericht; een nieuw tv-kanaal dat 24 uur per dag nieuws uit gaat zenden en Ron’s crew wil inlijven. Een spoiler alert is niet nodig bij het volgende feit: The Legend Continues voldoet trouw aan de wetten van een sequel. Grotendeels dezelfde verhaalstructuur, meer scènes van geliefde personages (Brick!), extremere versies van geliefde momenten (de battle scène: epischer kan haast niet), bijrollen en cameo’s van grote namen (hou je ogen open tijdens diezelfde battle scène) en in-jokes voor fans van het origineel.
Origineel? Nee, niet bepaald dus. Maar, om het even bot te zeggen, dat maakt geen zak uit. Want wat is het heerlijk om Ferrell weer te zien improviseren. Om Brick opnieuw te zien floreren, op zijn eigen begrafenis nota bene. By the power of Thor, beitel die grijns dan nog maar eens van je gezicht. En de oneliners? De opvolgers van ‘I would like to extend to you an invitation to the pants party’ en stapels anderen? Die zijn er weer in overvloed, maar in welke hoedanigheid is wél een spoiler alert, dus die houden we nog maar even stil. Ga liever naar de bios, om het met je eigen oren te horen. En nóg een keer (je krijgt toch mooi korting in de bios met je CJP-pas), om jezelf vast te trainen op jarenlang quoten. 

Het news team zien we gaarne snel weer terug, om de trilogie compleet te maken. Kleine suggestie: de combinatie 'Ron' en 'internet' kan niet anders dan een goede zijn. Ondertussen kun je je ook vast verheugen op de blu-ray special edition van Anchorman 2 die in de maak is, met volgens regisseur Adam McKay ‘meer dan 760 extra grappen’.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.