Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
5x zomers muziek goud
25 MRT 2014 • Door Judith Zijp • Meer blogs over Muziek

5x zomers muziek goud

Astrud & João Gilberto – The Girl From Ipanema (1963)
Wij vinden het een misdaad tegen de mensheid dat strandtenten liever Summer Jam 2003 over het terras laten schallen dan The Girl From Ipanema. Deze Braziliaanse bossa nova klassieker is namelijk het aller áller beste zomerse nummer dat er bestaat. De combinatie van de stem van mevrouw Gilberto en het saxofoonspel van meneer Gilberto zorgen ervoor dat je spontaan ontspant. Behalve sfeerverhogend is het ook gewoon een prachtig nummer. Het luisteren naar dit muzikale goud voelt alsof er iemand met een veertje je trommelvlies streelt. Dit terwijl Summer Jam meer aanvoelt alsof iemand herhaaldelijk met een schaar in je oor steekt. Kortom: dit surrogaat volkslied van Brazilië MOET op de playlist van elke strandtent in heel Nederland. En dan het liefst héél vaak op repeat.
 
Rhye – Open (2013)
Uit zeer betrouwbare bronnen hebben we vernomen dat dit nummer door sommige tenten in Nederland al gedraaid wordt. Een dikke pluim voor deze plekken, maar voor de andere is er nog flink werk aan de winkel. Wij hopen dan ook van harte dat bars in de Hollandse woestijnen extra personeel aannemen om de playlist te voorzien van dit geweldige nummer. Het nuttigen van een stuk of twee, drie of tien drankjes wordt namelijk veel leuker als er iets degelijks uit de boxen komt. Zoals Open van Rhye, bijvoorbeeld.
 
Dick Dale – King Of The Surf Guitar (1963)
Iedereen die wel eens Pulp Fiction heeft gezien, kent het vingervlugge gitaarspel van Dick Dale. Omdat dit om 99% van de mensheid gaat, is Dick Dale een grootheid. Dat vindt hij trouwens zelf ook. Een van zijn bekendste nummers heet King Of The Surf Guitar. Tijdens deze twee minuten durende track grijpt hij elke seconde aan om te refereren naar zijn eigen go(e)dheid op muzikaal gebied. Is niet erg in Dickie D’s geval, want hij is ook gewoon een koning. Als golf surfen een geluid zou zijn, dan zou het klinken als de gitaar van Dick Dale.
 
Chet Baker – My Funny Valentine (1956)
 ‘Laten we eens wat jazz opzetten’ said nobody ever in een strandtent. Vinden wij jammer, want de stem van jazzlegende Chet Baker is ideaal als er een dagje strand op de planning staat. Vooral het lome My Funny Valentine uit zijn pre heroïne-in-oogbal-spuit -tijd raden wij aan. Hiernaar luisteren voelt alsof de hemel een stukje open gaat. De melodie, zijn stem: het is allemaal alsof er een hele zomerse engel in je oor piest. Als er iets is wat je wilt op een warme dag, dan is het dat. Strandtenten denken dit tot nu toe te bereiken door het hele repertoire van Nouvelle Vague honderd keer af te spelen, maar geloof ons: Chet Baker werkt veel beter.

Jimi Hendrix – Third Stone From The Sun (1967)
Strandtent personeel van Nederland, waarom zetten jullie dit instrumentale meesterwerk van lord, god, king Jimi Hendrix nooit op? Nee, de angst voor een LSD-gebruikers epidemie is geen geldige reden. Het echte psychedelische gedeelte kan je namelijk gewoon skippen, maar alles voor de 2:59 grens moet je echt eens laten horen. In tegenstelling tot zijn andere nummers, tovert de heer Hendrix opThird Stone From The Sun een redelijk easy listening deuntje uit zijn gitaar. Daardoor wanen je gasten zich tenminste niet in een hele slechte versie van discotheek Pacha.
 
Met je CJP-pas krijg je 10% korting op dvd's, cd's en vinyl bij onafhankelijke platzenwinkels. Hier zie je welke zaken je allemaal kunt gaan.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.