Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Spierballen versus realisme
20 FEB 2014 • Door Floris Visman • Meer blogs over Film

Spierballen versus realisme

Brødre (2004)
Je zou het niet meteen zeggen, maar een van de betere films over de oorlog in Afghanistan komt uit Denemarken. In Brødre overleeft Michael Lundberg ternauwernood een helikoptercrash waarna de Taliban hem gevangen neemt. Zijn familie denkt in eerste instantie dat hij dood is en zijn vrouw en broer, die voor het gezin zorgde sinds de verdwijning van Michael, krijgen gevoelens voor elkaar. Als Michael toch terugkeert uit Afghanistan proberen ze de draad tevergeefs weer op te pakken. Ze herkennen hem niet meer terug. Check ook de remake Brothers (2009) met Jake Gyllenhaal en Natalie Portman.
 
Lions for Lambs (2007)
Robert Redford bewijst met Lions for Lambs dat Amerikaanse regisseurs best kritisch kunnen zijn over de rol van hun land in deze oorlog. Hij laat zien dat het lot van jonge, onwetende soldaten wordt bezegeld door op macht beluste mannen in kantoortjes met airconditioning. Tom Cruise speelt een van deze mensen. Door een plotselinge beleidswijziging van Tom komen de levens van de soldaten Ernest (Michael Peña) en Arian (Derek Luke) in acuut gevaar.
 
Restrepo (2010)
Heb je altijd al willen weten hoe het is om in een van de gevaarlijkste delen van Afghanistan gestationeerd te zijn? Je hebt niemand behalve je collega’s en je overlevingsdrang. De documentaire Restrepo geeft een rauw en eerlijk beeld van het leven van een soldaat in Afghanistan. De vijftien mannen die in de Korengal Vallei zijn gestationeerd schreeuwen, juichen, maken grappen en zijn bang. Bovenal zijn ze echt. Restrepo werd in 2010 voor een Oscar genomineerd.
 
Armadillo (2010)
Terug naar de Denen. In februari 2009 vertrekt filmmaker Janus Metz met een groep Deense soldaten naar de Afghaanse provincie Helmand. Zes maanden lang zit hij ze op de huid en filmt hij alles. Hij maakt de gevaarlijkste dingen mee. Tijdens een patrouille zoeven de kogels om zijn oren, om maar wat te noemen. Net als in Restrepo zoeken jonge, onwetende mannen het gevaar op en dat mondt uit in een indrukwekkende docu.
 
Hell and Back Again (2011)
Voormalig oorlogsfotograaf Danfung Dennis ruilde in 2006 zijn fotocamera in voor een filmcamera. Met dit medium wilde hij mensen minder onverschillig tegenover oorlog maken. Hij stortte zich meteen in het oorlogsgeweld en bracht in 2009 vier weken door met Amerikaanse troepen. Hier ontmoette hij het onderwerp van zijn komende film: marinier Nathan Harris. Nadat Nathan gewond thuiskwam uit Afghanistan, week Danfung zes maanden niet van zijn zijde (en die van zijn vrouw). Nathan kampt met de hevige gevolgen van een posttraumatische stressstoornis. Deze docu laat goed zien dat de strijd voor soldaten alles behalve over is als ze thuiskomen.
 
Lone Survivor (2014)
Hollywood’s eerste grote film over de Afghaanse oorlog; zo wordt Lone Survivor genoemd. Een cast met Emile Hirsch, Matt Damon en Eric Bana rechtvaardigt die titel. Het verhaal draait om een faliekant mislukte missie: Operation Red Wings. Een groepje Navy Seals is er op uit om een Talibanleider te doden. Onderweg worden ze gesnapt door een Afghaans jongetje, dat ze volgens de protocollen moeten laten gaan. Ze worden uiteraard verraden en een oneerlijke strijd tegen een grote overmacht barst los. Lone Survivor is wat ons betreft het begin van een trend: minder spierballen, meer realisme. You can do it, Hollywood.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.