Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Quiz: rockster of kunstschilder?
05 FEB 2014 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

Quiz: rockster of kunstschilder?

SPOILER ALERT:
Je vindt de Rockster of Kunstschilder?-quiz op onze Facebook-pagina. In de blog hieronder geven we de antwoorden en wat interessante feitjes. Als je de quiz nog niet gedaan hebt, lees dan niet verder en ga direct naar onze Facebook-pagina--------------------------------------------------------------------------------------------------

De antwoorden
1. Liberty - Paul Stanley (rockster) 
Paul Stanley is de zanger/gitarist van KISS. Hij is de gast met de sterrenschmink, niet te verwarren met co-frontman Gene Simmons (die met die lange tong). Paul exposeert veel en zijn schilderijen worden goed verkocht. Per jaar zou hij zo'n drie miljoen dollar verdienen aan de schilderijen en, hoe kan het ook anders bij de meest commerciële rockband ooit, de collectable verfkwasten en paletmessen waarmee hij de verf op het doek aanbracht. Liberty is geïnspireerd door het uitzicht vanaf de ferry tussen Manhattan en Staten Island, waar hij wel eens dates mee naartoe nam. 'Het was een goedkoop afspraakje, een soort cruise voor arme mensen', aldus romanticus Paul.

2. TOMAHAWK - Skinner (kunstschilder)
De Amerikaan Skinner maakt shirts, zeefdrukken en action figures, maar van origine is hij schilder van niet al te gezellige taferelen. Vrijwel elk schilderij had net zo gemakkelijk het artwork voor een heavy metalband kunnen zijn en Skinner wordt dan ook regelmatig gevraagd om een albumcover te maken. Op onder andere de EP Dog's Blood van Alexisonfire zei hij ja.

3. Business School For The Dead - Stanley Donwood en Thom Yorke (kunstschilder en rockster) 
Gratis puntje, rockster en kunstschilder zijn beide goed. Stanley Donwood (echte naam Dan Rickwood) maakte alle albumcovers en posters van Radiohead. De frontman van die legendarische band is natuurlijk Thom Yorke en hij hielp Stanley een handje mee bij dit werk. Het is niet bepaald geniaal, maar ach: het leverde ongeveer € 4,500,- op voor het goede doel (Make Poverty History) toen het geveild werd.

4. Every Day It Hurts To Wake Up - Marilyn Manson (rockster) 
Rockster. Of mogen we tegenwoordig al kunstschilder zeggen? Wij zijn oprecht onder de indruk van Manson's werk. Uiteraard is niet al zijn werk fantastisch, zelfs de meest gevierde kunstenaar maakt wel eens mindere werken. Omdat Manson wereldberoemd werd als zanger, bekijk je de mislukkingen echter anders dan bijvoorbeeld bij Karel Appel. Je merkt nog sterker dat de kennis die je over een kunstenaar hebt, beïnvloedt hoe je zijn werk ziet. We kunnen een bezoekje aan Marilyn Manson: Masquerade in het Groninger Museum dus zonder meer aanraden. 

5. Abstraction - Willem de Kooning (kunstschilder)
Abstraction is één van de minder bekende werken van één van de bekendste Nederlandse schilders ter wereld. Het is een beetje de vraag hoe Nederlands je Willem de Kooning eigenlijk kunt noemen. Toen hij in 1926 als verstekeling met de boot naar Amerika vertrok, was hij 24 en hij heeft de rest van zijn 93 jaar lange leven in New York gewoond. 

6. Ladylike - Amy Winehouse & Pete Doherty (rocksterren) 
Voor dit gezellige kunstwerk gebruikten Pete Doherty en Amy Winehouse hun eigen bloed. Sterker nog, volgens Pete had Amy haar vader aan de telefoon terwijl ze Ladylike aan het 'schilderen' was. Pete maakte in totaal een stuk of twintig van dit soort bloederige schilderijen. Soms sneed hij simpelweg in zijn vinger, op andere momenten was het praktischer om een spuit als kwast te gebruiken. Ladylike ging uiteindelijk voor 'slechts' € 42.000,- over de toonbank, de helft van de vooraf verwachtte verkoopprijs.

7. Kreupelhout - Raoul Hynckes (kunstschilder)
Kreupelhout (1938) is een typisch voorbeeld van magisch realisme. In de jaren dertig hield een aantal Nederlandse schilders zich hiermee bezig. Zoek ook Pyke Koch, Wim Schumacher en Carel Willink eens op, als je dit werk mooi vindt. Een magisch realist probeert de werkelijkheid heel precies te schilderen, maar dan met een paar elementen die geheimzinnig zijn of zelfs alleen in de fantasie kunnen bestaan. In combinatie met een naderende oorlog leverde dat in de jaren dertig behoorlijk enge schilderijen op.

8. Valleys of Neptune - Jimi Hendrix (rockster) 
Toen Jimi nog leefde, waren er geen smartphones of spelcomputers. Hij kon moeilijk een selfie delen of een potje Fifa spelen om de totale verveling on the road tegen te gaan. Jimi sloeg aan het schilderen en deed dat soms niet onverdienstelijk. Een stuk beter dan David Bowie in ieder geval.

9. The Famous Flames - Black Limo - Ronnie Wood (rockster) 
Ronnie Wood heeft geen reden om bescheiden te zijn, hij tourde veertig jaar de wereld over als gitarist van de grootste rockband ooit: The Rolling Stones. Hij is het dan ook niet, zoals je op The Famous Flames kunt zien. We wilden hier eigenlijk het vrij hilarische (om te beginnen staat Ronnie er vier keer op) werk Triple Self-Portrait neerzetten, maar dan had je direct geweten dat het gemaakt was door een rockster.

Eerlijk zeggen: wat was jouw score? En had je Marilyn Mansons schilderij eruit gehaald?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.