Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Paul Verhoeven is Nostradamus
10 FEB 2014 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

Paul Verhoeven is Nostradamus

RoboCop speelt zich af in de nabije toekomst. Zoals de meeste profeten, waarzeggers of toekomstvoorspellers geeft Verhoeven ons nergens in de film een duidelijke tijdsaanduiding. Maar er zijn tekenen waaraan we kunnen zien dat hij min of meer op 2014 á 2015 mikte. 

Robocop op het WK in Brazilë
Laten we beginnen met het duidelijkste voorbeeld: de eerste real-life robocop is in aantocht. Hij ziet eruit als de aimabel bliepende Star Wars-robot R2D2 en in feite is het dat ook, je kunt hem zelfs zo instellen dat hij vriendelijk 'hallo' zegt tegen de klanten in je winkel. De robot zal geen wapen dragen, maar kan wel 29 kilometer per uur rijden, is 24/7 inzetbaar, ruikt biologische wapens en andere chemicaliën, scant nummerborden en haalt ze door een database met gestolen auto's en zedendelinquenten, de opnames van zijn camera's zouden als bewijslast kunnen dienen én hij kan misdaad voorspellen. Voor een arrestatie moet hij nog steeds een agent oproepen, maar niettemin schermt fabrikant Knightscope met vrijwel exact dezelfde ambitie als de OCP Corp. in RoboCop: 'Our plan is to be able to cut crime by 50 percent in an area. When we do that, every mayor across this planet is going to be giving us a call.' We gaan het zien: FIFA heeft al een deal gemaakt om de robots komende zomer in te zetten tijdens het WK in Brazilë.

Detroit
De tweede aanwijzing dat Verhoeven de reïncarnatie van Nostradamus is, is het decor waartegen hij Robocop zijn werk liet doen. Het verhaal speelt zich af in een vrijwel failliet Detroit, waar mensen massaal wegtrekken, bendes de dienst uitmaken en de politie zwaar onderbemand is. Hoi NRC.nl van 3 december 2013

The Cable Guy
In RoboCop schiet bendeleider Clarence Boddicker in een zéér grafische scène de hand af van politieagent Alex Murphy. Clarence's handlangers schieten Murphy vervolgens zo aan flarden dat al zijn ledematen vervangen moeten worden door robotonderdelen die hij met zijn hersenen kan besturen. Wij vonden het, toen we de film vorige week nog eens keken, opnieuw een belachelijk idee: hoe zou je ooit met gedachten een machine aan kunnen sturen? Twee dagen later stond dit filmpje online. Dennis Aabo Sørensen verloor gelukkig 'alleen' zijn linkeronderarm toen een stuk vuurwerk afging in zijn hand. Negen jaar lang kon de Deen niks vastpakken met links, laat staan iets voelen met zijn prothese. Maar met behulp van een bionische hand kan hij weer voelen of iets warm of koud is, hard of zacht, ruw of glad. Een plastic bekertje pakt hij op zonder het ook maar te kreuken. 'My kids thought it was cool, they even called me The Cable Guy.'

HULC
Het Robocop-pak maakte van Murphy een bijna onoverwinnelijke gevechtsmachine, met bovenmenselijke kracht. Door het samensmelten van mens en machine kon hij met gemak enorme staalconstructies optillen en dat kun jij, als je een soldaat in het Amerikaanse leger zou zijn, nu ook. Het beste nieuws is: je hoeft er gelukkig niet eerst invalide voor te raken. Verschillende bedrijven ontwikkelen zogenaamde exoskeletons, pakken die je 'gemakkelijk' aan kunt trekken en de bewegingen van de drager ondersteunen. Met het enorme Xos 2-systeem van Raytheon til je gewichten van honderd kilo zonder ook maar een druppeltje zweet te verspillen. Helaas heeft de Xos 2 maar een reikwijdte van een paar meter, omdat er nogal wat slangetjes aan te pas komen. Een ander systeem, met de toepasselijke naam HULC, is wel al inzetbaar in het veld. Mooi detail: in de remake van RoboCop draagt de miltair die Robocop moet zien te verslaan (Mattox) ook een HULC.

Total Recall
RoboCop
is niet de enige film waarmee Verhoeven een accuraat voorproefje gaf van de toekomst. In Total Recall introduceert hij maar liefst vier technologische snufjes die we sinds enkele jaren ook in werkelijkheid hebben. Zo rent Arnold Schwarzenegger op weg naar de metro door een full body scanner, zoals we die inmiddels kennen van vliegvelden. Sharon Stone houdt haar lichaam strak met een volgroeide versie van Wii Sports, ze speelt een potje tennis tegen een hologram. Schwarzenegger neemt op Mars een zelfrijdende taxi, een uitvinding die in 2015 al in Nederland op de openbare weg zal rijden. Als test, maar toch: in 2020 zou de grote overstap naar een geautomatiseerd verkeer gezet moeten zijn. En tot slot vertrekt in 2018 de eerste toerist naar Mars. De biljardair Tito en zijn vrouw zullen er niet landen, maar na zeventien maanden in een raket slechts even langs de planeet scheren. NASA verwacht op zijn vroegst in 2035 iemand op de rode planeet te kunnen zetten. 

Het ultieme bewijs
Verhoeven brak in Nederland door als regisseur met Floris, de tv-serie uit 1969 met Rutger Hauer als koene ridder. Het origineel is in zwart-wit, maar doordat hij later is ingekleurd weten we nu precies hoe het er in werkelijkheid uit moet hebben gezien. Volgens de legende had Floris eerst een rode panty aan, maar die viel in zwart-wit helemaal weg tegen zijn bruine paard. Verhoeven moest improviseren en trok ter plekke zijn eigen broek uit. Dit was het resultaat. Klik en alle twijfel die je nu nog zou kunnen hebben, verdwijnt als sneeuw voor de zon. Want al is er weinig bekend van Nostradamus, twee dingen weten we zeker: hij droeg een strakke groene broek en die stond hem goed.

De remake van RoboCop draait vanaf 13 februari in de bioscoop en we kunnen alleen maar hopen dat regisseur José Padilha niet zo'n vooruitziende blik heeft als Verhoeven. Anders is het ergens vlak na 2019 hommeles in Iran en wordt Samuel L. Jackson een uiterst onaangename, doch hilarische, presentator van een tv-programma dat verdacht veel op Fox News lijkt.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.