Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Nachtmerries in EYE
13 FEB 2014 • Door Moa Afzal • Meer blogs over Expo

Nachtmerries in EYE

In het Amsterdamse filmmuseum EYE is om de paar maanden een nieuwe, filmgerelateerde expositie te zien. The Quay Brothers’ Universum is een bijzondere: je maakt bij deze tentoonstelling kennis met films die zijn beïnvloed door seks, kunst en psychiatrische patiënten. Het werk van de gebroeders Quay, twee zeer bekende stop-motion animators, krijgt de volledige en welverdiende aandacht. Het klonk allemaal zeer intrigerend, maar wat we er nu precies konden verwachten…? We besloten zelf een blik te werpen op de tentoonstelling om de mysteries te ontrafelen.
Zwevende objecten
Bij binnenkomst van The Quay Brothers' Universum valt ons oog meteen op een enorm scherm, waar verschillende filmscènes te zien zijn. Voor het scherm zweeft een vreemd object, dat niets met de rest van het beeld te maken lijkt te hebben. Het zou zomaar een versteende heks kunnen zijn. Of een enorm slakkenhuis. Volgens degene die ons wegwijs maakt bij de expo, is er geen specifieke reden waarom dit object daar zweeft. Mooi, dan kunnen we zelf filosoferen over een verklaring voor dit mysterie. 
 
Kleine ruimtes vol geheimen
Van alle kanten worden we belaagd door foto’s, objecten en filmbeelden. Er is zo veel te zien, dat de rondleiding bijna te snel gaat. Gelukkig kun je ook gewoon op eigen houtje door de zaal lopen en een eigen invulling geven aan het universum van de Quay Brothers. In de hoek van de zaal staat een aantal kleine kijkdozen, gevuld met de meest uiteenlopende voorwerpen; van kleine schroefjes en spijkers tot zeer ingewikkelde metalen constructies. Op het eerste gezicht lijken deze kleine ruimtes door alle chaos op kunstwerken van kinderen met psychische problemen, maar de oplettende kijker herkent meteen delen van de films die op de schermen te zien zijn. De kleine ruimtes, ook wel dormitoria genoemd, blijken decors van de Quay-producties. Een van hun bekendste films, Street Of Crocodiles, is vrijwel volledig gemaakt met behulp van dormitoria en in zijn geheel te zien in EYE. Het is een vrij bizarre en duistere film over de verboden liefde tussen twee poppen, maar als kijker blijf je geïnteresseerd door het romantische verhaal, gebaseerd op de gelijknamige roman van Bruno Schulz. 

Niet voor kleine kinderen
Als je echt alles goed wilt bestuderen, ben je zo een paar uur bezig. Door de duistere films en de griezelige poppen en voorwerpen is deze expo niet bepaald voor hele jonge bezoekers, dus laat je broertje of zusje van twaalf maar lekker thuis. En vrienden die een hartverzakking krijgen bij de gemiddelde horrorfilm, zullen waarschijnlijk ook wel even terugdeinzen hier en daar.  Maar wanneer je open staat voor de melancholische wereld van The Quay Brothers en niet bang bent om de week na je bezoek geplaagd te worden door nachtmerries, mag je deze expo écht niet missen.

Geïnteresseerd? De tentoonstelling loopt nog tot en met 9 maart 2014. Koop snel een kaartje met CJP-korting en laat je verrassen door The Quay Brothers’ Universum. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.