Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Drie dagen in toeristenloos Parijs
18 FEB 2014 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lifestyle

Drie dagen in toeristenloos Parijs

Met CJP kun je sinds kort heel goedkoop op stedentrip. De nieuwste aanbieding is drie dagen Parijs voor € 88,- (incl. hotel, ontbijt en rondvaart over de Seine). Wij reisden alvast voor je uit en zochten de plekken op die de moeite waard zijn, zonder dat je struikelt over de toeristen.

Voordat we je gidsen naar de toeristenvrije zones (check alle onderstaande locaties in één Google Map), willen we graag even één joker inzetten. Een rondvaart over de Seine past niet bepaald in een 'hipster guide to Paris', maar er is geen betere manier om alle belangrijke monumenten in Parijs te zien in een korte tijd, zonder al te lange rijen en kapotgewandelde voeten. Want laten we eerlijk zijn; je bent dan wel hip en zo, maar de Eiffeltoren en Notre Dame wil je toch even gezien hebben. Plus, er past maar een gelimiteerd aantal toeristen op een boot en die luisteren allemaal aandachtig naar de gids.  

Espresso, zoals de Parijzenaren het niet kunnen
Goed, pa en ma zijn weer gerustgesteld door jullie selfies met de Eiffeltoren. Nu kan het echte werk beginnen. Op naar lunch en koffie in designwijk Le Marais. De wijk ligt op wandelafstand van het toeristische centrum van Parijs. Het is een ideale wijk om rustig rond te struinen, langs etalages vol design, vintagewinkeltjes en links en rechts dure modeontwerpers (o.a. Isabelle Marant heeft er een winkel). Koffie drink je in Comme à Lisbonne, een koffiezaak van een Portugese barista. De koffie in Parijs staat slecht aangeschreven, maar dit is een topzaak voor espressoliefhebbers. Comme á Lisbonne staat vooral bekend om de pasteis del nata, het typisch Portugese vanillepuddinkje, die hier in grote oplages uit de keuken komen rollen. 

Hidden gems in Le Marais
Kronkel vervolgens door de wijk en houdt als eindpunt Place de République aan. Onderweg kunnen we nog twee hidden gems aanraden. Het eerste is een binnentuin op de kruising tussen Rue Elzévir en Rue Barbette. Je moet goed opletten, want je loopt er zó langs. In de tuin valt de drukte van de stad helemaal weg. Leen een gratis boeken en geniet van een fantastisch huisgemaakt ijsje. De tweede hidden gem is Le marché des Enfants-Rouges aan de Rue de Bretagne. Er wordt gezegd dat dit de oudste markt van Parijs is, maar feitelijk is het geen markt meer. Weggestopt achter mooie gevels aan de straatkant vind je een met golfplaten overdekt eetparadijs. Zo'n beetje al het eten dat niet van origine Frans is wordt hier vanuit kleine stalletjes verkocht. Mocht je niet genoeg hebben aan een pasteis del nata, stil dan hier je honger.

Hipsterhemel: Canal St. Martin
Place de République is een levendig plein met veel skateboarders en een groot metrostation, waarvandaan je alle kanten op kunt. Dat staat je helemaal vrij uiteraard, maar als het inmiddels rond de klok van vieren is, loop dan nog even een kleine zeshonderd meter verder naar Canal St. Martin. In die korte wandeling zul je de gemiddelde leeftijd van de mensen per zijstraat zien dalen naar ongeveer 25-30 jaar. Dit is hipsterhemel (op Google Streetview is elke tweede fiets een fixie) en wat ons betreft is de allerfijnste plek in heel Parijs. Hier zitten namelijk de tofste winkels (extra speciaaltip: fotografie-/designboekenwinkel Artazart) én het is waarschijnlijk de beste plek om bier te drinken. Tussen vier en vijf stroomt het hele Canal St. Martin (dat je misschien wel herkent uit Amélie) namelijk vol met jonge mensen die met een drankje en eten op de kade gaan zitten, met de benen boven het kanaal. Hier kun je je de hele avond vermaken, de gezelligheid blijft tot ver na zonsondergang langs de waterkant hangen. 

Ondefinieerbare godenspijs
Je kunt je versnaperingen bij één van de supermarkten halen of vragen om bier in een plastic beker bij één van de barren langs het kanaal. Mocht je warm willen eten, loop dan even de Rue de la Grange-aux-Belles in. Ooit zat in deze straat een bordeel in een schuur (grange) en nog altijd is het een wat grimmig uitziende straat. Ga zitten op het terras van het onooglijke café op de kruising met Rue Bichat. Wat je eet is ondefinieerbaar en ligt op een plastic bordje, maar smaakt oprecht fantastisch en je krijgt er een partij gratis entertainment bij. De baas van het etablissement mist wat tanden en zijn dochtertje van tien tapt je bier (vanaf een krukje). Als je geluk hebt (of pech, afhankelijk van je smaak) zit er een dronken singer/songwriter en je eten wordt waarschijnlijk aangereikt door een ober die drie minuten later, zij het na een expliciete uitnodiging, op de vuist gaat met een dronken klant. Mocht je dit allemaal niet trekken, dan kun je ook kiezen voor de prima pizza's van de naastgelegen en in Parijs erg populaire keten Pink Flamingo. Ze komen je bestelling zelfs naar het kanaal brengen, mits je de roze ballon die je meekrijgt goed zichtbaar omhoog steekt. Maak je geen zorgen, je bent zeker niet de enige volwassene die met een roze ballon over straat loopt.

Belleville en een huwelijksaanzoek
Dag twee staat in het teken van Belleville, de multiculturele wijk waar van oudsher veel artiesten wonen. O.a. Edith Piaf is hier geboren, getogen en ook begraven. Het beroemde kerkhof waar ook Jim Morrison begraven is, ligt in Belleville. Maar dat is wederom een toeristenfuik, dus die laten we even links liggen. We beginnen op het metrostation van Belleville. Loop vanaf hier de Rue de Belleville in, naar boven. Voor de eerste zijstraat aan je rechterhand moet je even de tijd nemen. Deze is namelijk van voor tot achter versierd met street art, soms slecht, meestal goed en er zit een klein maar fijn galerietje. Sla lukraak wat straatjes in, maar blijf naar boven lopen en je komt in Parc de Belleville. Het is een rustig park, waar voornamelijk buurtbewoners (gratis toiletten en wi-fi) tussen de perken met bijzondere bloemen in het gras liggen. Mocht je een huwelijksaanzoek willen doen, dan is dit waarschijnlijk een goede plek. Met een fenomenaal uitzicht op Parijs en hordes vlinders om je heen, wordt het lastig 'nee' zeggen. Of geniet gewoon van het uitzicht. Dat mag ook. 

Sjoelen op het strand ín een club
Als je weer tot rust bent gekomen en de vrouw haar tranen heeft gestelpt, loop dan in oostelijke richting naar beneden via Rue du Couronnes naar Rue Henri Chevreau. Het is nu als het goed is rond het middaguur en vakantie bovendien, dus ga vooral zitten voor een glas wijn op het terras van het rare bioscoopje op de hoek van Henri Chevreau. Hier zul je de eerste 'artistiekelingen' tegen het lijf lopen. Vanaf het terras heb je een mooi doorkijkje naar de Rue de Menilmontant, de bruisende levensader van de wijk. Zoek daar vooral een halve dag naar je ideale eettentje en zorg voor een goede bodem. Na het diner klim je namelijk terug naar boven voor club La Bellevilloise. La Bellevilloisse heeft drie verdiepingen en een erg fijn dakterras. Je kunt er goed eten, goed dansen en op de bovenste verdieping is een strand aangelegd waar je onder andere kunt sjoelen. Hou je meer van gitaarmuziek, check dan de agenda van legendarisch poppodium La Fleche d'Or. Het is vanaf La Bellevilloise een aardige wandeling, dus doe dat echt. Anders riskeer je een dichte deur en moet je kiezen tussen een donker emopunkhol twee deuren verder of het Kanye West-hippe Mama Shelter aan de overkant. 

Ieder nadeel hep zijn voordeel
Er zit niet echt een metrostation in de buurt van La Fleche d'Or, dus we kunnen je het best aanraden om van de terugtocht een kroegentocht te maken. Loop de Rue de Bagnolet in (in westelijke richting) en drink bij elke kroeg één biertje. Zo heb je niet door dat je eigenlijk al een uur hebt gelopen en verdoof je tegelijkertijd je pijnlijke voeten. Tip: sla buurtkroeg La Goguette niet over, hun Senegalese stamgasten zijn de beste. 

Hier kunnen wat toeristen rondlopen
Dag 3: uitrusten. Na een goed ontbijt in het design hotel sleep je jezelf en je kater naar Le Jardin des Plantes, een werkelijk prachtig park vol symetrisch aangelegde bloemperken. Ideaal om bij te komen. Als je eenmaal weer wat kracht in de benen hebt en de verveling langzaam indaalt, is hier zelfs allerlei vertier te vinden in de vorm van een dierentuin, een paleis en een botanische kas. Er is ook een labyrint, maar dan moet je klimmen en je bent wel op vakantie potverdomme. Maak je laatste avondmaal in Parijs gedenkwaardig en reserveer een tafel op het terras van Fuxia (Rue de Médicis 13). Bestel bij de rekening nog een fles wijn voor in de trein en neem de metro naar Gáre du Nord. Schrik niet, hier kunnen wat toeristen rondlopen.

Headerfoto: Michiel Buijse.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.