Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
8 IFFR-topfilms die naar de bios komen
03 FEB 2014 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

8 IFFR-topfilms die naar de bios komen

1. Starred Up - vanaf 22 mei
David Mackenzie, UK, 2013, 100 minuten
Ho-ly shit. Als je een beetje tegen grimmig geweld kan MOET, we herhalen, MOET je naar dit gevangenisdrama. In deze heftige film komt heel veel op precies de juiste manier samen. Een indrukwekkend verhaal over een verstoorde vader-zoon relatie, keiharde vechtscènes, maatschappijkritiek, psychologie, een realistisch beeld van een gevangenis voor zware jongens, de vraag of je dergelijk geweldadige mensen nog moet willen helpen, ontzettend sterk acteerwerk en een beeldmetafoor waardoor we de komende tijd niet zonder rillingen door een tikkend draaihek kunnen lopen. Starred Up is absoluut geen gemakkelijke zit: als de aftiteling over het scherm rolt, slaakt de zaal als één man een zucht van verlichting. Maar doe het jezelf asjeblieft aan, anders mis je een van de beste films die je dit jaar zult zien. Ja, dat durven we nu al te zeggen.
8.5

2. The Selfish Giant - draait sinds een week
Clio Barnard, UK, 2013, 93 minuten
De Britten zijn op dreef dit jaar, ook nummer twee op de lijst komt uit het Verenigd Koninkrijk. The Selfish Giant had ook eigenlijk nergens anders vandaan kunnen komen, de Britten lijken patent te hebben op dit soort arbeidersdrama's en zeer getalenteerde van straat geplukte debutanten. Arbor en Swifty zijn twee schoffies van een jaar of dertien. Een cocktail van schrijnende familiesituaties, Arbors ADHD en hun hechte vriendschap zorgt ervoor dat de twee geschorst worden van school. Voor Arbor is het een opluchting, nu kan hij eindelijk geld gaan verdienen met het 'vinden' en verkopen van metaal. Arbor bedoelt het goed. Hij probeert de afwezigheid van een sterke man in zijn eigen huis en dat van Swifty goed te maken. Helaas is de metaalhandel niet bepaald een eerlijke bedrijfstak en is Arbor in zijn ambitie nogal onvoorzichtig. Uw reporter van dienst heeft sinds Flipper (1996) niet zo gegriend.
8

3. Spies & Glistrup - vanaf 27 maart
Christoffer Boe, Denmark, 2013, 110 minuten
Goed, Spies & Glistrup valt niet zo gemakkelijk samen te vatten. De film is gebaseerd op 'waargebeurde en niet-waargebeurde' verhalen, wat een standaard plot van inleiding-probleem-oplossing-slot een beetje in de weg staat. Stel je de film voor als een absurde achtbaan. Een biopic, zo je wil. De excentrieke reisorganisator Spies (Pilou Asbaek alias Kasper Juul uit Borgen) en zijn mogelijk nog excentriekere belastingadviseur Glistrup hebben namelijk echt bestaan. Spies wil in eerste instantie rijk worden en als hij eenmaal meer geld heeft dan hij op kan maken wil hij de menselijke psyche tot in de verste uithoeken doorgronden. In de sixties betekent dat: drugs nemen tot je niet meer na kunt denken. Glistrup wil het systeem kapot maken, welk systeem dan ook. Zijn grootste doel is om geen belastingen te hoeven betalen en dat lukt hem.  In eerste instantie. Wanneer zijn nemesis ervoor zorgt dat Glistrup achter de tralies moet, nemen de vrienden radicale maatregelen om hun eigen hachjes te redden. Op geen enkel moment gaat deze film de kant op die je verwacht en er valt ondertussen heel veel te lachen. 
8

4. Southcliffe
 - nu verkrijgbaar op dvd
Sean Durkin, UK, 2013, 190 minuten
Southcliffe hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis. Het is namelijk geen film en hij is ook niet meer in de bioscoop te bekijken. Dat hij het toch zover geschopt heeft, zegt iets over de kwaliteit van de mini-serie van BBC's Channel 4. Op een ochtend wordt het slaperige stadje Southcliffe opgeschrikt door geweerschoten. Heel veel geweerschoten. Een lone wolf vermoordt vijftien mensen en vervolgens zichzelf. Tot grote teleurstelling van de jongen achter ons in de bioscoop is deze meer dan drie uur durende serie geen spannende actiefilm over die dag, maar een ijzersterk geacteerde mozaïekfilm over hoe een kleine stad een dergelijk drama verwerkt en welke rol de media daarin spelen. 
8- 

5. Only Lovers Left Alive - vanaf 6 februari
Jim Jarmusch, USA, 2013, 123 minuten
Een beetje vampier is honderden jaren oud een heeft dus veel meer gezien van, en geleerd over, de wereld dan wij mensen ooit zouden kunnen. Adam en Eve, het bohemiènne liefdeskoppel uit de titel, kijken met lede ogen toe hoe wij de planeet naar de klote helpen, maar ze weten ook dat er vanzelf weer een periode komt waarin de mens zich door eigen fouten decimeert. In feite gebeurt er in deze film niet veel anders dan dat de vampieren proberen te overleven zonder mensen aan te vallen of opgemerkt te worden. Dat levert vooral veel scènes op waarin ze übercool de schoonheid van het leven (boeken, de natuur, muziek)  bespreken. Als uiteindelijk hun goede vriend en bloedverstrekker Christopher Marlowe (inderdaad, de tijdgenoot van Shakespeare waarvan sommigen beweren dat hij de échte auteur is van o.a. Hamlet) overlijdt door een shotje vervuild bloed, moeten ze echter toch op jacht. 
7.5
N.B. Only Lovers Left Alive heeft gelukkig zelfs in de verste verte niks weg van The Twilight Saga.

Andere topfilms die gaan draaien:
Hoe graag we ook hadden gewild, we hebben niet álle films op IFFR 2014 kunnen zien. De volgende drie hebben we helaas gemist, maar ze wonnen wel een hoop prijzen (op IFFR en daarbuiten) en eindigden allemaal hoog in de publieksstemming. 

Nebraska - vanaf 27 februari

Alexander Payne, USA, 2013, 115 minuten
Nebraska won de UPC Audience Award, eigenlijk de belangrijkste prijs die je kunt winnen op het IFFR. Natuurlijk worden er ook juryprijzen uitgedeeld, maar de publieksprijzen blijken over het algemeen een betere graadmeter voor succes (Zie eerdere winnaars Matterhorn, Slumdog Millionaire, Persepolis, Das Leben der Anderen enz.). Het kwaliteitsstempel van een juryprijs had Nebraska overigens ook niet nodig gehad, hoofdrolspeler Bruce Dern won in Cannes al de gouden palm voor beste acteur. Synopsis: Woody Grant wint één miljoen in de loterij en wil zijn prijs op gaan halen in Nebraska. Zijn zoon is ervan overtuigd dat Woody wordt opgelicht, maar belooft hem te brengen. Tijdens de in zwart-wit gefilmde tocht leert David zijn vader kennen en ontmoeten ze allerlei kenissen aan wie Woody nog geld verschuldig is.

Qissa - vanaf 3 maart
Anup Singh, DE, IND, NL, FR, 2013, 109 minuten
Qissa won de Diorapthe award, de prijs voor de door het publiek hoogst gewaardeerde film die met hulp van het Hubert Bals Fund is gemaakt. De film was bovendien de openingsfilm van het festival voor de professionals. Een familie in India krijgt alleen maar dochters, maar er moet toch echt een mannelijke erfgenaam komen. Als het zevende kind toch weer een meisje blijkt te zijn, doet de vader net alsof het een jongetje is. 'Niet tegen mamma zeggen, hoor.'

Her - vanaf 27 februari
Spike Jonze, USA, 2013, 126 minuten
Her was de openingsfilm van het IFFR voor het publiek, won een karrenvracht aan prijzen op verschillende filmfestivals en heeft inmiddels ook vijf Oscarnominaties op zijn naam (waaronder die voor Beste Film). Her  speelt zich af in de nabije toekomst, waarin Los Angeles smogvrij is en operating systems zelfstandig kunnen leren. Theo is één van de eersten met een dergelijk artificieel intelligent OS. Ze heet Samantha en klinkt als Scarlett Johansson. Theo wordt verliefd op zijn OS, want zij begrijpt hem helemaal en ze klinkt dus als Scarlett Johansson. Dat roept een belangrijke vraag op: wat is liefde nu eigenlijk?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.