Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
12 years a slave
17 FEB 2014 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

12 years a slave

Of het nou door de verjaardag van de afschaffing van de slavernij kwam (150 jaar) of door een andere tijdsgeestverklaring: afgelopen jaar verschenen er héél veel films rondom dit thema. Soms heel duidelijk (Tula: The Revolt, Hoe duur was de suiker), soms met een modernere insteek (The Butler), soms met een subtielere vorm van racisme (Fruitvale Station). 12 years a slave komt er voor ons een beetje achteraan hobbelen, maar is in andere landen al een hele tijd bezig aan zijn zegetocht.
Gisteren won 12 years a slave dus prijzen voor Beste acteur én Beste film. Hoewel het een sterke film is (waarover later meer), blijft het twijfelachtig of er ook veel van de 9 Oscarnominaties verzilverd gaan worden (de uitreiking is op 2 maart, hou CJP.nl vooral in de gaten voor nieuws/updates/verslag). De Beste Film-categorie zien we hem sowieso niet binnenslepen. De meeste Amerikanen houden er namelijk niet zo van om met de neus op de pijnlijke feiten gedrukt te worden. Het slavernijverleden is een smet op hun blazoen, en iets wat ze gaarne negeren in het land van ‘Hi! Goodmorning! How are you today?’. Zoiets als ruimtevaartdrama Gravity vinkt dan toch lekkerder aan op het stemformulier, dan een film waarin een slavin letterlijk tot op het bot gegeseld wordt. 

Acteurtechnisch is er meer kans op een gouden beeldje. Voor de nog onbekende Lupita Nyong’o, die de bovengenoemde slavin speelt in een onvergetelijke bijrol, maar ook zeker voor Chiwetel Ejiofor, als hoofdrolspeler Solomon Northup. Die Solomon heeft overigens echt bestaan: de film is gebaseerd op het boek dat hij in 1853 publiceerde en verhaalt over het feit dat hij - als een vrij man - werd ontvoerd en verkocht als slaaf. Weggehaald bij zijn vrouw en twee kinderen werkte hij op verschillende plantages; suikerriet kappend, hutjes timmerend en katoen plukkend. Ondertussen krampachtig verborgen houdend dat hij kon lezen en schrijven, want dat maakte de slavenhandelaars alleen maar agressiever. 

Een schrijnend verhaal, gefilmd door regisseur Steve McQueen. Met de rest van zijn cv (Hunger, Shame) wisten we al: deze man is niet van de opgesmukte, glossy toestanden. Hij maakt zijn films graag rauw en in your face. 12 years a slave is daarin niet anders. Terwijl je Solomon volgt, eerst nog vol hoop dat de waarheid bekend zal worden en daarna steeds moedelozer wordend, zul je geregeld je blik af willen/moeten wenden. Want ja, zo gruwelijk was het nou eenmaal. De Academy schrikt daar dan misschien van, maar het levert wel een eerlijke en indrukwekkende film op. Eentje die wij in ieder geval niet snel zullen vergeten. 

(oh, en mocht je nu alvast met de neus op de feiten gedrukt willen worden, en de mening zijn toegedaan dat er tegenwoordig 'echt geen sprake meer is van racisme', check dan bij 'Bekijk meer afbeeldingen' rechtsboven de filmposters. Die van hoofdrolspeler Chiwetel én de Italiaanse versie, met de blanke bijrolacteurs tien keer zo groot. Want een donker iemand op de poster, zo werd gezegd, zou mensen afschrikken. Auw.)

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.